Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επαφές στην Αγκυρα, συνεννοήσεις στην Αθήνα

Στην Τουρκία θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, για επαφές με την τουρκική ηγεσία στο πλαίσιο επίτευξης κάποιου συμβιβασμού μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, ώστε να προχωρήσουν οι «δουλειές» του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Ευ. Βενιζέλος θα συναντηθεί στην Αγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, επίσης θα γίνει δεκτός από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Την Κυριακή, εξάλλου, ο Βενιζέλος θα παραστεί στη «Θρονική Εορτή» του οικουμενικού πατριαρχείου.

Οι επαφές Βενιζέλου στην Αγκυρα θα γίνουν στο πλαίσιο προετοιμασίας του 3ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, το οποίο προγραμματίζεται να συνεδριάσει στην Αθήνα στις 5-6/12 υπό την προεδρία των πρωθυπουργών Αντ. Σαμαρά και Α. Νταβούτογλου, με τη συμμετοχή πλήθους υπουργών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα, από ελληνικής πλευράς προγραμματίζεται να συμμετάσχουν στο Συμβούλιο οι υπουργοί Πολιτισμού, Τουρισμού, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης, Ναυτιλίας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο ίδιο φόντο και καθώς η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Ευ. Βενιζέλος είχε χτες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Αναστασιάδη. «Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Διεκδικεί ρόλο και ο ΣΥΡΙΖΑ

Επιστρέφοντας ο Ευ. Βενιζέλος από την Τουρκία, θα ενημερώσει, τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, για «θέματα εξωτερικής πολιτικής» όπως ανακοινώθηκε επισήμως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί ρόλο σε όλα αυτά τα διαβούλια, προς εξυπηρέτηση φυσικά των συμφερόντων των αστών, γεγονός που αποτυπώθηκε και στην πρόσφατη αναφορά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Π. Σκουρλέτη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έβλεπε θετικά μια συνάντηση του Τσίπρα με τον Νταβούτογλου, κατά την παρουσία του τελευταίου στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Εξ ου και όπως είπε πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος, ο Τσίπρας ανταποκρίθηκε «στην πρόσκληση να έρθει να ενημερωθεί για τα εθνικά θέματα μετά το ταξίδι μου στην Αγκυρα και ενόψει του Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία στην Αθήνα».

Σημειωτέον, τα λεγόμενα εθνικά θέματα είναι άλλο ένα πεδίο όπου ψήνεται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα προαπαιτούμενα του μεγάλου κεφαλαίου, για συνέχιση και επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας του κεφαλαίου σε Αιγαίο και Κύπρο, σε συνεννόηση και με τις αστικές τάξεις και άλλων χωρών.

Αλλωστε, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος πριν από μερικές μέρες, στέλνοντας σινιάλο στην Κουμουνδούρου: «Ελάτε να διαμορφώσουμε εθνική συναίνεση, να διαμορφώσουμε το πλαίσιο του διαλόγου, της εθνικής διαπραγμάτευσης και εν πάση περιπτώσει, προσωπικά είμαι οπαδός και του Συμβουλίου των Αρχηγών των κομμάτων για όλα τα θέματα και για τα εθνικά και για τα θέματα της οικονομικής διαπραγμάτευσης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφάσεις υπαγορευμένες από τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων(2016-03-09 00:00:00.0)
Επιμένουν με προκλήσεις ψευδοκράτος και Τουρκία(2015-02-06 00:00:00.0)
Επαφές για την προώθηση των «μπίζνες» με μόνο κερδισμένο το κεφάλαιο(2014-11-22 00:00:00.0)
Συνάντηση Βενιζέλου - Τσίπρα για τα μονοπωλιακά συμφέροντα(2014-11-21 00:00:00.0)
Σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των δύο αστικών τάξεων(2013-12-14 00:00:00.0)
Καλοβλέπει «λύση» τύπου Ανάν(2013-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ