Παρασκευή 28 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι παραινέσεις για συνεννόηση

Συνεχίζονται οι παραινέσεις αστών παραγόντων και αστικών επιτελείων προς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, να συνεννοηθούν και να συναινέσουν σε ζητήματα που η αστική τάξη ιεραρχεί υψηλά ως καίριας σημασίας για τα συμφέροντά της. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας χθες στον «Βήμα fm», υποστήριξε:

«Η ψυχρολουσία χθες (σ.σ: στο Παρίσι) δεν ήταν μόνο για τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που πήγαν για να διαπραγματευθούν. Ηταν και για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πήγε στο Λονδίνο για να μιλήσει με τα hedge funds. Το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε τι πραγματικά ζητούν οι άνθρωποι αυτοί και τι πραγματικά ζήτησαν οι δανειστές και γύρισαν πίσω σαν βρεγμένες γάτες. Διότι αντιλαμβάνονται ότι κοντός ψαλμός αλληλούια. Δεν έχουμε επιλογές. Η επιλογή είναι μία: εθνική συνεννόηση στα βασικά. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή πλεύσης από τον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο, αλλά χρειάζεται αλλαγή πλεύσης και από την πλευρά Τσίπρα. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να πουν τι μας ζητάνε και ποια είναι η κατάσταση σήμερα, τι είναι αυτό που μπορούμε και τι αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε (...) Να πούμε ότι συμφωνούμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι συμφωνούμε σε κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γίνουν και από εκεί και πέρα, ναι, να γίνουν εκλογές. Ας αποφασίσει ο λαός».

Στο ίδιο φόντο συνέχισε:«Είχα πει ότι θα έπρεπε να πάμε στην προεδρική εκλογή το Νοέμβριο. Να το κάνουμε τώρα μετά τον προϋπολογισμό. Να μην κλείσουμε (τη Βουλή), να βγάλουμε ΠτΔ, ώστε να δώσουμε την αίσθηση σταθερότητας. Ειλικρινά ελπίζω ότι μπορούμε να βγάλουμε τον ΠτΔ. Από εκεί και πέρα, να προχωρήσουμε με άλλου είδους (βήματα). Καθαρές λύσεις σημαίνει ότι είμαι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσω το τοπίο τώρα. Διότι άλλως πώς, είμαστε σε κινούμενη άμμο (...) Να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο (...) ο μόνος δρόμος είναι αλήθεια, υπευθυνότητα και από εκεί και πέρα, σε τελική ανάλυση, ο λαός είναι κριτής όλων μας»...

Η ίδια έβαλε, εμμέσως, ζήτημα καθυστέρησης στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ζητά το μεγάλο κεφάλαιο: «Το τελευταίο εξάμηνο, δεν έγιναν όσα έπρεπε να γίνουν και ακούστηκε μία ρητορική, η οποία θύμιζε λαϊκισμό», είπε. «Εάν, όμως, είχαμε μια σοβαρή και ενιαία εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης - αυτό που λέω - τότε και η εικόνα απέναντι στην τρόικα και τους "καμπαλέρος" αυτούς τους Ευρωπαίους και τους Αμερικάνους θα ήταν διαφορετική. Οποιος θέλει να διαπραγματευθεί, διαπραγματεύεται με άλλους όρους, εάν το μέτωπο είναι ενιαίο. Ξέρουν και εκείνοι ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο, το πιστεύουν και έχουν συμφωνήσει στα βασικά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, και πιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συναινέσει με την κυβέρνηση σε ένα μείγμα διαχείρισης και να προχωρήσουν με αυτό ως βάση, υποστήριξε: «Υπάρχει ο κίνδυνος να σκεφθούν να αφήσουν την Ελλάδα - και τώρα έχουν θωρακιστεί απέναντι στο ενδεχόμενο αποτυχίας της Ελλάδας - να καεί στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα και μετά να πουν σε όλους στην Ευρώπη "ορίστε, κύριοι, τι μπορείτε να πάθετε με αυτού του είδους τις λογικές"»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ