Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κάλπες στη σκιά φυλετικών ταραχών

Σίγουρος νικητής φέρεται το Εργατικό Κόμμα, αλλά πραγματικός μάλλον θα αποδειχθεί η «σιωπηρή αντίδραση» και τα προβλήματα

Καμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Λιντς

Associated Press

Καμένο αυτοκίνητο στο κέντρο του Λιντς
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΛΙΝΤΣ.-

Οι ολονύκτιες ταραχές μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, που συγκλόνισαν και μία δεύτερη μεγάλη βρετανική πόλη, καθώς και η τελευταία δημοσκόπηση που καταδεικνύει τη μεγάλη διαφορά, διψήφια, αλλά μειωμένη κατά 4 μονάδες, που χωρίζει τα δύο κύρια κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, «ταρακούνησαν» τον πρωθυπουργό στην τελευταία μέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει των σημερινών διπλών εκλογών, πρόωρων βουλευτικών και τοπικών.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Ινστιτούτου ICM, για λογαριασμό της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η υποστήριξη προς το Εργατικό Κόμμα, του Τόνι Μπλερ, χάνει έδαφος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, ωστόσο το Εργατικό Κόμμα εξακολουθεί να προηγείται με τεράστια διαφορά, 11%, έναντι του Συντηρητικού Κόμματος. Μια διαφορά που εάν επιβεβαιωθεί σήμερα στις κάλπες, είναι ικανή να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο Εργατικό Κόμμα, γεγονός που θα το κάνει να κυβερνήσει για μία πενταετία χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τη μικρή υποχώρηση, ο ηγέτης των Συντηρητικών, των Τόρις, Ουίλιαμ Χέιγκ - που συνήθως ο Τύπος του αποδίδει ποικίλους χαρακτηρισμούς όπως άχρωμος, άοσμος κλπ. - δεν είναι σε θέση με κανέναν τρόπο να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία του Μπλερ και η νίκη που θα καταγάγει το Εργατικό Κόμμα θα είναι συντριπτική. Αν αυτό συμβεί, υποστηρίζουν αναλυτές, ο Μπλερ θα κατορθώσει να διαγράψει εν μέσω μίας νυκτός το θρύλο της «Σιδηράς Κυρίας», πρώην πρωθυπουργού Μάργκαρετ Θάτσερ.

Εξάλλου, το θρύλο της Θάτσερ κατάφερε να κλονίσει και ο ίδιος Χέιγκ, ως γνήσιο «πολιτικό τέκνο» της «Σιδηράς Κυρίας», με την «ανικανότητα» και αναποτελεσματικότητά του. «Διεξάγαμε μία καλή προεκλογική εκστρατεία, πηγαίνουμε καλά, λαμβάνουμε όλο και περισσότερες θετικές αντιδράσεις», τόνισε κατά τις τελευταίες του δηλώσεις ο Χέιγκ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην κρεαταγορά Σμίθφιλντ του Λονδίνου, μέρος που όχι τυχαία - εξαιτίας των σκανδάλων στην τροφική αλυσίδα που πλήττουν τη Βρετανία - επέλεξε ο ηγέτης των Τόρις για αυλαία της εκστρατείας. Ωστόσο, παρά τις συμπληρωματικές δηλώσεις ότι «δεν τον ενδιαφέρουν οι σφυγμομετρήσεις, καλές ή κακές», μάλλον και ο ίδιος γνωρίζει ότι οι ελπίδες είναι ελάχιστες.

Με φόντο τη φυλετική βία

Πάντως, ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και «εξαιρετικά ικανός», όπως τονίζουν «όλοι», συντονίστηκε απολύτως στο πνεύμα του Χέιγκ, ως προς τις δημοσκοπήσεις, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει εάν το Εργατικό Κόμμα προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά τον νοιάζουν οι εκλογές. Ετσι, πέρασε την τελευταία μέρα του, οργώνοντας διάφορα σημεία της Βρετανίας, προσπαθώντας να πείσει κυρίως μεγάλο και παραδοσιακό τμήμα των οπαδών του Εργατικού Κόμματος όχι να τον ψηφίσουν, αλλά να κάνουν τον κόπο να προσέλθουν στις κάλπες. «Κάθε ψήφος μετρά» τόνισε ο Μπλερ, προσθέτοντας ότι οι «εκλογές είναι μία ανοιχτή μάχη. Η πολιτική ιστορία είναι γεμάτη με παραδείγματα όπου μία βέβαιη έκβαση αποδείχτηκε ότι δεν ήταν βέβαιη».

Πάντως, παρά τις επιμέρους ενστάσεις του, γνωρίζει ότι θα εκλεγεί με τις ψήφους και των Συντηρητικών, ενώ είναι επίσης βέβαιος ότι δε θα μπορέσει να πείσει κανέναν εκ των εμφανιζόμενων ως «αδιάφορων» ή «αμφιταλαντευόμενων» παραδοσιακών ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος. Οι πραγματικές πληγές της βρετανικής κοινωνίας - φτώχεια, συρρίκνωση του «κοινωνικού κράτους», ιδιωτικοποιήσεις κ.ά. - είναι ανοιχτές και πυορροούν, ενώ η πολιτική του Εργατικού Κόμματος δεν πρόκειται να κάνει τίποτα για τη βρετανική κοινωνία που νοσεί.

Εξάλλου, δεν είναι άσχετο το γεγονός ότι οι φυλετικές ταραχές μεταξύ μεταναστών και Βρετανών έριξαν και πάλι βαριά τη σκιά τους και μάλιστα παραμονή της εκλογικής αναμέτρησης, τη στιγμή που το θέμα της μετανάστευσης και του ασύλου ήταν ένα από τα ζητήματα αιχμής - χωρίς καμία απάντηση - της προεκλογικής εκστρατείας.

Οσο για τα γεγονότα ξεκίνησαν προχτές στις 20.00 (ώρα Ελλάδος) στη συνοικία Χέιρχιλς του Λιντς και κατεστάλησαν από την αστυνομία επτά ώρες αργότερα, όταν περίπου 300 Ασιάτες μετανάστες πυρπόλησαν 25 αυτοκίνητα, ένα κατάστημα και εκτόξευαν πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες στις δυνάμεις της τάξης. Τις ταραχές προκάλεσε η σύλληψη ενός ατόμου από το Μπανγκλαντές την περασμένη Κυριακή, μετά από μία τροχαία παράβαση. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο συλληφθείς «κακοποιήθηκε από τους αστυνομικούς, οι οποίοι του έριξαν παραλυτικό αέριο». Στη διάρκεια των συγκρούσεων τραυματίστηκαν τρία άτομα και η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις, κατορθώνοντας έτσι να θέσει τέρμα - έστω και προσωρινό - στις ταραχές. Οι νέες φυλετικές συγκρούσεις ξέσπασαν μόλις δύο εβδομάδες μετά τη ρατσιστική βία που σάρωσε την πόλη του Ολνταμ για τρεις συνεχόμενες ημέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ