Σάββατο 22 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Εφυγε» ο σ. Χρήστος Δημητρίου

«Εφυγε» στα 60 του χρόνια ο σ. Χρήστος Δημητρίου, τα χαράματα της Παρασκευής χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Ο σ. Χρήστος, παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, γεννήθηκε στην Ορμα της Αλμωπίας στις 8 Οκτωβρίου 1954. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, πληρώνοντας το τίμημα του μετεμφυλιακού κράτους, μεγαλώνοντας στα περίφημα γκέτο των ορφανοτροφείων της «Φρειδερίκης» στη Φλώρινα, τον Αγ. Νικόλαο Κρήτης, στην Κεφαλονιά. Παρά τις δυσκολίες, δούλευε και παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως Μεταλλειολόγος Εργοδηγός στην Ευκλείδειο τεχνική σχολή της Θεσσαλονίκης. Το 1976 δουλεύει στα μεταλλεία του Σκαλιστήρη στο Προκόπι της Εύβοιας. Στα λασπόνερα των ορυχείων στο Τσαγκλί του Βόλου απέκτησε χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, που τον συνόδεψε σε όλη τη ζωή του. Το 1977 - 1978, ως τεχνικός μεταλλωρύχος, δουλεύει στα ορυχεία «Βωξίτες Παρνασσού», στο περίφημο διάσελο μεταξύ Γκιώνας και Παρνασσού, στο 51ο χλμ Αμφισσας - Λαμίας. Στους αγώνες και τις απεργίες ο σ. Χρήστος, με βαθιά επίγνωση της αδικίας και της εκμετάλλευσης, των απάνθρωπων συνθηκών εργασίας στις γαλαρίες της Γκιώνας και του Παρνασσού, παίρνει μέρος στις απεργίες που ξεσπούν την περίοδο εκείνη. Εκεί συναντά το ταξικό κίνημα, συναντά την πρωτοπορία της εργατικής τάξης, το ΚΚΕ. Οργανώνεται το 1977 στο ΚΚΕ. Αναπτύσσει πλούσια πολιτική και συνδικαλιστική δράση και απολύεται. Στη συνέχεια βρήκε δουλειά στη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων, στο τμήμα ερευνών υδρογονανθράκων, και τα τελευταία 14 χρόνια, ως τη σύνταξή του, στα ΕΛΠΕ όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση με σαφή στόχο την ανασυγκρότηση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των ταξικών δυνάμεων.

Εκλέχτηκε με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, ήταν ιδρυτικό μέλος του κλαδικού σωματείου Ενέργειας και μέλος της Κομματικής Οργάνωσης Ενέργειας του ΚΚΕ μέχρι το τέλος. Στο τόπο που διέμενε, τη Σαλαμίνα, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του με την απλότητα και την ευθύτητά του, συμμετέχοντας στους αγώνες και τις εκλογικές μάχες του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Στο πρόσωπο του σ. Χρήστου αποτυπώνεται το αυθεντικό παράδειγμα κομμουνιστικής ανιδιοτέλειας, πολιτικής ευθύτητας και καθαρής πολιτικής σκέψης και δράσης. Στη ζωή του δεν είχε αυταπάτες μήπως και ο καπιταλισμός γίνει ανθρώπινος. Σε αυτό ήταν σαφής και αυτό απαιτούσε από τους συναδέλφους του, απλούς εργαζόμενους, τους νέους, τους συντρόφους του, το Κόμμα του που το υπερασπίστηκε και το τίμησε μέχρι το τέλος της ζωής του, με την αξιοπρέπεια που διακρίνει τους κομμουνιστές.

Τον σ. Χρήστο τον τιμούμε, αποχαιρετώντας τον, με τη δράση μας , κάνοντας πράξη τα ιδανικά για τα οποία πάλεψε, για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, και για τα οποία ολόψυχα πορεύτηκε.

Η κηδεία του σ. Χρήστου Δημητρίου θα γίνει σήμερα Σάββατο 22 Νοέμβρη στο χωριό του, στην Ορμα Αλμωπίας στις 2 το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ