Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Λαγός» ο Δήμος Βόλου για αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο

Διώκει εκλεγμένη συνδικαλίστρια του ΠΑΜΕ, επειδή ζήτησε και πήρε ολιγόωρη άδεια για την προπαγάνδιση γενικής συνέλευσης!

Με την κατηγορία της «άρνησης υπηρεσίας», την οποία κατασκεύασε η δημοτική αρχή Βόλου, καλείται σε απολογία η Εύη Καρυδάκη, μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας. Ως «άρνηση υπηρεσίας», που μπορεί να επισείει και την ποινή της απόλυσης, η δημοτική αρχή Μπέου θεωρεί την ολιγόωρη άδεια που πήρε η συνδικαλίστρια, όπως προβλέπεται από το νόμο, προκειμένου να ενημερώσει τους συναδέλφους της για την επικείμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου τους!

Πιο συγκεκριμένα, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας αποφάσισε τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης για την Πέμπτη 30 Οκτώβρη. Την προηγούμενη μέρα, η Εύη Καρυδάκη ζήτησε και πήρε τόσο από τον προϊστάμενό της, όσο και από την διευθύντριά της, συνδικαλιστική διευκόλυνση, δηλαδή άδεια απουσίας ορισμένων ωρών, με σκοπό να ενημερώσει τους εργαζόμενους στις δεκάδες διάσπαρτες υπηρεσίες του δήμου για τη Γενική Συνέλευση.

Αυτό που ενόχλησε τη δημοτική αρχή, δεν είναι η καθόλα νόμιμη απουσία της Εύης Καρυδάκη από την εργασία της, αλλά η συνδικαλιστική της δράση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιδήμαρχος, που συνέταξε για λογαριασμό της δημοτικής αρχής την αναφορά, έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να της δίνει «όσες δίωρες άδειες θέλει», αρκεί να μην τη βρίσκει σε χώρους του δήμου να μιλάει με εργαζόμενους και να τους δίνει ανακοινώσεις.

Προμήνυμα αντιδραστικών αλλαγών

Πέρα από το συγκεκριμένο απαράδεκτο περιστατικό, διώξεις όπως αυτή αποτελούν προανάκρουσμα για τις αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν κυβέρνηση - τρόικα και κεφάλαιο στο συνδικαλιστικό νόμο, προκειμένου να δυσκολέψουν κι άλλο τη δράση των σωματείων στο χώρο τους. Μια από τις αλλαγές που συζητιούνται, είναι ο περιορισμός των αδειών και διευκολύνσεων, που είναι αναγκαίες για τη δράση των συνδικαλιστών και τη λειτουργία των σωματείων.

Με ανακοινώσεις τους, τα σωματεία του Νομού Μαγνησίας Εργαζομένων ΟΤΑ, Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», Ενωση Εργατοϋπαλλήλων Τύπου - Χάρτου και Γραφικών Τεχνών, Καθαριστών - Καθαριστριών και Συνταξιούχων ΙΚΑ, απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή να πάρει πίσω την απαράδεκτη δίωξη σε βάρος της Εύης Καρυδάκη.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει την πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη σε βάρος της Εύης Καρυδάκη, σημειώνοντας ότι στοχεύει πρώτα και κύρια στην υποταγή του συνόλου των εργαζομένων στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Προσθέτει ότι και η προηγούμενη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη ακολουθούσε την ίδια ακριβώς επιλεκτική στάση απέναντι στους κομμουνιστές συνδικαλιστές του χώρου, με την Εύη Καρυδάκη και τον Θόδωρο Τσαλούχα να έχουν δεχτεί μετακινήσεις, αναφορές, εισαγγελικές παραγγελίες και κλήσεις στην Αστυνομία για κινητοποιήσεις.

Για την τωρινή δημοτική αρχή υπογραμμίζει ότι «λειτουργεί σαν "λαγός" της κυβέρνησης που έχει διακηρύξει το στόχο της να χτυπήσει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλάζοντας το συνδικαλιστικό νόμο σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση». Τέλος, καλεί όλα τα σωματεία να απαιτήσουν την ανάκληση της απαράδεκτης αναφοράς.

Η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ

Την απαράδεκτη κλήση σε απολογία της Εύης Καρυδάκη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ. Αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η συγκεκριμένη ενέργεια υπηρετεί έναν και μοναδικό σκοπό: Να ανοίξει το δρόμο στο χώρο των υπηρεσιών του δήμου για την πλήρη κατάργηση των όποιων συνδικαλιστικών ελευθεριών έχει κατακτήσει το εργατικό κίνημα και, από την άλλη, να τρομοκρατήσει τους δημοτικούς υπαλλήλους».

Αναφερόμενη στη στοχοποίηση των στελεχών του ΚΚΕ, σημειώνει πως δεν είναι τυχαία, καθώς «είναι η συνεπής στάση των υπερασπιστών των βιομηχάνων και μεγαλοεπιχειρηματιών που βλέπουν στο ΚΚΕ τον αντίπαλό τους στην επίθεση που εξαπολύουν απέναντι στα λαϊκά στρώματα (...) Στο χώρο του δήμου συνδέεται με τις τωρινές κατευθύνσεις για την παράδοση τμημάτων της τοπικής διοίκησης στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για το λόγο αυτό η νέα δημοτική αρχή δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσει τις διώξεις των στελεχών του ΚΚΕ στο δήμο, όπως ακριβώς έκανε και η προηγούμενη δημοτική αρχή. Ασφαλώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ΚΚΕ, τα μέλη και τα στελέχη του δεν επηρεάζονται από τέτοια».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα με 24ωρη πανελλαδική απεργία(24/10/2019)
Καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική δίωξη(14/11/2017)
Δίκη συνδικαλιστών στο Βόλο(20/7/2016)
Κάλεσμα σε οργανωμένο αγώνα(15/8/2012)
Σύμβαση εξυπηρέτησης των φιλοδοξιών του νομάρχη...(6/1/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org