Σάββατο 1 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ
Ασφυξία στη λειτουργία του δήμου προκαλεί η κυβερνητική παρέμβαση

Κονδύλι που αφορούσε την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του δήμου αφαίρεσε το υπουργείο Οικονομικών

Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απολύσεις εργαζομένων στο δήμο
Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απολύσεις εργαζομένων στο δήμο
Το υπουργείο Οικονομικών αφαίρεσε από το δήμο Πάτρας κονδύλι που προοριζόταν για την καταβολή μισθοδοσίας υπαλλήλων του. Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια κατήγγειλε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Π. Μελάς, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Το κονδύλι, ύψους 17.562,39 ευρώ, παρακρατήθηκε χωρίς καμία ενημέρωση προς το Δήμο, για να γίνει η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, παρόλο που -όπως ενημέρωσε χτες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος- είχε πληρωθεί η πρώτη δόση και ήταν ρυθμισμένες οι επόμενες δόσεις.

«Η στάση του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνει απόλυτα τις εκτιμήσεις μας ότι είναι αδίστακτοι Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση για την πιστή εφαρμογή και επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Π. Μελάς και κάλεσε το υπουργείο να επιστρέψει τα χρήματα στο Δήμο ώστε να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι.

Παρουσιάζοντας τον ταμειακό απολογισμό και τις οικονομικές καταστάσεις του 2013, ο Π. Μελάς τόνισε ότι περιγράφουν την κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά από τις οδηγίες κυβέρνησης και ΕΕ για ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς σε όλους τους Δήμους, με στόχο να αυξηθούν οι φόροι, να περικοπούν οι παροχές και να απαγορευτούν οι προσλήψεις. Οπως ενημέρωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο απολογιστικός πίνακας αποκαλύπτει δραστικές περικοπές στην όποια κοινωνική πολιτική ασκούνταν μέχρι σήμερα ενόψει της υποχρέωσης κατάρτισης ρεαλιστικών προϋπολογισμών. «Με απλά λόγια, ο Δήμος υποχρεώθηκε να περιορίσει το όποιο κοινωνικό έργο ακόμα και στα πιο ευάλωτα και φτωχά τμήματα του πληθυσμού. Δομές όπως παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ και άλλες είχαν μειωμένες δαπάνες και κινούνταν στη λογική της ανταποδοτικότητας. Για παράδειγμα, τα βοηθήματα ένδειας ήταν 15.000 ευρώ», τόνισε ο Π. Μελάς.

Και συμπλήρωσε: «Η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν αντιτάχθηκε του "Καλλικράτη" και του ευρωμονόδρομου που βοήθησαν να "σημειωθούν οικονομικές επιδόσεις" για την επίτευξη των στόχων της δημοσιονομικής στρατηγικής της χώρας, με περικοπές των ΚΑΠ κατά 70% από το 2009 έως το 2013. Για παράδειγμα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των 240 σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης εισπράχθηκαν 1.610.419,89 ευρώ. (Για το 2014 έχουμε μείωση της τάξης του 25%).

Η φορολόγηση μέσω των ανταποδοτικών τελών που εισπράττονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά ήταν μια φορομπηχτική πολιτική μαζί με την είσπραξη των κλήσεων για παραβάσεις του ΚΟΚ.

Παράλληλα, έμειναν στο απυρόβλητο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής, όπως το Καζίνο στο Ρίο με ανείσπρακτα χρέη 623.747 ευρώ για το 2013. Δεν ασχολήθηκε καθόλου με το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες στην είσπραξη του.

Από μισθώματα ακίνητης περιουσίας βεβαιώνονται 1.113.067 ευρώ και εισπράχθηκαν μόνο 268.031 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί το ρεύμα και τα ανταποδοτικά τέλη που δεν εισπράττονται για τα ακίνητα αυτά.

Η συνέχιση της λογικής των ισοσκελισμένων και πλεονασματικών ισολογισμών συμβάλλει ώστε να γίνουν φτωχότεροι οι εργαζόμενοι και ταυτόχρονα να πληρώνουν βασικές υπηρεσίες για την ενίσχυση των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Στην παρέμβασή του στην ειδική συνεδρίαση ο δήμαρχος, Κ. Πελετίδης, υπενθύμισε την απάντηση των τεσσάρων δημάρχων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», η οποία συμπυκνώνεται στην ξεκάθαρη θέση: «Θα βάλουμε εμπόδια στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, διεκδικώντας μαζί με το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στα εκρηκτικά λαϊκά προβλήματα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ