Από αντίστοιχες περσινές κινητοποιήσεις |
Αφορμή για την κινητοποίηση ήταν οι εντολές που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης σε διευθυντές σχολείων να προχωρήσουν σε συγκρότηση τμημάτων με 26, 27, 28 μαθητές. Σύμφωνα με εκπροσώπους της ΕΛΜΕ, από τη συνάντηση με τη διοίκηση προέκυψε εμμονή στη μέθοδο των συμπτύξεων, καθώς, λόγω της έλλειψης εκπαιδευτικών, τίθεται το δίλημμα ή θα γίνουν συμπτύξεις και θα μεταφερθούν εκπαιδευτικοί ή κάποια τμήματα δε θα έχουν καθόλου καθηγητή.
«Εχουμε όλοι χρέος να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και το δικαίωμα στην εργασία των εκπαιδευτικών», δηλώνει από την πλευρά της η ΕΛΜΕ Πειραιά.
Ανάλογη καταγγελία κάνει η ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας που αναφέρεται σε προφορική εντολή της διοίκησης να συμπτυχθούν τμήματα, παρά το γεγονός ότι στα τμήματα αυτά φοιτούν μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Καταγγέλλει, επίσης, την απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης για κλείσιμο τριών τμημάτων του ΕΠΑΛ Αλίμου, δύο από τα οποία μάλιστα είναι στη Γ' Λυκείου.
Ζητώντας την κάλυψη των κενών στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας προχωρούν τη Δευτέρα 13 Οκτώβρη, στις 2 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και η Ενωση Γονέων του Δήμου.
Σύμφωνα με το Σύλλογο «Ελλη Αλεξίου», τα εκπαιδευτικά κενά στα σχολεία του Περιστερίου, μεταφρασμένα σε χαμένες διδακτικές ώρες έχουν ακόμα και σήμερα ως εξής: 118 ώρες δασκάλων, 5 ώρες νηπιαγωγών, 50 ώρες Αγγλικών, 12 ώρες Γαλλικών, 110 ώρες Γερμανικών, 35 ώρες Νέων Τεχνολογιών, 36 ώρες Μουσικής, 87 ώρες Θεατρικής Αγωγής, 48 ώρες Φυσικής Αγωγής, 54 ώρες Εικαστικών. Επίσης, λείπουν 1 δάσκαλος σε τμήμα ένταξης, 1 λογοθεραπευτής, 1 άτομο βοηθητικό προσωπική, ενώ δεν υπάρχει παράλληλη στήριξη.
Σε 33 ανέρχονταν τη Δευτέρα, 6 Οκτώβρη, τα κενά στα δημοτικά και νηπιαγωγεία της Ικαρίας, σύμφωνα με τους Συλλόγους Γονέων επτά σχολείων από Αγιο Κήρυκο, Εύδηλο, Ράχες και Καραβόσταμο. «Οι γονείς των μαθητών της Ικαρίας δεν πρόκειται να ανεχθούμε την υποβάθμιση των σχολείων μας και της εκπαίδευσης των παιδιών μας», δηλώνουν οι Σύλλογοι Γονέων και ζητούν άμεση στελέχωση των κενών θέσεων, δηλώνοντας έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Στη Λήμνο, περισσότεροι από 350 γονείς και κάτοικοι των χωριών Κάσπακα και Θάνους υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για τον υποβιβασμό των δημοτικών τους σχολείων. Ζητούν να σταλεί και τρίτος δάσκαλος, ώστε να λειτουργήσουν ως τριθέσια όπως πέρυσι. Την επιστολή κατέθεσαν στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Ελένη Γερασιμίδου και Γιάννης Γκιόκας.