Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ

«Τα βρήκαν» «μνημονιακές» και «αντιμνημονιακές» δυνάμεις στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), μοιράζοντας τις θέσεις στο προεδρείο της. Στις εκλογές που έγιναν στη μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενωση Δήμων της χώρας για την ανάδειξη του προέδρου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, οι εκλεγμένοι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, συμφώνησαν στην κατανομή των θέσεων μεταξύ τους, αποτυπώνοντας σε ένα βαθμό τις γενικότερες διεργασίες που γίνονται στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό με κοινή αναφορά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης.

Η εκλογή του Ηλ. Γκότση, δημάρχου Ν. Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα και από τις διαδικασίες συναλλαγής που προηγήθηκαν, αποτυπώνει την πολιτική που θα ακολουθήσει η μεγαλύτερη ΠΕΔ της χώρας, με βασική κατεύθυνση τη συναίνεση στο ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων, σε όφελος των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλωστε, και οι τρεις εκπρόσωποι των παραπάνω δυνάμεων υπερθεμάτισαν τη μεταξύ τους συνεργασίας. Συνεργασία, που προφανώς θα αποτυπωθεί και στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, για το οποίο αρμόδιο όργανο είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), στην Εκτελεστική Επιτροπή του οποίου τα 4 από τα 7 μέλη θα προέλθουν από εκλέκτορες της ΠΕΔΑ.

Στο παρασκήνιο της υπόθεσης και κατά την ψηφοφορία που έγινε καταγράφηκαν τα παρακάτω: Η πρώτη σε ψήφους δύναμη στην ΠΕΔΑ, η παράταξη της ΝΔ, μετά από δύο ψηφοφορίες και την άρνηση των εκπροσώπων των ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ να της δώσουν τη θέση του γραμματέα, αποσύρθηκε κι έτσι δε μετέχει στο προεδρείο. Είχε προηγηθεί διακοπή της συνεδρίασης μετά τη δεύτερη ψηφοφορία, η οποία επίσης δεν ανέδειξε την απαιτούμενη πλειοψηφία, οπότε και οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, Ν. Σαράντης, του ΣΥΡΙΖΑ, Η. Γκότσης και της ΔΗΜΑΡ, Γ. Ιωακειμίδης, σε κοινή τους σύσκεψη, μοίρασαν τις θέσεις του προεδρείου. Ετσι, νέος πρόεδρος της ΠΕΔΑ εξελέγη ο Ηρ. Γκότσης δήμαρχος Ν. Ιωνίας, αντιπρόεδρος ο Γ. Ιωακειμίδης δήμαρχος Νίκαιας - Ρέντη και γενικός γραμματέας ο Ν. Σαράντης, δήμαρχος Αγ. Αναργύρων - Καματερού.

Η εξέλιξη των τριών ψηφοφοριών καταδεικνύει και τις διεργασίες που έγιναν για την εκλογή του προεδρείου. Στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία, κανείς υποψήφιος δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία καθώς έλαβαν μόνο τις ψήφους των παρατάξεών τους και συγκεκριμένα: Δ. Στεργίου (δήμαρχος Πεντέλης) από τη ΝΔ 9 ψήφους, Ν. Σαράντης 5, Ηρ. Γκότσης 5 και Γ. Ιωακειμίδης 4. Στην τρίτη ψηφοφορία, οπότε και μεσολάβησε η σύσκεψη των τριών, ο Ν. Σαράντης αρχικά και ο Γ. Ιωακειμίδης στη συνέχεια απέσυραν την υποψηφιότητά τους και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής: Δ. Στεργίου 9, Ηρ. Γκότσης 14. Αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας εξελέγησαν αντίστοιχα με 14 ψήφους.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκαναν σαφές ότι ο συνδυασμός δε συμμετέχει στο προεδρείο με δεδομένη τη συναντίληψη που έχουν οι υπόλοιπες παρατάξεις, όπως αυτή εκφράστηκε και όλη την προηγούμενη θητεία. Υπήρξε ενότητα μεταξύ τους, τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στη βάση της κυβερνητικής πολιτικής, παρά τις όποιες επιμέρους αντιρρήσεις ή αντιθέσεις εκφράστηκαν κατά διαστήματα. Στην πραγματικότητα, υπηρέτησαν την κυβερνητική πολιτική επί της ουσίας. Με αυτήν τη λογική η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήλωσε ότι δε θα συμμετέχει σ' αυτό το όργανο και η στάση της απέναντι στις ψηφοφορίες θα είναι ανάλογη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ