Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση - αριθ. φύλλου: 11958

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Δεκάδες ψηφίσματα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

ΣΕΛ.  3
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα

ΣΕΛ.  17

Ολοι σήμερα διαδηλώνουμε για την ανεργία

Αθήνα, 11 π.μ. στην Ομόνοια, Θεσσαλονίκη, 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Και σε άλλες πόλεις

Εργαζόμενοι και άνεργοι, νέοι και γυναίκες, συνταξιούχοι κατεβαίνουν σήμερα σε δεκάδες πόλεις της χώρας και βροντοφωνάζουν: «Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα!». Μαζί με σωματεία, ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, συλλόγους γυναικών και φορείς νεολαίας, απαιτούν εδώ και τώρα την ουσιαστική προστασία των ανέργων, επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, απορρίπτουν τα χαράτσια που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί σημαντικό αγωνιστικό σταθμό μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι «αλήθειες» του Ντράγκι

Οι ανακοινώσεις από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τίτλων από εμπορικές τράπεζες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση (όπως της Ελλάδας και της Κύπρου), προκειμένου, λέει, να αυξηθεί η ρευστότητα και να βοηθηθεί η «πραγματική οικονομία», με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει πρόγραμμα των χωρών με την ΕΕ και ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, είναι μια καλή αφορμή οι εργαζόμενοι στη χώρα μας να θυμηθούν αυτό που από την αρχή έλεγε το ΚΚΕ: Οτι ανεξάρτητα από το πώς πλασάρεται από διάφορες διαχειριστικές δυνάμεις το ότι «τα μνημόνια τελειώνουν», το ενδεχόμενο μετάβασης σε μια πιο «επεκτατική» πολιτική διαχείρισης και σε ευρωπαϊκούς μηχανισμούς εποπτείας θα συνοδεύεται πάντα με αντιλαϊκά μέτρα, που υπηρετούν την κερδοφορία του κεφαλαίου και κατοχυρώνονται από τα μνημόνια διαρκείας της ΕΕ.

Τι λέει ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ; «Το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να παραμείνει η άγκυρα αξιοπιστίας με βιώσιμα δημόσια οικονομικά και την ανάλογη ευελιξία στους κανόνες, που θα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να προσανατολίσουν τα κόστη των προϋπολογισμών σε μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αυξήσουν τη ζήτηση και θα επιτύχουν μια πιο φιλική στην ανάπτυξη σύνθεση των δημοσιονομικών πολιτικών». Επίσης, σημειώνει ρητά: «Χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής δεν υπάρχουν αγορές».

Τι πρακτικά σημαίνουν όλα αυτά; Οτι για να δοθούν νέες «ενέσεις» στο κεφάλαιο, μέσω των τραπεζών που θα δανείζουν επιχειρηματικούς ομίλους, πρέπει να συνεχιστούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις (μεταρρυθμίσεις τις λένε) με βάση τα συμφωνημένα στο πλαίσιο της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ. Δηλαδή, όσα χρειάζεται το κεφάλαιο για να εξασφαλίσει την κερδοφορία του, για να μπορέσει να ξεπεράσει τη φάση της κρίσης. Αυτό σημαίνει επέκταση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων με κυριαρχία των ατομικών, μειώσεις μισθών των εργαζομένων, περικοπές σε Υγεία, Ασφάλιση, Πρόνοια, Παιδεία και κάθε τομέα όπου πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα η επιχειρηματική δράση, ιδιωτικοποιήσεις και απελευθερώσεις αγορών. Και βέβαια αυτή η στρατηγική είναι κοινή σε όλη την ΕΕ. Η αποδοχή της ΕΕ του κεφαλαίου από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και από όποιους άλλους διαχειριστές σημαίνει νέα δεινά για τα λαϊκά στρώματα.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, η χτεσινή εικόνα στον Τύπο, ειδικά σε αυτόν που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, θύμιζε αυτούς που «πέφτουν από τα σύννεφα». Ετσι, π.χ., η «Αυγή» εξανίσταται για το «Μνημόνιο Ντράγκι». Πριν από λίγο καιρό, βεβαίως, εκθείαζαν τις προτάσεις Ντράγκι ως θετική εξέλιξη, όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο Γ. Δραγασάκης. Ολοι αυτοί που «ανακάλυψαν την Αμερική» είναι αυτοί που συμμετέχουν στην κοροϊδία και την εξαπάτηση των εργαζομένων ότι δήθεν μια άλλη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της ΕΕ, μια άλλη διαχείριση του καπιταλισμού, είναι η σωτηρία τους.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης όλο αγωνία ρωτούσε τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, για το «χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η Κομισιόν για την "αντικατάσταση" της τρόικας», καθώς επίσης «ποιους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα περιλαμβάνει η νέα δομή και τι μορφή θα έχει».

Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν τα παραμύθια που τους σερβίρονται, να δυναμώσουν τον αντικαπιταλιστικό - αντιμονοπωλιακό αγώνα, να συμπορευτούν με το ΚΚΕ για την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και εργατική - λαϊκή εξουσία.


«ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ» ΤΩΝ ΚΚ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
Απολογισμός και καθορισμός των επόμενων δράσεών της
  • Τον απολογισμό της δράσης της στον ένα χρόνο απ' τη συγκρότησή της έκανε, χτες, στις Βρυξέλλες η «Πρωτοβουλία των ΚΚ της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους», σε συνεδρίασή της, κατά την οποία καθόρισε και τις επόμενες παρεμβάσεις της.
  • Την εισήγηση και το κλείσιμο των εργασιών έκανε ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΣΕΛ.  12  -  13


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεννοήσεις με τον Γιούνκερ για την επόμενη φάση αντιλαϊκών μέτρων

ΣΕΛ.  9
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΠΙΣΗΣ
Ενας σπουδαίος επιστήμονας που είχε σημαντική συμβολή στη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ

ΣΕΛ.  10
Πολιτική Εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Με περιοδείες στους χώρους δουλειάς ξεκίνησε η Πολιτική Εξόρμηση της ΚΟ Αττικής, με σύνθημα «Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του με ισχυρό ΚΚΕ παντού!».

Στους εργαζόμενους του Δήμου Καισαριανής μίλησε ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, οργανώνεται πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη».


ΣΕΛ.  7


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org