ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
«Οπλο» του λαού η οργάνωση και η πάλη

Περιοδεία του Κ. Παρασκευά, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, στους εργαζόμενους στο Δημαρχείο Καισαριανής

Στους εργαζόμενους στο Δημαρχείο της Καισαριανής μίλησε χτες το πρωί ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Με σύνθημα «Καμία ανοχή, καμία αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού», η ΚΟ Αττικής προχωρά σε περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε σχολεία, σε νοσοκομεία, σε γειτονιές, ενώ αύριο Κυριακή 5 Οκτώβρη θα είναι μέρα πανεξόρμησης με το «Ριζοσπάστη» για την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την κινητοποίηση του λαού.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε ο Κ. Παρασκευάς στους εργαζόμενους που συμμετείχαν με ενδιαφέρον στη συζήτηση, καταθέτοντας ερωτήματα γύρω από την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. «Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χρειάζεται όμως και τη δική σας στήριξη», επισήμανε και εξήγησε πως ισχυροποίηση του ΚΚΕ σημαίνει ενίσχυση της πολιτικής δύναμης που αιμοδοτεί τους αγώνες.

«Επιχειρείται ένας τεράστιος αποπροσανατολισμός του λαού από τα βασικά προβλήματα που τον απασχολούν», τόνισε ο Κ. Παρασκευάς, αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και στα σενάρια γύρω από την προκήρυξη εκλογών. Πρόσθεσε πως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ τροφοδοτούν ο ένας τον άλλο σε αυτό το παιχνίδι, που θέλει τους εργαζόμενους και τους ανέργους «να συζητούν γύρω από το αν θα πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης ή δε θα πάρει, γύρω από το πότε θα γίνουν ή πότε δε θα γίνουν εκλογές», αντί να βάζουν στο επίκεντρο του προβληματισμού και της δράσης τους την οργάνωση του αγώνα.

Οργάνωση της πάλης

Κόντρα σε αυτήν την προσπάθεια αφοπλισμού, μέσα από την προσδοκία ότι μια εναλλαγή στην κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα, υπογράμμισε πως ο λαός πρέπει να πιάσει σφιχτά το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει: «Ο λαός πρέπει να οργανώσει την πάλη του. Με επιτροπές στους χώρους δουλειάς, στους ανασφάλιστους, στους συμβασιούχους, στους απλήρωτους εργαζόμενους, σε αυτούς που βρίσκονται μπροστά στην απόλυση, ενάντια στα μέτρα για την αξιολόγηση. Να οργανώσει την πάλη του γύρω από τα σωματεία, τα συνδικάτα. Να μπει στον αγώνα», είπε χαρακτηριστικά. Υπενθύμισε πως δεκάδες σωματεία καλούν στο σημερινό συλλαλητήριο, ενώ κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες τους με ορίζοντα το Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη.

«Αυτή η αντιλαϊκή κυβέρνηση πρέπει να φύγει αλλά πρέπει να φύγει κάτω από τη λαϊκή πάλη. Την επόμενη μέρα, όποια κυβερνητική εναλλαγή και αν υπάρξει, να έχει απέναντί της ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα και ένα ισχυρό ΚΚΕ, που θα αποτελούν εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση σε κάθε προσπάθεια να συνεχιστούν οι αντιλαϊκές πολιτικές με άλλους κυβερνώντες, με όπλο τις αυταπάτες, τον εφησυχασμό, την ηττοπάθεια, το φόβο», επισήμανε. Στάθηκε ακόμα στα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει το εργατικό και λαϊκό κίνημα, αναφέροντας, ανάμεσα σε άλλα, πως αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι «κίνημα που θα έχει καθαρό το στόχο της πάλης του, την ικανοποίηση του συνόλου των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Κίνημα που δε θα έχει στόχο του να διαπραγματεύεται για τα ψίχουλα, να υποτάσσεται στις αντοχές της καπιταλιστικής οικονομίας. Να ελπίζει ότι κάτι θα πάρει εάν ανακάμψουνε τα κέρδη των καπιταλιστών. Αλλά κίνημα που δε θα αφήνει να του πάρουν τίποτα από όσα κερδήθηκαν με αίμα. Κίνημα που θα διεκδικεί και θα κάνει θυσίες για την ανακούφιση του λαού. Χωρίς αυταπάτες και συνεργασία με τους εργοδότες και τις αστικές κυβερνήσεις. Κίνημα που στην προμετωπίδα του θα έχει το σύνθημα ότι "όλος ο παραγόμενος πλούτος ανήκει στον εργαζόμενο λαό"».


ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΑΞΑ
Στα υπόγεια της εργασιακής γαλέρας

Περιοδεία του Γιάννη Μανουσογιαννάκη μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ

Μαυρισμένοι τοίχοι από την πυρκαγιά του περασμένου Γενάρη. Υλικά χιλιάδων ευρώ στοιβαγμένα στους διαδρόμους. Εργαζόμενοι από ιδιωτικά συνεργεία, με μισθούς πείνας, να μη σταματάνε λεπτό τη δουλειά. «Εκπαιδευόμενοι» να βγάζουν σωρό εργασία λόγω έλλειψης προσωπικού. Υπάλληλοι να δουλεύουν σε θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ακόμα και στις αρχές Οκτώβρη.

Αυτά είναι μερικά από τα όσα διαπίστωσε, χτες το πρωί, στα υπόγεια του αντικαρκινικού νοσοκομείου «Μεταξά» στον Πειραιά, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Γιάννη Μανουσογιαννάκη, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησης της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την κινητοποίηση του λαού.

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο», ανέφερε ένας από τους πολλούς εργαζόμενους στα μέλη του ΚΚΕ. «Δύο ψυκτικοί έχουμε μείνει σε όλο το νοσοκομείο που πρέπει να ελέγξουμε και να φτιάξουμε περίπου 600 μηχανήματα. Και υπολογίστε ότι του χρόνου ο συνάδελφος βγαίνει σε σύνταξη». Από την άλλη, άλλοι υπάλληλοι προσπαθούσαν να βάλουν σε τάξη τους σωρούς υλικών που στοιβάζονται καθημερινά στο 2ο υπόγειο του νοσοκομείου. «Εδώ δεν έβαψαν ούτε τους τοίχους που μένουν μαυρισμένοι μετά τη φωτιά του Γενάρη. Θα φέρουν άτομα;», αναρωτήθηκε ένας από τους εργαζόμενους.

Από τους 37,5 βαθμούς Κελσίου στα πλυντήρια, αφού ο κλιματισμός ανοίγει κάθε δύο ώρες, στο απόλυτο κρύο των μαγειρείων, εκεί όπου δουλεύουν για 250 - 350 ευρώ το μήνα στα εργολαβικά συνεργεία. Με σκυμμένο κεφάλι για να βγει η δουλειά, οι υπάλληλοι άκουγαν τα όσα τους έλεγε ο Γ. Μανουσογιαννάκης με έναν «παλαιότερο» να ... σπάει τη σιωπή και να λέει «είμαστε με μισθό που δεν παίρναμε ούτε όταν κάναμε πρακτική πριν έξι χρόνια». «Ζήτησαν το μισθό τους κάποιοι που δούλευαν σε αυτά τα συνεργεία γιατί δεν είχαν ούτε για εισιτήριο ώστε να έρθουν στη δουλειά και τους απέλυσαν», συμπλήρωσε μία μόνιμη εργαζόμενη.

Διεκδικήστε

«Αυτό είναι που έχουν προδιαγράψει για τους εργαζόμενους», τόνισε ο Γ. Μανουσογιαννάκης. «Κάθε φορά που θα φύγει ένας εργαζόμενος που είχε σταθερές σχέσεις εργασίας, τον αντικαθιστά κάποιος από σας που παίρνει 400 ευρώ, που σήμερα μπορεί να είναι αύριο να μην είναι. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν για όλους, ώστε να κερδίσουν χρήματα τα οποία, αντί να εξυπηρετήσουν το λαό, να πάνε προς όφελος του κεφαλαίου. Επίσης, στόχος είναι να κερδίσουν οι επιχειρηματίες περισσότερα γι' αυτό και μειώνουν τους μισθούς. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση». Στάθηκε στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την κυβέρνηση, με την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να περάσει καινούρια μέτρα που έχει έτοιμα, όπως την αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, τη μείωση των συντάξεων, να μην πληρώνουν οι εργοδότες ασφαλιστικές εισφορές και να συρρικνώσει το δικαίωμα των εργαζομένων στη συνδικαλιστική οργάνωση και πάλη, καθώς και το δικαίωμα στην απεργία.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, είπε πως η αντιπολίτευση υπόσχεται ένα ψίχουλο παραπάνω, θέλοντας να κερδίσει τις ψήφους του κόσμου. «Αυτό που προσπαθεί είναι να μας κάνει να συμβιβαστούμε με αυτήν τη μιζέρια και την κακομοιριά, να αποδεχτούμε δηλαδή ότι με ψίχουλα μπορούμε να επιβιώσουμε».

Στόχος είναι ο λαός να αντιδράσει, υπογράμμισε, κάνοντας για αρχή ένα απλό βήμα. Να συμμετέχει στις σημερινές συγκεντρώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά και να ξαναβρεθεί στους δρόμους την 1η Νοέμβρη στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Πρέπει να οργανώσουν οι εργαζόμενοι την πάλη τους για να αποκρούσουν αυτήν την πολιτική και να δημιουργήσουν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για να ζήσουν όπως τους αξίζει. Δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη δική τους συμμετοχή.


Συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη»

Με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς, σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σε σχολεία, νοσοκομεία και γειτονιές, με πανεξόρμηση με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη», συνεχίζει την πολιτική της εξόρμηση η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για την ενημέρωση, τη διαφώτιση και την κινητοποίηση του λαού, με σύνθημα: «Καμία ανοχή, καμία αναμονή, ο λαός να οργανώσει την πάλη του, να πάρει μαζικά μέρος στους αγώνες, με ισχυρό ΚΚΕ παντού!».

Μεταξύ άλλων, τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω περιοδείες και συγκεντρώσεις:

Αύριο, Κυριακή 5/10:

-- Στους εμπορικούς δρόμους σε Μοναστηράκι - Πλάκα, στις 11 π.μ. με τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 6/10:

-- Στις υπηρεσίες του Δήμου Αθήνας, στις 9.30 π.μ., με τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στους εργάτες καθαριότητας Δήμου Καλλιθέας, στις 6 π.μ., με τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Δημαρχείο Πειραιά, στις 10 π.μ., με τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΚΕΠΥΟ, στις 11 π.μ., με τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο πλοίο ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ, στις 9 π.μ., με τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο πλοίο ΜΥΤΙΛΗΝΗ, στις 11 π.μ., με τον Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ», στις 10 π.μ., με τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στα ΕΛΤΑ στο Ιλιον, στις 7.30 π.μ., με τον Πέτρο Μαρκομιχάλη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στο ΝΥΜΑ στην οδό Πατησίων, στις 12 μ., με τον Σπύρο Μπότση, μέλος του Γραφείου ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στην εταιρεία ΑΚΤΩΡ, στις 9.30 π.μ., με τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Δάφνης, στις 10 π.μ., με τον Θανάση Ευαγγελάκη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη ΔΕΗ Αγ. Αναργύρων, στις 9 π.μ., με τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος της ΠΕ Δυτικού Τομέα.

-- Στο εργοστάσιο «Ελληνικός Γύρος», στις 5.30 π.μ., με την Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στην Α' ΔΟΥ Περιστερίου, στις 10 π.μ., με την Σπυρέτα Παναγή.

-- Στην Τράπεζα Πειραιώς (Λ. Αξιωματικών), στις 10.30 π.μ., με την Σπυρέτα Παναγή.

-- Στο εργοστάσιο «Δυναμική», στις 2.45 μ.μ., με τον Στέλιο Μπούσουλα, μέλος της ΠΕ Δυτικού Τομέα.

-- Στο ξενοδοχείο «Μετροπόλιταν» στις 12 μ., με την Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στο ξενοδοχείο «Ροαγιάλ Ολύμπικ», στις 10.30 π.μ., με τον Γιώργο Καλύβα, μέλος του Γραφείου ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στο ξενοδοχείο «Ζαφόλια» στις 12 μ., με τον Χρήστο Μπάθα, μέλος του Γραφείου ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στα τυπογραφεία στο Βοτανικό στην οδό Ορφέως, στις 9.30 π.μ., με τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος του Γραφείου ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στο τσαγκαράδικο «Καζάκος», στις 10 π.μ., με τον Γιώργο Δαφνή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στο τσαγκαράδικο «Λαμπρινής», στις 11 π.μ., με τον Γιώργο Δαφνή.

-- Στις Φαρμακαποθήκες FARMALOYJ, ALFAFARM, ELFORM, MARINOPOYLOS, ENFAREL, PROSYFAPE, από τις 10.00 έως τις 13.00, με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις Κεντροποιημένες υπηρεσίες της ALPHA BANK, στο Παγκράτι, στις 10 π.μ., με τον Παναγιώτη Κατηφέ, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στην Τράπεζα Πειραιώς, στη Συγγρού 142 και στο κτίριο της οδού Παπαδά, στις 10 π.μ., με την Αλεξάνδρα Μπαλού, μέλος του Εργατικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στο ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ στον Ταύρο, στις 12 μ., με τον Τάσο Κεσόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στα σούπερ μάρκετ και στην αγορά της Αρτέμιδας, στις 11 π.μ., με τον Κώστα Συμεωνίδη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στον ΟΑΕΔ Μαρκοπούλου, στις 10 π.μ. με τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στη ΔΕΗ στο Κορωπί, στις 12 μ., με τον Βάλσαμο Συρίγο.

-- Στους εργαζόμενους στο ΕΜΠ, στις 8 π.μ., με τον Γιάννη Πατσή, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στους Φοιτητές Γεωλογικού και Χημικού, στις 9 π.μ. και στις 10 π.μ., με την Βαγγελιώ Σεφέρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Σε πρωτοετείς φοιτητές του Γεωπονικού, στις 10.30 π.μ., με τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Σε πρωτοετείς φοιτητές του Παντείου, στις 11 π.μ., με τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ