Τρίτη 14 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επαφές στο Κάιρο για ΑΟΖ, υδρογονάνθρακες, γεωστρατηγική αναβάθμιση

Στο Κάιρο βρέθηκε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, επισήμως για να λάβει μέρος σε Διάσκεψη για Ανοικοδόμηση της Γάζας. Στο περιθώριο της επίσκεψης, βέβαια, συνεχίστηκαν οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με αυτή της Αιγύπτου, όπως και άλλων κρατών, για τη διευθέτηση ζητημάτων όπως η ΑΟΖ. Στις επαφές αυτές αντικατοπτρίζονται οι προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία αλλά και αναγκαίους συμβιβασμούς με τα κεφάλαια άλλων χωρών, στο φόντο και της κλιμακούμενης αντιπαράθεσης με τουρκικά μονοπώλια για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην εξόρυξη και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο Ευ. Βενιζέλος είχε σειρά διμερών συναντήσεων με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και, μεταξύ άλλων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Λουξεμβούργου, την απερχόμενη αλλά και την επόμενη ύπατη εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, κατά τη διάρκεια των οποίων πέραν του Παλαιστινιακού συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ενδεικτικά, στις δηλώσεις του ο Ελληνας ΥΠΕΞ και θέλοντας να δείξει το σημαντικό γεωστρατηγικά ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, ακόμα και σε αυτή τη συγκυρία, είπε: «Η Ελλάδα, παρά την οικονομική κρίση, έχει διαθέσει παραπάνω από 26 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια για τον Παλαιστινιακό λαό. Διαθέσαμε αμέσως μετά την εκεχειρία 500.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ύδρευσης και την επισιτιστική βοήθεια και σήμερα προσφέρουμε άλλο 1 εκατ. ευρώ. Είναι συμβολική προσφορά, μπροστά στις τεράστιες ανάγκες».

Παράλληλα, συνεχίζοντας τα ανοίγματα στην κυβέρνηση του Καΐρου και αποδεχόμενος το αμερικανικό πλαίσιο εξεύρεσης λύσης στο Παλαιστινιακό, είπε: «Αλλά κυρίως, πολιτικά, θέλω να συγχαρώ την αιγυπτιακή κυβέρνηση, γιατί παίζει καθοριστικό ρόλο και στην εκεχειρία και στην ανασύσταση του διαλόγου για τη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος (...) Χρειαζόμαστε όχι απλώς μία βιώσιμη εκεχειρία, αλλά επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, με τη βοήθεια του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών αλλά και της Αιγύπτου».

Τέλος, τόνισε ότι σε όλες τις συζητήσεις του στο Κάιρο, βασικό θέμα ήταν και «η νέα κατάσταση που έχει εμφανιστεί τώρα στην Κύπρο, λόγω της απόφασης της Τουρκίας να διενεργήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Τονίζω ότι πρέπει με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, με ψυχραιμία, αλλά και με αποφασιστικότητα, να διαφυλάξουμε τη διεθνή νομιμότητα, αλλά και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Εξάλλου, δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ταυτόχρονα με τις επαφές σε κυβερνητικό και διπλωματικό επίπεδο, συνεχίζεται και η «συνεργασία» με τις αιγυπτιακές Ενοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη Τετάρτη, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροβολικού αντιπροσωπεία Αιγυπτίων αξιωματικών στους οποίους έγινε «ενημέρωση» επί των οπλικών συστημάτων καθώς και συστημάτων Ελέγχου Πυρός που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ