Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Χρέος να σπάσει η σιωπή όλων

Συνέντευξη Τύπου χτες στο ΔΣΑ, απ' τα μέλη νέας ελληνικής αποστολής που πήγε μέχρι την Κωνσταντινούπολη και είδε από κοντά τον αγώνα των απεργών πείνας μέχρι θανάτου

Associated Press

Νέο κάλεσμα προς την ελληνική κυβέρνηση να σπάσει επιτέλους τη σιωπή της - μια σιωπή που, όπως τονίστηκε, δηλώνει συνενοχή στα όσα τραγικά συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία - απηύθυναν χτες τα μέλη μιας ακόμα ελληνικής αποστολής που βρέθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη. Η υπόσχεση όλων των μελών - δικηγόροι, αρχιτέκτονες, καθηγητές του ΕΜΠ και δικαστικοί υπάλληλοι - ήταν πως με κάθε τρόπο θα επιδιώξουν να κρατήσουν το θέμα των «λευκών κελιών» στην επικαιρότητα και πως θα επιχειρήσουν να δώσουν σ' αυτό διεθνή διάσταση.

Η δικηγόρος Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε με την τοποθέτησή της τόσο την πολιτική, όσο και την κοινωνική διάσταση του αγώνα που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση μέσα κι έξω απ' τις φυλακές της Τουρκίας: «Οι διεθνείς οργανισμοί αδιαφορούν για όλα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, γιατί ενδιαφέρονται μόνο για τις αγορές κι όχι για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως, όσο πιο απάνθρωπες είναι οι τακτικές του τουρκικού καθεστώτος, τόσο πιο υπεράνθρωπη είναι η απάντηση που παίρνουν. Ξενίζεται η δική μας κουλτούρα, σοκάρεται ο εφησυχασμός μας από νέους ανθρώπους, που δίνουν στον αγώνα ακόμα και τη ζωή τους».

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Παξινός, μετέφερε τη φράση Τούρκου εισαγγελέα, που συναντήθηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης αποστολής. «Δε φοβάμαι, προτιμώ το θάνατο από μια εξευτελιστική ζωή», είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας. Οπως επίσης μετέφερε φράση Τούρκου αγωνιστή, που καταδείχνει σε όλο του το μεγαλείο τι πραγματικά συμβαίνει στη γειτονική χώρα. «Δε με λυπάται ούτε ο Θεός, ούτε ο Χάρος», είπε ο συγκεκριμένος αγωνιστής.

Συγκλονιστικός ήταν χτες και ο Αλέξης Μπακόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ: «Πενθώ σήμερα τους ζωντανούς νεκρούς της Τουρκίας. Το καθεστώς εκεί, μέσω της υποχρεωτικής σίτισης, δεν επιτρέπει ούτε καν να πεθάνει κανείς με αξιοπρεπή θάνατο». Να σημειωθεί, τέλος, πως όλοι χτες επισήμαναν ότι 2.200 πολιτικοί κρατούμενοι κινδυνεύουν να πεθάνουν «εάν δεν ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη», ενώ ήδη στη Σμύρνη αποφυλακίστηκαν 11 ετοιμοθάνατοι απεργοί πείνας «γιατί το καθεστώς δε θέλει κι άλλους νεκρούς μέσα στις φυλακές». Πάντως, οι απεργοί πείνας έχουν... άλλη γνώμη, αφού ήδη στον αγώνα μπήκε και πέμπτη ομάδα πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να πεθάνουν...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ