Κυριακή 5 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Εκόνομιστ και ο Αλ. Τσίπρας

Ο Economist σκιαγραφεί το πορτραίτο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι τίτλος από ρεπορτάζ της ηλεκτρονικής «Αυγής», 3.10.2014, που γράφει: «Ως οιονεί πρωθυπουργό σκιαγραφεί το περιοδικό Economist τον Αλέξη Τσίπρα σε σχετικό αφιέρωμά του. Το περιοδικό θεωρεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας, χτίζοντας προφίλ στο εξωτερικό. Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός Τρόικα αλλά αυτό δε φαίνεται εφικτό, αφού μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρή πίεση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό προβάδισμα, που φτάνει ακόμα και στις 11 μονάδες διαφορά, κάτι που σόκαρε την κυβέρνηση. Με την εκλογή του ΠτΔ να βρίσκεται επί θύραις, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη. Σε αυτήν την περίπτωση, στην πλεονεκτική θέση για να τις κερδίσει βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ο Εκονομιστ». Η «Αυγή» χαίρεται γιατί ένα βρετανικό περιοδικό, κατεξοχήν εκφραστής των μονοπωλίων, εκθειάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα. Και πώς να μη χαίρεται, όταν τμήματα και του διεθνούς κεφαλαίου τους προβιβάζουν με λίαν καλώς στις εξετάσεις διαχείρισης; Τι δε λέει η «Αυγή»; Οτι ο Economist γράφει επίσης: «Αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει: Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σκίσει τη συμφωνία με τους εταίρους»...

Μεγαλώνει η φτώχεια...

Διαβάζουμε για τις ΗΠΑ που έχουν βγει από την κρίση και βρίσκονται σε ρυθμούς ανάπτυξης με πάνω από 2% του ΑΕΠ: «Πτώση 10,1% εμφάνισαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες για τα αγαθά που παράγουν τα εργοστάσια στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. Τον Ιούλιο, οι παραγγελίες είχαν ενισχυθεί κατά 10,7%. Στα επιμέρους στοιχεία, οι παραγγελίες για διαρκή αγαθά σημείωσαν μείωση - ρεκόρ κατά 18,4%, χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για μείωση κατά 18,2%. Οι παραγγελίες για μη διαρκή αγαθά υποχώρησαν κατά 0,4%» (από την ιστοσελίδα «Capital»). Στοιχεία που δείχνουν ότι παρά την ανάπτυξη, οι μισθοί, το λαϊκό εισόδημα γενικότερα, ή μένει στάσιμο ή και μειώνεται. Από την άλλη, η ανεργία παραμένει στάσιμη. Εγραψε πρόσφατα το ηλεκτρονικό οικονομικό περιοδικό «Bloomberg»: «Πριν από τη δεκαετία του '70, οι μη απασχολούμενοι κυμαίνονταν στο 5% με 8% του συνόλου. Η χρηματοπιστωτική κρίση οδήγησε το ποσοστό των μη απασχολουμένων σχεδόν στο 20%. Μία εξαετία μετά παραμένει στο 16%». Την ίδια ώρα 50 εκατ. άνθρωποι δεν καλύπτουν τα καθημερινά έξοδα για τη διατροφή τους και αναγκάζονται να σιτίζονται με κουπόνια. Το 20% των παιδιών που ζουν στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ένα στα πέντε, δεν έχει αρκετό φαγητό στο σπίτι του. Αυτά είναι τα «αγαθά» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα φέρουν, σύμφωνα με τη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, την πολυπόθητη διέξοδο υπέρ του λαού!

Και στην Ιαπωνία...

«Στη σύνδεση των μισθολογικών αυξήσεων με την απόδοση του προσωπικού και στην αποσύνδεσή τους με το χρόνο προϋπηρεσίας θα προχωρήσει ο ιαπωνικός κολοσσός Hitachi από τον Απρίλιο του 2015, ανταποκρινόμενος στην έκκληση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίντζο Αμπε προς τις εταιρείες να αυξήσουν τους μισθούς τους πάνω από 2%. Σύμφωνα με το CNBC η Hitachi, ο γίγαντας ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμόσει ένα σύστημα αμοιβών αξιοκρατικού χαρακτήρα από τον επόμενο Απρίλιο, το οποίο οι οικονομολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να επιφέρει τις πολυαναμενόμενες διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας της Ιαπωνίας» (ηλεκτρονικό «Βήμα», 26/9/2014). Το κεφάλαιο είναι εφευρετικό σε μεθόδους έντασης της εκμετάλλευσης. Με τέτοιες μεθόδους καταργούν τις μισθολογικές ωριμάνσεις, εντατικοποιούν στο έπακρο την εργασία ξεζουμίζοντας τους εργάτες, καλλιεργούν ανάμεσά τους τον ανταγωνισμό. Ολ' αυτά, υποτίθεται, γίνονται για να εξασφαλιστεί η αύξηση των μισθών! Η Ιαπωνία ήταν πάντα «εργαστήρι» τέτοιων «έξυπνων» μεθόδων έντασης της εκμετάλλευσης. Που σημαίνει ότι δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα...

Εχουν το στόχο τους...

Την πρόθεση της κυβέρνησης να απολύσει με κάθε τρόπο όσο περισσότερους υπαλλήλους μπορεί μαρτυρά η τροπολογία για τη διαθεσιμότητα στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή με τον τίτλο: «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα». Η τροπολογία αναφέρει ότι σε περίπτωση που σε κάποιον υπάλληλο που βρίσκεται σε διαθεσιμότητα λυθεί η υπαλληλική του σχέση «λόγω παραίτησης ή συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας, τη θέση του στο καθεστώς της διαθεσιμότητας καταλαμβάνει ο αμέσως επόμενος υπάλληλος στους βαθμολογικούς πίνακες κατάταξης υπαλλήλων». Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος σε διαθεσιμότητα παραιτηθεί ή συνταξιοδοτηθεί, τότε αυτό δεν λογαριάζεται ως μείωση προσωπικού και κάποιος άλλος θα πρέπει να πάρει τη θέση του στη λίστα των διαθέσιμων! Που σημαίνει ακόμα περισσότερες απολύσεις και συρρίκνωση των υπηρεσιών που προσφέρει ο κρατικός τομέας. Είναι κι αυτός ένας από τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να πετύχει το στόχο που περιγράφει στο κείμενο της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2014 - 2016», όπου μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Είναι ξεκάθαρη και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να περιορίσει περαιτέρω το εύρος παρέμβασης του δημόσιου τομέα (είτε μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, είτε μέσω εκχώρησης αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών προς τον ιδιωτικό τομέα, τον τρίτο τομέα ή σε μεικτά σχήματα)».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1582 Η μέρα που δεν υπήρξε ποτέ... Είναι η πρώτη μέρα του Ιουλιανού Ημερολογίου, που παραλείφθηκε, προκειμένου να εναρμονιστούν οι ημερομηνίες με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

1713 Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας Ντενί Ντιντερό.

1864 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Λουί Λιμιέρ, που, μαζί με τον αδερφό του Ογκίστ, κατασκεύασαν την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1882 Γεννιέται ο Αμερικανός φυσικός Ρόμπερτ Γκόνταρντ, που θεωρείται ένας από τους θεμελιωτές της τεχνολογίας των πυραύλων.

1908 Η Βουλγαρία κηρύσσεται ανεξάρτητη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1912 Η Ελλάδα κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ενώ ο στόλος της μπλοκάρει τα μικρασιατικά παράλια (Α' Βαλκανικός Πόλεμος).

1915 Μετά την άρνηση του βασιλιά να υπογράψει την επιστράτευση, ώστε να μπει η Ελλάδα στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό της Αντάντ, ο Ε. Βενιζέλος παραιτείται από την πρωθυπουργία.

1934 Υπογράφεται το «Σύμφωνο κοινής δράσης ενάντια στη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία» μεταξύ του ΚΚΕ, του Αγροτικού, του Σοσιαλιστικού και του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, καθώς και της Ενωτικής ΓΣΕΕ, της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων.

1951 Ξεκινούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου οι πρώτοι Μεσογειακοί Αγώνες.

1952 Ξεκινά τις εργασίες του το 19οΣυνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), κατά το οποίο μετονομάστηκε σε Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ενωσης (5-14/10/1952). Το συνέδριο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης (ιδιαίτερα μετά τις ευρύτατες καταστροφές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μια πιο αποφασιστική πάλη απέναντι στα υπολείμματα της αστικής ιδεολογίας και μια μεγαλύτερη προσοχή των κομματικών οργανώσεων στην κομματική - οργανωτική και ιδεολογική δουλειά. Το συνέδριο, ωστόσο, υποτίμησε την καπιταλιστική ανασυγκρότηση μετά τον πόλεμο, ενώ η υιοθέτηση της θέσης της «ειρηνικής συνύπαρξης» δεν αποτύπωνε αντικειμενικά τις σχέσεις σοσιαλισμού - καπιταλισμού σε διεθνές επίπεδο.

1955 Μετά το θάνατο του Α. Παπάγου ο βασιλιάς Παύλος δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Κ. Καραμανλή.

1968 Σφοδρές συγκρούσεις στο Λοντοντέρυ μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών εγκαινιάζουν νέα περίοδο αναταραχής στη Βόρεια Ιρλανδία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org