Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση»

Διημερίδα διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, με τη στήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλησης και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50). Η διημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης έκθεσης «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση» και φιλοδοξεί να αναδείξει, αφ'ενός, τις αναγκαιότητες του σήμερα, μέσα από τη συζήτηση με μελετητές και ιστορικούς Τέχνης και, αφ' ετέρου, να «γνωρίσει» στο κοινό όχι μόνο παλιούς αγωνιστές εικαστικούς, αλλά και τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες των εργαζομένων για λαϊκή και κοινωνική απελευθέρωση ενάντια σε κατακτητές ντόπιους και ξένους, καθώς και τη συμβολή των καλλιτεχνών σ' αυτούς τους αγώνες και με το έργο και με τη ζωή τους... Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Νοέμβρη. 10.00: Η Εύα Μελά, πρόεδρος του ΔΣ του ΕΕΤΕ, ανοίγει τις εργασίες της διημερίδας. Ακολουθούν χαιρετισμοί. 10.30: Ομιλία του ιστορικού Προκόπη Μαυρογενίδη: «Προσωπικές μαρτυρίες για την Αντίσταση». 11.00: Ομιλία της Βίκυς Παπαδοπούλου: «Η απεικόνιση του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Κατοχής στην Ελλάδα μέσω της ελληνικής τέχνης (Ζωγραφική και Χαρακτική)». 12.00: Ομιλία του Μανόλη Μαυρομάτη, ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ: «Η Χαρακτική της Αντίστασης». 12.30: Ομιλία της δημοσιογράφου Αριστούλας Ελληνούδη: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση: πηγή και νάμα τους ο λαός». 13.00-14.30 Συζήτηση. 16.00: Ομιλία του καθηγητή Ιστορίας του ΑΠΘ, Γιώργου Μαργαρίτη: «Το ιστορικό περίγραμμα». 16.30: Ομιλία του Δημήτρη Παυλόπουλου, επίκουρου καθηγητή Ιστορίας Τέχνης του ΕΚΠΑ: «Ελληνες γλύπτες στην Αντίσταση. Μια επαναπραγμάτευση». 17.30: Ομιλία της Ειρήνης Οράτη, ιστορικού Τέχνης, επιμελήτριας της Συλλογής Εργων Τέχνης της Alpha Bank: «Οι πρώτες αφίσες του πολέμου έγιναν από σπουδαστές του Γιάννη Κεφαλληνού». 18.00: Ομιλία της Νέλλης Κυριαζή, ιστορικού Τέχνης, τ. διευθύντριας της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθήνας: «Τέχνη στην εξορία. Τάσος Ζωγράφος - Αγνωστες μαρτυρίες από τη Μακρόνησο». 18.30: Ομιλία της Αννας Σπανοπούλου, ιστορικού Τέχνης: «Εργα Τέχνης και Χειροτεχνίας στο Μουσείο Αμπελακίων 1940- 49». 19.00: Παρέμβαση της Αννας Φιλίνη, αρχιτέκτονα: «Τα σχέδια του Ασαντούρ Μπαχαριάν και του Γιώργη Δήμου, με πορτρέτα αγωνιστών από το 1948». 19.10 - 21.00 Συζήτηση.

Κυριακή 23 Νοέμβρη. 10.00: Μανόλης Κασιμάτης, φωτογράφος: «Ερευνώντας, καταγράφοντας και αναλύοντας φωτογράφους - φωτοκινηματογραφιστές και φωτογραφίες της ματωμένης δεκαετίας του '40». 10.30: Γρηγόρης Αναγνώστου, Σπουδαστής του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας Τέχνης της ΑΣΚΤ: «Από το βίωμα στην αποτύπωση και από την αποτύπωση στην αποτίμηση». 11.30: Εφη Μπαντάζου, σπουδάστρια του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας: «Τα βήματα των λαϊκών αγωνιστών πρόκληση για τους νέους καλλιτέχνες». 12.00: Βαγγέλης Δημητρέας, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.30 Παρέμβαση της Ντόρα Ηλιοπούλου - Ρογκάν, κριτικού Τέχνης: «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». 12.40: Ομιλία Χαράλαμπου Δαραδήμου, γλύπτη, πρόεδρου ΟΣΔΕΕΤΕ: «Αντίσταση τώρα». 13.10 - 14.30 Συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ