Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΛΙΝΙΚΕΣ - ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
Νοσηλεία και εξετάσεις με ολόκληρη την πληρωμή

Σε βορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας μετατρέπονται οι ασθενείς, καθώς απ' τη Δευτέρα θα αναγκάζονται να πληρώνουν εξ ολοκλήρου απ' την τσέπη τους τη νοσηλεία τους στις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, καθώς και τις εξετάσεις στα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια. Και τούτο γιατί οι ιδιοκτήτες των μεγάλων κλινικών, των διαγνωστικών κέντρων και των εργαστηρίων αποφάσισαν επίσχεση παροχής υπηρεσιών, επειδή ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει εξοφλήσει προς τους ιδιώτες παρόχους Υγείας χρέη που εκκρεμούν ακόμα και απ' το 2006, καθώς και για τις επιστροφές (clowback) στον ΕΟΠΥΥ.

Λόγω της υπολειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) και της μεγάλης αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία, οι άρρωστοι για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, πληρώνοντας 15% συμμετοχή στις εξετάσεις. Επίσης, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ - Νοέμβρης 2012 - οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων πληρώνουν συμμετοχή 30% στο σύνολο των εξόδων νοσηλείας τους - Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ) και εξετάσεις - ενώ για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ η συμμετοχή είναι 50%.

Ετσι τώρα οι άρρωστοι θα υποχρεώνονται να καταβάλλουν το σύνολο των εξόδων για τις εξετάσεις και τις νοσηλείες τους στον ιδιωτικό τομέα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ μόνο προς τις δώδεκα κλινικές και ομίλους - μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) - ανέρχονται σε 310 εκ. ευρώ απ' το 2006. Δηλαδή, «οι δώδεκα» που έχουν εμφανίσει κέρδη την προηγούμενη περίοδο «έχουν λαμβάνειν» και 310 εκ. ευρώ.

Απ' την επίσχεση παροχής των υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ ο ΣΕΚ εξαιρεί τις μονάδες τεχνητού νεφρού (ΜΤΝ), τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) καθώς και τα περιστατικά που νοσηλεύονται ήδη (1-12-2014) και χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων Κυτταρολόγων Παθολογοανατόμων (ΠΕΕΒΙ) ανακοίνωσε χτες ότι προσανατολίζεται για κινητοποίηση στις 10.12.2014 και επίσχεση παροχής υπηρεσιών επ' αόριστον από εκείνη τη μέρα και μετά.

Με χτεσινή ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ υπερασπίζεται στα λόγια τους ασφαλισμένους, επιμένει όμως στην εφαρμογή των κλειστών προϋπολογισμών - δηλαδή των δραματικών περικοπών - και υπόσχεται στους επιχειρηματίες της Υγείας ότι προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και του Οργανισμού «είναι η κατάργηση του clawback για το 2015».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ