Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΠΑΛ.-- Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χτες έξω από το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο εντομοκτόνων της Union Carbide στο Μποπάλ, όπου στις 2 - 3 Δεκέμβρη του 1984 από διαρροή 40 τόνων τοξικών πέθαναν χιλιάδες ανθρώπων, ενώ συνεχίζονται οι γεννήσεις παιδιών με σωματικές και διανοητικές αναπηρίες. Απαίτηση των διαδηλωτών ήταν να υπάρξει επιτέλους δικαιοσύνη για τα θύματα αυτού του εγκλήματος και στήριξη των φτωχών ανθρώπων που ακόμα υποφέρουν.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.-- Σε νέα 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι πιλότοι της γερμανικής Λουφτχάνσα, συνεχίζοντας την 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν αυτήν τη βδομάδα. Πρόκειται για τη 10η απεργία τη φετινή χρονιά και οι πιλότοι απεργούν ενάντια στα σχέδια της εταιρείας να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης των 5.400 πιλότων, όπως και στην προσπάθειά της στο όνομα της μείωσης του κόστους να περάσει πτητικό έργο σε θυγατρικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ώστε να ανταγωνιστεί αντίστοιχες εταιρείες.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον ερχόμενο Μάρτη προχώρησε χτες ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, μετά από την αποτυχία της κυβέρνησής του (Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι) να ψηφίσουν το φετινό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση στη Βουλή των 349 εδρών πήρε 153 έναντι 182 ψήφων που καταψήφισαν (τα κεντροδεξιά κόμματα που συμμετέχουν στη Συμμαχία για τη Σουηδία και το εθνικιστικό Σουηδοί Δημοκράτες, που στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει 12% και 49 έδρες).

ΤΟΚΙΟ.-- Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εντείνονται και όσον αφορά την εξερεύνηση του Διαστήματος. Χτες, η Ιαπωνία εκτόξευσε ένα διαστημικό σκάφος με προορισμό ένα μακρινό αστεροειδή και την επιδίωξη να βρεθούν στοιχεία που θα απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με την καταγωγή της Γης. Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον αστεροειδή στα μέσα του 2018 και να επιστρέψει στο τέλος του 2020.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις άντρες του προσωπικού ασφαλείας, σκοτώθηκαν χτες σε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο μπροστά στην είσοδο του αεροδρομίου του Μογκαντίσου, στόχος της οποίας ήταν αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ. Μετά από την έκρηξη υψώθηκε σύννεφο καπνού, ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε όλη την πόλη. Η περιοχή του αεροδρομίου χρησιμεύει μεταξύ άλλων για το στρατωνισμό των 22.000 αντρών της αποστολής της Αφρικανικής Ενωσης στη χώρα.

ΣΑΝΑΑ.-- Βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σημειώθηκε έξω από την κατοικία του πρεσβευτή του Ιράν στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά. Πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε ότι υπάρχουν πολλά θύματα μεταξύ των Ιρανών και Υεμενιτών φρουρών της πρεσβευτικής κατοικίας.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟ.-- Η κοινοπραξία στην οποία ξεχωρίζει ο κινεζικός όμιλος China Railway ConstructionCorp θα ξαναθέσει υποψηφιότητα για το έργο που αφορούσε σιδηροδρόμους υψηλής ταχύτητας στο Μεξικό, με συνολική αξία 3,75 δισ. δολάρια. Προηγούμενη απόφαση για ανάθεση του έργου στη συγκεκριμένη κοινοπραξία είχε ακυρωθεί, μετά από καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι ο διαγωνισμός ήταν στημένος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ