Τετάρτη 12 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΣΙΑΣ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Ανταγωνισμοί για το «πάνω χέρι» στις μπίζνες των μονοπωλίων

Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας κατά τη Σύνοδο στο Πεκίνο
Οι ηγέτες ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας κατά τη Σύνοδο στο Πεκίνο
ΠΕΚΙΝΟ.--

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ανακοίνωσε ότι οι συμμετέχοντες στην 22η Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) συμφώνησαν στην κατάρτιση ενός «οδικού χάρτη», για να ξεκινήσουν συζητήσεις με στόχο την προώθηση της «Περιοχής Ελεύθερου Εμπορίου Ασίας - Ειρηνικού» (Free Trade Area of Asia-Pacific - FTAAP).

Η σχετική ανακοίνωση έγινε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της 22ης Συνόδου Οικονομικών Ηγετών APEC, μια μόνο από τις συναντήσεις που περιλαμβάνει η συνάντηση εκπροσώπων των 21 χωρών της συγκεκριμένης περιοχής που διεξήχθησαν στο Πεκίνο.

Η FTAAP συνδέεται με τους οξυνόμενους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων για το «πάνω χέρι» σε μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται ένα συντριπτικά μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, μια σειρά ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και διάφοροι ενεργειακοί, εμπορικοί και γεωπολιτικοί «διάδρομοι» μεγάλης σημασίας. Είναι καθαρή η προσπάθεια της Κίνας να διασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα «παζάρια» και να διασφαλίσει προβάδισμα στα δικά της μονοπώλια, στο φόντο άλλων συνεργασιών που προωθούνται όπως η Δια-Ειρηνική Συνεργασία - ΤPP (η οποία προχωρά χωρίς τη συμμετοχή της Κίνας, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν και μια σειρά δυσκολίες να καθυστερούν την τελική υπογραφή της συμφωνίας, κύρια εξαιτίας της απροθυμίας κεφαλαίων κάθε πλευράς να δεχτούν αναγκαίους συμβιβασμούς). Ο Τζινπίνγκ (που έκανε λόγο για «απόφαση που θα γραφτεί στα βιβλία της Ιστορίας») δήλωσε ότι η FTAAP δε χρειάζεται να ακυρώσει άλλες επαφές για συμφωνίες. Ανέφερε μάλιστα ότι η FTAAP μπορεί να αποτελέσει την ολοκληρωμένη κατάληξη και άλλων συμφωνιών. Πάντως, όσον αφορά την TPP, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται.

Συνάντηση Πούτιν και Ομπάμα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε τελικά συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Πεκίνο και σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου συζήτησε μαζί του για την Ουκρανία, το Ιράν και τη Συρία. «Σε τρεις διαφορετικές ευκαιρίες κατά τη διάρκεια της μέρας, για περίπου 15 με 20 λεπτά συνολικά, ο Πρόεδρος Ομπάμα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε η Μπερναντέτ Μίχαν, εκπρόσωπος του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Μπεν Ροντς, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου, από το Πεκίνο τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να «είναι βαθύτατα ενοχλημένες από τις ενέργειες της Ρωσίας» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει ο οδικός χάρτης της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ και πρέπει να τηρείται».

Ευχολόγιο στο τελικό ανακοινωθέν

Στο τελικό κείμενο της Συνόδου, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», αναφέρεται ότι οι επαφές για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την FTAAP θα γίνουν «με περιεκτικό και συστηματικό τρόπο». Θα ξεκινήσει «μελέτη μιας συλλογικής στρατηγικής» (που θα εξετάζει αποτελέσματα και οφέλη από μια τέτοια συμφωνία) και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στα τέλη του 2016. Είναι φανερό δηλαδή ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα νέων εντατικών «παζαριών», όπου κάθε πλευρά θα μελετήσει όλες τις πιθανές επιλογές που ανοίγονται μπροστά στην υπεράσπιση των κερδών και συνολικά των επιδιώξεών της και θα αποφασίσει ποιες συμμαχίες θα διατηρήσει ή θα σταματήσει.

Ακόμα, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να δυναμώσει η «ενοποίηση» και η «συνδεσιμότητα» (ενέκριναν σχετικό σχεδιάγραμμα προς υλοποίηση μέχρι το 2025) ενίσχυσης στη συγκεκριμένη περιοχή, και διευκόλυνσης της δράσης των μονοπωλίων. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούνται σχέδια όπως η επέκταση Δια-ασιατικού σιδηροδρόμου που εδώ και χρόνια προωθεί η Κίνα.

Θυμίζουμε ότι στην APEC σήμερα συμμετέχουν οι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ