Κυριακή 5 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Θέλουμε το πανελλαδικό συλλαλητήριο να αφήσει παρακαταθήκη

Συνέντευξη με τον Τάσο Τσιαπλέ, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Για το δίμηνο δράσης του ΠΑΜΕ και την προετοιμασία του πανελλαδικού συλλαλητηρίου στη Αθήνα, την 1η Νοέμβρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Τάσο Τσιαπλέ, πρόεδρο του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ).

***

-- Ποιος είναι ο απολογισμός που κάνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας για τον πρώτο μήνα της καμπάνιας του ΠΑΜΕ;

-- Μπορούμε να πούμε ότι ο απολογισμός είναι θετικός, χωρίς να λείπουν οι αδυναμίες σε μια σειρά σωματεία και χώρους δουλειάς.

Εχει αναπτυχθεί μια αξιόλογη δραστηριότητα, με πολλές εξορμήσεις, περιοδείες, συζητήσεις σε εργασιακούς χώρους, στον ΟΑΕΔ, σε συνοικίες, σε χώρους νεολαίας, από το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου, από αρκετά σωματεία που συνεδρίασαν τα ΔΣ ή έκαναν και Γενικές Συνελεύσεις, αλλά και από Λαϊκές Επιτροπές, για την ενημέρωση των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, για την καμπάνια του ΠΑΜΕ, τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στις 4/10 και το πανελλαδικό συλλαλητήριο στη 1/11. Είναι ενθαρρυντικό ότι περισσότερα σωματεία από παλιότερα αποφάσισαν και υλοποιούν το δικό τους πρόγραμμα δράσης, στο πλαίσιο της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ.

Εγινε μαζική παρέμβαση του ΕΚΝΛ και σωματείων στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας, με αίτημα να ικανοποιήσει μια σειρά αιτήματα για τη στήριξη των ανέργων, που άπτονται της ευθύνης του δήμου, τα οποία όλες οι παρατάξεις δεσμεύτηκαν ότι θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.


Επίσης, οργανώθηκε παρέμβαση του ΕΚΝΛ στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια για τα προβλήματα της Υγείας, παρεμβάσεις από σωματεία στη ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΛ για να μην κόβεται το ρεύμα και το νερό σε κανέναν άνεργο, απλήρωτο, χαμηλόμισθο, χαμηλοσυνταξιούχο.

Συνολικά με τη δράση μας θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ότι, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς αγρότες, δεν είμαστε διατεθειμένοι να ζήσουμε με τα ψίχουλα που μας πετούν οι εκμεταλλευτές μας, αλλά θα διεκδικήσουμε με οργανωμένο ταξικό αγώνα την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

-- Τις προηγούμενες μέρες είδαμε μια σειρά από δράσεις για τους απλήρωτους των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα». Ποιους άλλους χώρους με ανάλογα οξυμένα προβλήματα ιεραρχεί το ταξικό κίνημα στην περιοχή;

-- Οι παρεμβάσεις του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και της Σωματειακής Επιτροπής των Σούπερ Μάρκετ (Σ - Μ) «Λάρισα» στη ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΛ, για να μην κόβεται το ρεύμα, το νερό, να μειωθούν τα τιμολόγια για τους απλήρωτους, είχαν θετικά αποτελέσματα και πρέπει να αξιοποιηθούν και από άλλα σωματεία. Πραγματοποίησαν επίσης μαζική παράσταση στον ΟΑΕΔ για την επέκταση του βοηθήματος επίσχεσης εργασίας και του επιδόματος ανεργίας σε όσους έχει τελειώσει.

Ηδη, ορισμένα σωματεία, όπως το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, το Συνδικάτο Οικοδόμων, έχουν αναπτύξει παρόμοιες δράσεις, για τους απλήρωτους στις περισσότερες Ιδιωτικές Κλινικές ή τους άνεργους οικοδόμους. Οι χώροι που συγκεντρώνουμε την προσοχή μας ως ΕΚΝΛ και τα ταξικά συνδικάτα είναι οι επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους τους εργαζόμενους και είναι πολλές στους περισσότερους κλάδους (ιδιωτική υγεία, βιοτεχνίες μετάλλου και ξύλου, πολλές εμπορικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις), αλλά και στην οργάνωση των ανέργων στις γειτονιές.

Ο Τάσος Τσιαπλές
Ο Τάσος Τσιαπλές
Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη συγκροτήθηκε μια Επιτροπή, μέσα από σύσκεψη ανέργων που διοργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης μαζί με το ΕΚΝΛ. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται ανάλογες συσκέψεις και σε άλλες συνοικίες της πόλης, με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπών ανέργων.

-- Τι ανταπόκριση βρίσκει η δράση του ΕΚΛ έως τώρα, στο πλαίσιο της καμπάνιας; Τι πρωτοβουλίες σχεδιάζετε από εδώ και πέρα, στο πλαίσιο και της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ, την 1η Νοέμβρη;

-- Η ανταπόκριση πολλών εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων είναι θετική και δείχνουν διάθεση να συμμετέχουν στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Βεβαίως, συναντάμε και αρκετό κόσμο που δέχεται ότι είναι σωστά τα αιτήματα που διεκδικούμε, αλλά δεν έχει πειστεί ακόμα για την ανάγκη της συμμετοχής του στον αγώνα, στη δράση των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, είτε γιατί περιμένει από τα πάνω λύσεις με την εναλλαγή της μιας αστικής κυβέρνησης με την άλλη είτε από φόβο είτε γιατί θεωρεί ότι δεν έχει αποτέλεσμα ο αγώνας.

Μ' αυτόν τον κόσμο θέλουμε περισσότερο και πιο συστηματικά να συζητήσουμε, να πείσουμε για την ανάγκη να μετατρέψει την αγανάκτησή του σε συνειδητό, οργανωμένο αγώνα, μέσα από τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τις Λαϊκές Επιτροπές, τις επιτροπές ανέργων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε. Οχι απλά για να έχουν επιτυχία τα συλλαλητήρια, αλλά για να καταφέρουμε να ανασυνταχτεί το εργατικό κίνημα σε ταξική κατεύθυνση, με επίκεντρο το σωματείο, το χώρο δουλειάς.

Για να αναμετρηθεί το κίνημα και να νικήσει όχι μόνο την εκάστοτε κυβέρνηση του κεφαλαίου, αλλά και την ίδια την τάξη των καπιταλιστών που εκμεταλλεύονται την εργατική τάξη για να αυξάνουν τα κέρδη τους, βυθίζοντας όλο και περισσότερους στην ανεργία και τη φτώχεια. Για να καταφέρει η εργατική τάξη να γίνει ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής και να κάνει κουμάντο στον τόπο.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας του πανελλαδικού συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, το ΕΚΝΛ συνεχίζει και κλιμακώνει τις δράσεις του. Ανάμεσα σε άλλα, σχεδιάζουμε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στις 9/10, διεκδικώντας την οικονομική στήριξη των ανέργων και τον περιορισμό της ανεργίας, καθώς επίσης στις εφορίες στις 16/10, διεκδικώντας την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της βαριάς φορολογίας, το σταμάτημα κάθε κατάσχεσης και δίωξης όσων δεν έχουν να πληρώσουν.

Επίσης μια σειρά σωματεία έχουν προγραμματισμένες συνεδριάσεις ΔΣ και Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς και συνοικίες με τις Λαϊκές Επιτροπές. Ηδη, πέρα από το ΕΚΝΛ, μια σειρά σωματεία, αποφάσισαν να ναυλώσουν λεωφορεία, βάζοντας στόχο αυτά να γεμίσουν με εργαζόμενους των κλάδων τους. Τις επόμενες μέρες δουλεύουμε για να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή ανέργων, εργατών, συνταξιούχων, νεολαίας, γυναικών, αλλά και από αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες.

-- Με τι κριτήρια θα «μετρήσει» το Εργατικό Κέντρο και τα σωματεία - μέλη του την επιτυχία της δίμηνης καμπάνιας του ΠΑΜΕ;

-- Εκτός από την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή κατά σωματείο, κλάδο, τόπο δουλειάς και γειτονιά, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ μας ενδιαφέρει και μπορούμε να τα καταφέρουμε μέσα από αυτήν τη δίμηνη καμπάνια, να εξασφαλιστεί μια καλύτερη λειτουργία και δράση των σωματείων για όλα τα προβλήματα με συνέχεια, παραπέρα ενίσχυση των δεσμών τους με τα μέλη τους, εγγραφή νέων μελών, βελτίωση των οικονομικών τους, ενίσχυση του ταξικού αγωνιστικού προσανατολισμού τους, συσπείρωση με τη γραμμή του ΠΑΜΕ.

Υπάρχουν, μαζί με τις δυσκολίες, και δυνατότητες για να γίνουν τέτοια βήματα ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο δουλειάς. Υπάρχουν τέτοια δείγματα σε ορισμένα σωματεία, τα οποία μπορούν να γενικευτούν με επιμονή, υπομονή και συστηματική δουλειά των ταξικών συνδικαλιστών.


Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ