ΦΡΙΤΑΟΥΝ - ΚΟΝΑΚΡΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--
Η σταθερή μείωση των νέων κρουσμάτων στη Λιβερία, η επικείμενη άρση της καραντίνας σε περίπου 100 άτομα στο δυτικοαφρικανικό Μάλι εκτιμώνται σαν ενδείξεις προόδου της κινητοποίησης και δράσης για περιορισμό της επιδημίας του αιμορραγικού ιού «Εμπολα», που πλήττει την ευρύτερη περιοχή. Αντίθετα, επίμονη παραμένει η παρουσία του ιού στη Σιέρα Λεόνε, καθώς η επιδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα κυρίως στην περιοχή της πρωτεύουσας Φριτάουν, όπου η κατάσταση παραμένει ανησυχητική.
Εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Σιέρα Λεόνε εκτιμά ότι η υποτίμηση του αριθμού των κρουσμάτων είναι συνηθισμένη σε περίπτωση επιδημιών, ιδιαίτερα δε στην περίπτωση του «Εμπολα» καθώς δεν είναι οι αρχές που προσπαθούν να αποκρύψουν την αλήθεια αλλά οι συγγενείς ασθενών που απεβίωσαν για να μπορούν να θάψουν οι ίδιοι τους συγγενείς τους σύμφωνα με τα έθιμα, παρά τους κινδύνους μόλυνσης. Παρ' όλα αυτά, η πρώην ειδική σύμβουλος του Προέδρου Ερνεστ Μπάι Κορόμα, η δρ. Σίλβια Μπλέιντε, επίσης γιατρός, κατηγόρησε τις υγειονομικές αρχές και το υπουργείο Υγείας της Σιέρα Λεόνε ότι «σκόπιμα παρουσιάζουν μικρότερους απολογισμούς».
Επιπλέον, η κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε ανακοίνωσε χτες εφάπαξ αποζημίωση ύψους 5.000 δολαρίων για την οικογένεια ή τους συγγενείς υγειονομικών υπαλλήλων και γιατρών που χάνουν τη ζωή τους στη μάχη κατά του ιού «Εμπολα».
Στο μεταξύ, απεργία πείνας ξεκίνησαν χτες έξω από το κοινοβούλιο της δυτικοαφρικανικής Γουινέας στο Κόνακρι περίπου 20 φύλαρχοι και κοινοτάρχες από νότια χωριά της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την «στρατιωτική κατοχή» της περιοχής τους, εξαιτίας της επιδημίας «Εμπολα» που είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν σε υποχρεωτική καραντίνα, μακριά από τα σπίτια τους, σε παρακείμενη δασώδη έκταση δίχως την παραμικρή υποστήριξη και βοήθεια, περίπου 6.000 άτομα. Στην απεργία πείνας αποφάσισε να συμμετάσχει χτες και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου «Φιλελεύθερου Κόμματος» Φάγια Μιλιμόνο σε ένδειξη αλληλεγγύης, όπως είπε, για την «υπό στρατιωτική κατοχή περιφέρεια».
Το ίδιο 24ωρο, η Συνομοσπονδία Αφρικανικού Ποδοσφαίρου (Caf) ανακοίνωσε ότι το Μαρόκο δεν θα φιλοξενήσει τελικά ο Αφρικανικό Κύπελο του 2015, δίχως να ανακοινωθεί εντούτοις εάν και πού θα πραγματοποιηθεί η αθλητική διοργάνωση.
Τέλος, χτες, εξιτήριο πήρε από νοσοκομείο της Ν. Υόρκης ο 33χρονος γιατρός Κρεγκ Σπένσερ, που είχε μολυνθεί από τον ιό «Εμπολα», όταν εργαζόταν με ασθενείς στη Γουινέα της Δυτικής Αφρικής.