Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες διαδηλώσεις ενάντια στις δολοφονίες από αστυνομικούς

ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ.--

Νέες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την αθώωση του αστυνομικού που σκότωσε το 18χρονο Αφροαμερικάνο, Μάικλ Μπράουν, πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στις ΗΠΑ, ωστόσο ήταν μικρότερες από τις προηγούμενες μέρες και λόγω της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ που είναι αργία και της σφοδρής κακοκαιρίας σε πολλές περιοχές. Συγκεντρώσεις έγιναν και στην πόλη όπου σκοτώθηκε ο νεαρός, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, και στο Οκλαντ, το Λος Αντζελες, την Καλλιφόρνια και το Πόρτλαντ, ενώ υπήρξαν και πάνω από 100 συλλήψεις.

Πάντως, χτες ο λευκός αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, που σκότωσε στις 9 Αυγούστου τον Μάικλ Μπράουν, ανακοινώθηκε από το συνήγορό του ότι θα εγκαταλείψει την αστυνομία. Ο Ουίλσον βρίσκεται σε συζητήσεις με την αστυνομία του Φέργκιουσον σχετικά με τις προϋποθέσεις για την αποχώρησή του, δήλωσε ο δικηγόρος του, Νιλ Μπραντρέιγκερ.

Αυτή τη στιγμή είναι πολύ επικίνδυνο για τον Ντάρεν Ουίλσον να επιστρέψει στα καθήκοντά του, είπε ο δικηγόρος μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Τη μέρα που θα επέστρεφε στην υπηρεσία, κάτι τρομερό θα του συνέβαινε, σ' αυτόν ή σε κάποιον που θα εργαζόταν μαζί του. Και το τελευταίο που θέλει είναι να θέσει σε κίνδυνο άλλους αστυνομικούς».

Η υπόθεση της δολοφονίας του Μπράουν, όπως και άλλες περιπτώσεις εν ψυχρώ δολοφονιών Αφροαμερικάνων από λευκούς αστυνομικούς, με τελευταίο θύμα τον 12χρονο Ταμίρ Ράις στο Κλίβελαντ που κρατούσε ένα όπλο παιχνίδι, ανάδειξε και πάλι το ζήτημα του ρατσισμού και των διακρίσεων που υπάρχει στις ΗΠΑ, που, επίσης, σχετίζεται με τις κοινωνικές ταξικές ανισότητες. Και αυτά παρά τις υποσχέσεις και του πρώτου Αφροαμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και της δήθεν φιλολαϊκής διαχείρισής του, που επικαλούνται και στη χώρα μας δυνάμεις της καπιταλιστικής διαχείρισης, τα παραδοσιακά αστικά κόμματα και τελευταία και ο ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ