Σάββατο 29 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Ανταγωνισμοί και συνεργασίες στις πλάτες των εργαζομένων

Ανακοίνωση της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» - HOL για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις

«Παιχνίδι» στημένο πάνω στις πλάτες των εργαζομένων χαρακτηρίζει τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων η Σωματειακή Επιτροπή του ΣΕΤΗΠ σε «Vodafone» - HOL. Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που δίνουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς κινείται το μονοπωλιακό κεφάλαιο, η σωματειακή επιτροπή του συνδικάτου απευθύνει στους εργαζόμενους κάλεσμα να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε κάθε χτύπημα που θα επιχειρήσει η εργοδοσία στα δικαιώματά τους.

Στην ανακοίνωσή της, αναφέρει: «Στις 25/11 ανακοινώθηκε η απόκτηση από τη Vodafone του 72,7% των μετοχών της Hellas on Line, με αποτέλεσμα η πρώτη πλέον να κατέχει το 91,2% της δεύτερης. Σχεδόν ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η εξαγορά της 360 Connect από τη HOL, έναντι του ποσού των 50.000 (!) ευρώ. Δεν είναι τυχαία η χρονική σύμπτωση: Η εξαγορά της 360 Connect ήταν συμφωνημένη μεταξύ των μετόχων της Intracom και της Vodafone ήδη από τον Αύγουστο, ως όρος προκειμένου να ολοκληρωθεί και η μεταβίβαση της HOL στη Vodafone.

Δεν μπορεί, και δεν πρέπει να είναι, υπόθεση των εργαζομένων το για ποιον εργοδότη εργαζόμαστε. Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, όμως, δείχνουν ξεκάθαρα τι μέλλον μας επιφυλάσσουν οι καπιταλιστές του κλάδου. Είναι τα τελευταία δύο κομμάτια του παζλ, που αποδεικνύουν ότι η δημιουργία της 360 Connect τελικά δεν ήταν τίποτε άλλο παρά ελιγμός της Hellas on Line, ούτως ώστε να είναι πιο εύκολο η HOL να πωληθεί, και ταυτόχρονα να μειωθεί το "εργατικό κόστος", όπως οι εργοδότες αποκαλούν τους μισθούς μας. Ελιγμός τον οποίο τον Δεκέμβριο του 2013 είχε πληρώσει το 60% των εργαζομένων της HOL, που σε μία ημέρα αναγκάστηκαν με το πιστόλι στον κρόταφο να υπογράψουν την παραίτησή τους, και επαναπρόσληψη σε "νέο εργοδότη" με μειώσεις μισθών μέχρι και 20%. (...)

Και οι πρόσφατες αγοραπωλησίες είναι οι προσπάθειες του Ομίλου Vodafone να μεγιστοποιήσει τα κέρδη των μετόχων του, να βγει ο τελικός νικητής στο παιχνίδι του ποιος θα είναι αυτός που θα επικρατήσει τελικά στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών. Αυτό το παιχνίδι δεν είναι δικό μας, συνάδελφοι. Είναι στημένο πάνω στις πλάτες μας.

Ολοι εμείς που εργαζόμαστε στον Ομιλο Vodafone, ανεξάρτητα από τη σχέση εργασίας μας, επινοικιαζόμενοι και μη, πρέπει να κάνουμε υπόθεσή μας πως δε θα πληρώσουμε το μάρμαρο για τις εξαγορές/συγχωνεύσεις που έγιναν και θα γίνουν. Κάθε μεταβολή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρείας στην οποία εργαζόμαστε, δεν πρέπει να συνοδευτεί από χτύπημα στην καθημερινότητά μας ως εργαζόμενοι. Καμία δυσμενής μεταβολή αντικειμένου εργασίας, καμία μείωση ωραρίου ή μισθού, καμία απόλυση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ