Παρασκευή 24 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Οχι» στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Οι οξυμένες όσο ποτέ ανάγκες των φοιτητών και οι ρεαλιστικές προτάσεις τους έγιναν πανό, υπόμνημα και σύνθημα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής μαζικής κινητοποίησης που πραγματοποίησαν στα Προπύλαια φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) και Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ στο ΕΚΠΑ, ξεκινώντας με αυτόν τον τρόπο ένα διήμερο αγωνιστικής δράσης.

«Οχι στην υποχρηματοδότηση των αναγκών μας». «Να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για όλες τις λειτουργίες των πανεπιστημίων». «Κανείς πρωτοετής με μεταγραφή να μη χάσει το εξάμηνο», είναι μόνο μερικά απ' όσα έθεσαν χτες ποικιλόμορφα οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Φυσικού, Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Νηπιαγωγών και Επιτροπές Αγώνα του ΕΚΠΑ, απαντώντας παράλληλα και στο κλίμα των τελευταίων ημερών εκφυλισμού της συλλογικής δράσης, δηλαδή σε όσους σπεύδουν να εφαρμόσουν το δόγμα «νόμος και τάξη» με κατασταλτικά μέτρα αστυνόμευσης κι ελέγχου των πανεπιστημίων, αλλά κι εκείνους που ρίχνουν νερό στον κυβερνητικό μύλο αξιοποιώντας υπαρκτά προβλήματα.

Αντιπροσωπεία των φοιτητικών συλλόγων κατέθεσε υπόμνημα στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και αμέσως μετά έδωσε συνέντευξη Τύπου. «Η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων και του ΕΚΠΑ με τη συναίνεση της προηγούμενης και της νέας πρυτανικής αρχής έχει οδηγήσει σε απολύσεις του αναγκαίου προσωπικού φύλαξης των εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου και στην ανάθεση της φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες σεκιούριτι. Είναι ένα παράδειγμα που δείχνει πώς η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων γίνεται εργαλείο για να μπαίνουν οι εταιρείες στις σχολές με αρνητικές συνέπειες για φοιτητές και εργαζόμενους. Αυτό το μέτρο κι άλλα παρόμοια, όπως η κατάργηση ασύλου, συνδέονται άμεσα με την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που θέλουν ένα πανεπιστήμιο επιχείρηση στο οποίο δεν χωρούν οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων για τα δικαιώματά τους», σημείωσε αρχικά ο Ανδρέας Πατσιμάς, πρόεδρος του Συλλόγου Μαθηματικού, ενώ ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος σπουδών, τη σίτιση και στέγαση, την έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού και υλικοτεχνικών υποδομών, τις μεταγραφές και τις διαγραφές φοιτητών, το νέο Οργανισμό λειτουργίας των ιδρυμάτων.


Το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει και με την καθαριότητα των ιδρυμάτων υπενθύμισε ο Νίκος Σμυρνιούδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ιστορικού - Αρχαιολογικού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εργολάβοι στην καθαριότητα σημαίνει απολύσεις και βρωμιά». Κατήγγειλε την «υπονόμευση της προσπάθειας να βρεθεί λύση από συνεργεία καθαριότητας αγνώστου ταυτότητας που καθαρίζουν επιφανειακά μια φορά την εβδομάδα», ενώ για το συνεργείο καθαρισμού που αποφάσισε να στέλνει μια φορά την εβδομάδα ο Δήμος Αθηναίων για τα στοιχειώδη, επισήμανε ότι «είναι μια μικρή νίκη που κατακτήθηκε κάτω από τις πιέσεις, που όμως δε λύνει το πρόβλημα».

Οι φοιτητές ανανεώνουν για σήμερα το αγωνιστικό ραντεβού στη 1 το μεσημέρι μαζί με μαθητές και σπουδαστές στο υπουργείο Παιδείας, ενώ επόμενος σταθμός έχει οριστεί το μεγάλο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ