Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Λέμε και καμιά...

Στις 29/4/2012 ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι δεν αναγνωρίζει το μνημόνιο αφού: «Εχει υπογραφεί ερήμην της λαϊκής βούλησης. Η Ελλάδα πρέπει να καταγγείλει άμεσα το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση»...

Δύο χρόνια μετά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μητρόπουλος κάνει την «αυτοκριτική» τους: «Λέγαμε και καμιά αμετροέπεια...», δήλωσε χτες ανερυθρίαστα στο «ΜΕΓΚΑ», σπεύδοντας να εξηγήσει τη σημερινή θέση του κόμματός του και να τονίσει ότι αυτή διαφοροποιείται από τους αλλοτινούς λεονταρισμούς.

Βεβαίως και τότε υπήρχε λόγος σοβαρός που ψεύδονταν και σήμερα απ' τη σκοπιά τους ακόμα σοβαρότερος να λένε την ωμή αλήθεια. Τότε έπρεπε να χειραγωγήσουν το λαό, να του καλλιεργήσουν φρούδες προσδοκίες, να «ευνουχίσουν» αγωνιστικές διαθέσεις και να πείσουν ότι είναι δυνατόν να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική, η ουσία των «μνημονίων» χωρίς σύγκρουση με το κεφάλαιο και την ΕΕ.

Σήμερα, δίνει εξετάσεις για την εύνοια του κεφαλαίου. Για να το πείσει για την ικανότητά του να διαχειριστεί την εξουσία του, να συμβάλει στην ανάκαμψη της κερδοφορίας και στην τόνωση της ανταγωνιστικότητάς του, εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Γνωρίζοντας ότι οι στόχοι αυτοί δε συμβαδίζουν ούτε καν με την ανακούφιση του λαού απ' τα βάσανα που περνάει, του καλλιεργεί μειωμένες απαιτήσεις και προσγειώνει τις ψευδαισθήσεις, χαρακτηρίζοντας «αμετροέπειες» τα «κόλπα» με τα οποία τις απογείωσε κάποτε.

Οποιος δε θέλει να ζυμώσει...

Tο «επιχείρημα» περί «κομματικού συλλαλητηρίου» αναμασούν όλες οι δυνάμεις που βάζουν κάθε εμπόδιο που περνά από το χέρι τους, προκειμένου να μπλοκάρουν τις αποφάσεις συμμετοχής συνδικαλιστικών οργανώσεων στο πανελλαδικό συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη. Την ίδια καραμέλα επιστράτευσε και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης, για να δικαιολογήσει την άρνησή της να στηρίξει την πρόταση που έκαναν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στην περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, το θράσος τους δεν αποκαλύπτεται μόνο από τα λόγια, αλλά και από τις πράξεις τους. Μιλούν για «κομματικά καπελωμένη» κινητοποίηση, κλείνοντας τα μάτια στις περισσότερες από 900 αποφάσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων από όλη τη χώρα, που αποδεικνύουν την απήχηση που βρίσκει η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ σε ευρύτερες δυνάμεις. Είναι οι ίδιοι που δεν είχαν πρόβλημα να παράσχουν «κάλυψη μαζικού φορέα» στην κινητοποίηση για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του νησιού, που οργανώθηκε από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να μπουν στον κόπο να καλέσουν σε συνεδρίαση τη διοίκηση για να θέσουν το ζήτημα. Μάλιστα, η υπογραφή του Εργατικού Κέντρου φιγουράρει κάτω από το κείμενο της «Κοινής Πρωτοβουλίας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων» μαζί με τα ονόματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά από τους «πολέμιους» του «κομματισμού»...

... δέκα μέρες κοσκινίζει

Η ουσία, βεβαίως, είναι αλλού. Οτι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν πάνω από 900 φορείς μετά από πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ δεν ταιριάζει με την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως «νέος σωτήρας» του λαού, δεν υπηρετεί το στόχο του για ανάληψη της κυβερνητικής διαχείρισης. Πολύ περισσότερο που την ίδια στιγμή δίνει διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και συνεννόησης που ήδη βλέπουμε να υλοποιείται στην Τοπική Διοίκηση. Τόσο με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής που κατέθεσε η διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ, ίδιος αντιλαϊκός και απαράλλακτος με αυτόν του Σγουρού που υπερψηφίστηκε από «μνημονιακούς» κάθε απόχρωσης όσο και από την εκλογή του Η. Γκότση, δημάρχου Ν. Ιωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, ως προέδρου της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής με τη στήριξη των ψήφων των «μνημονιακών» της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ!

Τι άλλο θα ακούσουμε;

Το ακούσαμε κι αυτό. Σε ανακοίνωση του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οι εκλογικές επιτυχίες που σημειώθηκαν στις 26.10.2014 δημοκρατικών και αριστερών πολιτικών δυνάμεων στη Βραζιλία (νίκη της Ντίλμα Ρουσέφ στο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών), αλλά και στην Ουρουγουάη (νίκη Ταμπαρέ Βάσκες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών), αναδεικνύουν τις μεγάλες προσδοκίες και τα αποφασιστικά προοδευτικά ιστορικά βήματα που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική ...στο δρόμο της πολιτικής και κοινωνικής χειραφέτησης της ηπείρου με ορίζοντα το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα»!!! Τι σόι σοσιαλισμός είναι αυτός του 21ου αιώνα που βαδίζει με ισχυρά μονοπώλια μόνο οι ΣΥΡΙΖΑίοι ξέρουν. Το 2011, η Βραζιλία έγινε η έκτη καπιταλιστική οικονομία του πλανήτη, ξεπερνώντας τη Βρετανία και απειλεί στην πέμπτη θέση τη Γαλλία. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωγραφίας και Στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE), το Σεπτέμβρη του 2011, 8.054.000 άνθρωποι ζούσαν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας (άλλες μετρήσεις τους ανεβάζουν στα 16 εκατομμύρια). Σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD), το 55% του πληθυσμού στις αγροτικές περιοχές ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας που εκτοξεύεται στο 66% για τη Βορειοανατολική Βραζιλία. Το Πρόγραμμα Ανθρωπίνων Οικισμών του ΟΗΕ (UN Habitat) αναφέρει ότι 60 εκατομμύρια είναι συνολικά οι φτωχοί στη χώρα. Ο «σοσιαλισμός» τους είναι ένας καπιταλισμός όπου απλά θα κυβερνάνε οι «αριστεροί»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1517 Ο Γερμανός θεολόγος Μαρτίνος Λούθηρος (θεμελιωτής του χριστιανικού δόγματος του Προτεσταντισμού) θυροκολλεί στην εκκλησία του Βίτενμπεργκ τις 95 θέσεις του, σηματοδοτώντας τη ρήξη με την Καθολική Εκκλησία.

1887 Γεννιέται ο ηγέτης του αστικού εθνικιστικού κινήματος της Κίνας Τσιανγκ Κάι Σεκ, ο οποίος, μετά τη νίκη της Κινεζικής Επανάστασης (1949), κατέφυγε στην Ταϊβάν, την οποία και ανακήρυξε ανεξάρτητο κράτος.

1888 Γεννιέται ο συγγραφέας και ποιητής Ναπολέων Λαπαθιώτης.

1912 Ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Μέτσοβο (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1922 Αρχίζει η «Δίκη των Εξι», με την οποία η «φιλελεύθερη» παράταξη έστειλε στο εκτελεστικό απόσπασμα 6 επιφανή στελέχη της «δεξιάς» (τους Δ. Γούναρη, Γ. Χατζηανέστη, Π. Πρωτοπαπαδάκη, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή και Ν. Στράτο), φορτώνοντας σ' αυτούς την ευθύνη της εκστρατείας στη Μικρά Ασία, αν και για την τραγωδία του λαού η βενιζελική παράταξη ήταν εξίσου υπεύθυνη με τη μοναρχική. Οι «έξι» καταδικάστηκαν σε θάνατο στις 15 Νοέμβρη 1922 και εκτελέστηκαν στου Γουδή.

1939 Γεννιέται ο Μαλινέζος μουσικός Αλί Φαρκά Τουρέ.

1940 Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης απευθύνει από τα κρατητήρια της Ασφάλειας το περίφημο Ανοιχτό Γράμμα του καλώντας τον ελληνικό λαό σε αντίσταση κατά του φασίστα εισβολέα.

1961 Με απόφαση του 22ου Συνεδρίου του ΚΚΣΕ, η σορός του Ι. Β. Στάλιν απομακρύνεται από το Μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, ενώ το Στάλινγκραντ μετονομάζεται σε Βόλγκογκραντ.

1967 Συλλαμβάνεται στην Κύπρο ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ επιχειρούσε μαζί με άλλους να αποβιβαστεί κρυφά σε απόμερο σημείο της Καρπασίας.

1978 Τρία χρόνια μετά το θάνατο του δικτάτορα Φ. Φράνκο επικυρώνεται από το ισπανικό Κοινοβούλιο το νέο Σύνταγμα της χώρας. Επίσημο πολίτευμα γίνεται η συνταγματική μοναρχία.

1980 Με επιτυχία στέφεται η απεργία των 200.000 δημόσιων υπαλλήλων στην Αθήνα και στην περιφέρεια. Αιτήματα των απεργών είναι η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών τους, το πενθήμερο, ουσιαστικές φορολογικές ελαφρύνσεις, ομαλή μισθολογική εξέλιξη, καθορισμός του εφάπαξ κ.ά.

1984 Η Ινδή πρωθυπουργός Ιντιρα Γκάντι δολοφονείται από άνδρες της σωματοφυλακής της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Νέο Δελχί.

2002 Πεθαίνει ο δικαστικός και πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά την πτώση της χούντας Μιχαήλ Στασινόπουλος.

2011 Οι εργάτες της «Χαλυβουργίας Ελλάδος» στον Ασπρόπυργο απαντούν στους εκβιασμούς και τις απειλές της εργοδοσίας για μειώσεις μισθών και απολύσεις με την κήρυξη απεργίας διαρκείας. Παρά τις επιθέσεις εργοδοσίας και κράτους, η ηρωική απεργία των χαλυβουργών θα διαρκέσει 9 ολόκληρους μήνες, με τη συνδρομή και ενός πρωτοφανούς κύματος ταξικής αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε στις γραμμές της εργατικής τάξης της χώρας μας, αλλά και διεθνώς.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ