Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναγγελία αντιμεταναστευτικής πολιτικής

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει τη «διαρροή» ψηφοφόρων από το Συντηρητικό Κόμμα προς το εθνικιστικό «Βρετανικό Κόμμα Ανεξαρτησίας», του Νάιτζελ Φάρατζ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, προχώρησε χτες σε νέες, σκληρές αναγγελίες για ενίσχυση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής, που επίσης δείχνουν και τις διαθέσεις μερίδας της αστικής τάξης της Βρετανίας.

Τα μέτρα που προτείνονται είναι: 1. Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές στην εργασία, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, για τέσσερα χρόνια, καθώς και το να μην μπορούν να αποκτούν πρόσβαση στην κοινωνική στέγαση για τέσσερα χρόνια. 2. Να μην μπορούν οι μετανάστες από την ΕΕ να διεκδικούν παροχές και φορολογικές ελαφρύνσεις για παιδιά που ζουν εκτός της Βρετανίας. 3. Οι μετανάστες να κληθούν να εγκαταλείψουν τη Βρετανία (δηλαδή απέλαση) μετά από έξι μήνες εάν δεν έχουν βρει δουλειά. 4. Να περιοριστεί το δικαίωμα των μεταναστών να φέρνουν μέλη της οικογένειάς τους στη Βρετανία. 5. Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απέλασης για όσους έχουν καταδικαστεί. 6. Μεγαλύτερο διάστημα απαγόρευσης εισόδου στη Βρετανία για όσους ζητιανεύουν ή εξαπατούν. 7. Να μην μπορούν πολίτες των χωρών που θα γίνονται μέλη της ΕΕ να εργάζονται στη Βρετανία, μέχρι οι οικονομίες των χωρών αυτών να συγκλίνουν με εκείνες των υπόλοιπων χωρών - μελών της ΕΕ.

Υποστήριξε ακόμη ότι η «ελευθερία κίνησης» των πολιτών εντός της Ευρώπης, στη ζώνη των χωρών - μελών της Συνθήκης Σένγκεν, «δεν είναι δικαίωμα άνευ προϋποθέσεων», αφήνοντας παράλληλα αιχμές υπέρ της επιβολής «πλαφόν» ώστε να γίνονται δεκτοί στη Βρετανία έως περίπου 100.000 μετανάστες ετησίως.

Διευκρίνισε επίσης ότι τα ζητήματα αυτά θα απαιτήσουν αλλαγές στις Συνθήκες της ΕΕ και θα είναι ουσιαστικά και αντικείμενο σε νέες διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με αυτήν, με δεδομένο ότι προγραμματίζεται για το 2017 και δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην Ενωση. Ο Κάμερον είπε ότι οι προτάσεις της Βρετανίας πρέπει να εισακουστούν και ότι είναι πεπεισμένος πως οι Βρετανοί πολίτες «δεν θα κατανοήσουν - όπως και ο ίδιος - το ότι δεν θα βρεθεί μια λογική λύση που θα βοηθήσει να τακτοποιηθεί μια για πάντα η θέση της χώρας στην ΕΕ». Ο Βρετανός πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι θα ήθελε το πακέτο μέτρων να υιοθετηθεί και για όλη την ΕΕ αλλά αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, θα επιδιώξει μια νέα συμφωνία που να ισχύει για τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ