Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερά στην κυβερνητική ρότα

Οι συσχετισμοί που υπάρχουν ήδη στους δήμους καταγράφηκαν και στα εκλογικά αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία, ο υποψήφιος της ΝΔ Γιώργος Πατούλης συγκέντρωσε 251 ψήφους (16 έδρες), ο Απόστολος Κοιμήσης του ΠΑΣΟΚ 124 ψήφους (8 έδρες), ο Γιώργος Ιωακειμίδης (από την κίνηση των «5») 51 ψήφους (3 έδρες) και ο Δημήτρης Μπίρμπας του ΣΥΡΙΖΑ 47 ψήφους (3 έδρες). Την τελευταία έδρα καταλαμβάνει, ως δήμαρχος Αθηναίων, ο Γ. Καμίνης. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» πήρε 11 ψήφους. Ο Γ. Πατούλης είναι ήδη πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Αυτό που ήταν ήδη γνωστό επαναβεβαιώθηκε: Η κυβερνητική κατεύθυνση για «δημοσιονομική προσαρμογή», όπως υλοποιήθηκε έως τώρα έτσι και θα συνεχιστεί. Το σημείωσε ιδιαίτερα η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία υπενθύμισε ότι στην προσπάθεια «δημοσιονομικής προσαρμογής» συμμετείχε η ΚΕΔΕ, τονίζοντας τα ζητήματα που «πέρασαν» από το Διοικητικό Συμβούλιό της και αφορούσαν τις αλλεπάλληλες μειώσεις της κρατικής χρηματοδότησης, την κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις δομών και υπηρεσιών, τη θεωρία περί πλεονάζοντος προσωπικού, την κινητικότητα - διαθεσιμότητα - απολύσεις, το Οικονομικό Παρατηρητήριο και την εποπτεία των δήμων καθώς και την «αξιολόγηση» - «επανέλεγχο» της μετατροπής των συμβάσεων των εργαζομένων σε μια σειρά από δήμους.

Οπως είπε η εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «η ισχυρή Τοπική Διοίκηση» είναι μόνο για το κεφάλαιο και, αντίθετα, αποτελεί καταπέλτη για το λαό, καθώς «μειώνονται οι πόροι, αυξάνονται τα τέλη, τα χαράτσια, μειώνεται το προσωπικό, κλείνουν υπηρεσίες. Ζημιώνεται η λαϊκή οικογένεια που διαχρονικά οι κυβερνήσεις την αντιμετωπίζουν ως το μόνιμο υποζύγιο, που στερείται υπηρεσίες που δικαιούται να τις απολαμβάνει δωρεάν από το κράτος, γιατί τις έχει ήδη πληρώσει με την άμεση και έμμεση φορολογία που έχει καταντήσει φορολεηλασία».

Σημείωσε ρωτώντας: «Υπάρχει έστω κι ένας δήμος που μπορεί να παρακάμψει το πλαίσιο αυτής της πολιτικής και εξουσίας; Εμείς απαντάμε όχι. Μπορείς να αντισταθείς, να εμποδίσεις, να διεκδικήσεις και να πάρεις κάποια πράγματα - ανάσες για το λαό, σε συνδυασμό με την κινητοποίηση του λαού, που θα οργανώνει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή θύελλα. Αλλά, για να παρακάμψεις το αντιδραστικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Διοίκηση πρέπει να ανατρέψεις την πολιτική και την εξουσία του κεφαλαίου».

Για την «αξιολόγηση» επισήμανε πως στόχος είναι «ένα Δημόσιο μικρότερο και ευέλικτο, ακόμα πιο αποφασιστικά στην υπηρεσία του κεφαλαίου, ένα Δημόσιο πιο αυταρχικό και κατασταλτικό στις ανάγκες και τις διεκδικήσεις του λαού», ζητώντας παράλληλα την κατάργηση του σχετικού νόμου, ενώ για τη διαδικασία «επανελέγχου» της μετατροπής των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, κάτι στο οποίο η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι αντίθετη, υπογράμμισε πως «ανακαλεί η κυβέρνηση διορισμούς εργαζομένων που δουλεύουν για 10 - 15 χρόνια, έχουν ελεγχθεί από δήμους και υπηρεσιακά συμβούλια, από το ίδιο το ΑΣΕΠ και νομιμοποιήθηκαν με νόμο του κράτους. Ποιος παρανομεί, λοιπόν, οι δήμαρχοι που αντιστέκονται και στέλνονται στους εισαγγελείς ή η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί της που δεν διστάζουν να "τσαλαπατούν" τους ίδιους τους νόμους που ψήφισαν, όταν ωφελούν τους εργαζόμενους;».

Από το βήμα της συνέλευσης, η Ελπ. Παντελάκη τόνισε πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» διεκδικεί επείγοντα μέτρα, όπως πλήρη κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των δήμων, που θα προέρχεται από αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, από τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, από την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας, κατάργηση της θεσμοθέτησης της «οικονομικής αυτοτέλειας» των δήμων και του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, ουσιαστική ελάφρυνση και ρύθμιση παλαιών οφειλών για τα λαϊκά στρώματα και τους μικροεπαγγελματίες, πάγωμα των κατασχέσεων και πλειστηριασμών που έχουν εκδοθεί από τους δήμους, για χρέη στους δήμους, αναπροσαρμογές στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, μείωση στην κατοικία και τους μικροεπαγγελματίες - αυτοαπασχολούμενους και αύξηση στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες.

Καταλήγοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους των δήμων, σε αντίθεση με το κλίμα «μελαγχολίας και κατάθλιψης» που προσπαθούν οι άλλες παρατάξεις να πείσουν ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα, να συμμετάσχουν στο μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο που γίνεται σήμερα στο Σύνταγμα, να ανοίξουν με την πάλη τους το δρόμο για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ