Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 49
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Ανήσυχη ηρεμία

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-

Στη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη, υπήρξαν τουλάχιστον ένας νεκρός και 10 τραυματίες σε συγκρούσεις ανθρώπων που κινούνταν στους δρόμους με αστυνομικούς, ωστόσο αργότερα χθες στην πρωτεύουσα του Νεπάλ επικρατούσε μια ανήσυχη ηρεμία, μετέδιδαν ειδησεογραφικά πρακτορεία. Η κυβέρνηση συνέχιζε «προληπτικά» τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, στην 5η ημέρα πένθους για το θάνατο του βασιλιά Μπιρέντρα, της συζύγου του θεληματικής βασίλισσας Αϊσουάρια, άλλων έξι μελών της βασιλικής οικογένειας και του φερόμενου ως δολοφόνου τους, διαδόχου Ντιπέντρα.

Ο νέος βασιλιάς, Γκιανέντρα, έστειλε χθες πρόσκληση στο βασικό κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ενωμένο Μαρξιστικό - Λενινιστικό Κόμμα (UML), να συμμετάσχει στην επιτροπή που θα διερευνήσει τις συνθήκες του φονικού της βασιλικής οικογενείας του Νεπάλ. Το UML, διά του ηγέτη του Κουμάρ Νεπάλ, έδωσε αρνητική απάντηση, αφού χαρακτηρίζει την τριμελή επιτροπή έρευνας «αντισυνταγματική».

Η κρίση στο Νεπάλ φαίνεται ότι πλήττει σοβαρά την τουριστική «βιομηχανία» της χώρας, αφού σειρά δυτικών χωρών εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Στο μεταξύ επανέρχεται, με βάση μαρτυρίες επιζώντων του μακελειού, το αρχικό «σενάριο» περί ενοχής του Ντιπέντρα, ο οποίος φέρεται να ήταν έξαλλος για την άρνηση της μητέρας του να δεχτεί τη γυναίκα που ήθελε να γίνει γυναίκα του.

Πληροφορίες που μεταφέρει η αμερικανική εφημερίδα Ουόλ Στριτ Τζέρναλ θέλουν τον Ντιπέντρα, που σπούδασε στο Ιτον μια δεκαετία πριν, να ήταν «συναισθηματικά ασταθής», και με πολύ καλές ικανότητες στα όπλα.

Η διάδοχη κατάσταση στο Νεπάλ πάντως, με τη βασιλεία του Γκιανέντρα, μοιάζει εξαιρετικά αβέβαιη. Ο 26χρονος γιος του Πάρας Σαχ κουβαλάει τη φήμη του χαρτοπαίκτη και διεφθαρμένου, και μάλιστα εδώ και μερικούς μήνες είχαν γίνει διαδηλώσεις εναντίον του εξ αφορμής του ότι είχε παρασύρει με το αυτοκίνητό του ένα μοτοσικλετιστή που αργότερα πέθανε σε νοσοκομείο του Κατμαντού, μένοντας ατιμώρητος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ