ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Δεκάδες ψηφίσματα ενάντια στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

Eurokinissi

Σωματεία και φορείς από όλη τη χώρα προστίθενται συνεχώς με νέες αποφάσεις στον κατάλογο των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μαζικών φορέων που ζητούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων.

Το κείμενο, με το οποίο καταγγέλλουν το νομοσχέδιο, είναι το εξής:

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων όχι μόνο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της διαπλοκής επιχειρηματικών οικονομικών συμφερόντων με τα πολιτικά κόμματα και βουλευτές, όπως υποκριτικά ισχυρίζονται, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί, θεσμοθετώντας τις συναλλαγές κομμάτων και βουλευτών με τους επιχειρηματικούς ομίλους, θεσπίζοντας μάλιστα και έκπτωση στο 100% των σχετικών ποσών από το φορολογητέο εισόδημα των επιχειρηματιών - χρηματοδοτών.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να περιορίσει τη δυνατότητα κόμματα που στηρίζονται οικονομικά από το λαό να απευθύνονται σε αυτόν για την οικονομική τους στήριξη και λειτουργία, θεσμοθετώντας το φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος που από το υστέρημά τους επιθυμούν να το ενισχύσουν οικονομικά, επιβάλλοντας την αναγραφή των στοιχείων τους και του ΑΦΜ ή του αριθμού της αστυνομικής τους ταυτότητας, ακόμα και για μια συνδρομή ή οικονομική ενίσχυση 2-5 ευρώ.

Τα παραπάνω αποσκοπούν στον περιορισμό της πολιτικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και αποτελεί μέρος της συνολικής πολιτικής για την καταστολή των αγώνων του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των μέτρων που ετοιμάζονται σε βάρος της λειτουργίας και δράσης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και του δικαιώματος της απεργίας.

Είναι υποχρέωση όλων των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος να αντιταχθούν σε αυτούς τους σχεδιασμούς, να απαιτήσουν, να παλέψουν να μην ψηφιστεί και να μην εφαρμοστεί.

Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση σε αυτούς τους σχεδιασμούς και καλούμε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο και τους βουλευτές να το καταψηφίσουν στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, εκφράζουμε την καταδίκη μας σε αυτές τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και δηλώνουμε τη διάθεσή μας να αγωνιστούμε για να μην εφαρμοστεί».

Αναλυτικά, αποφάσεις που ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

-- Τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Πειραιά, Αγρινίου, Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας και Εύβοιας,

-- οι Ομοσπονδίες Εργαζομένων σε Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Τύπου και Χάρτου, Οικοδόμων, Εργαζομένων στο Φάρμακο, Ιδιωτικών Υπαλλήλων,

--η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας,

-- τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και η Πανελλήνια Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ,

-- η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, το Σωματείο Εργαζομένων «Σόφτεξ»,

-- οι ενώσεις εργαζομένων στον Τύπο ΕΠΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ και ΕΤΙΤΑ,

-- η Ενωση Λογιστών Αθήνας, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής (με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης), το Σωματείο Εργαζομένων στον όμιλο «L'OREAL ΕΛΛΑΣ», το επιχειρησιακό Σωματείο «BOEHRINGER ΕΛΛΑΣ», το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Ηλιούπολης), το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, το Σωματείο Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της «ΦΡΙΣΛΑΝΤΚΑΜΠΙΝΑ ΕΛΛΑΣ» στον Ασπρόπυργο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης,

-- το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αχαΐας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Λυκόβρυσης - Πεύκης, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Π. Φαλήρου, το Σωματείο ΟΤΑ Καισαριανής, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Περάματος, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Βύρωνα,

-- το Συντονιστικό Συνταξιουχικών Σωματείων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Πειραιά - Νίκαιας - Κορυδαλλού - Σαλαμίνας, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηλιούπολης - Δάφνης - Υμηττού, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγίων Αναργύρων - Ιλίου - Πετρούπολης,

-- ο Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Αθηνών - Πειραιώς - Αιγαίου - Δωδεκανήσου - Λαμίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και στον Τουρισμό, το Σωματείο Εργαζομένων στους Ιδιωτικούς Παιδικούς Σταθμούς, το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες, Ιδρύματα και Σχολεία Ειδικής Αγωγής, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Υπουργείο Γεωργίας Μακεδονίας - Θράκης, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου»,

-- ο Σύλλογος Αυτοαπασχολουμένων - Επαγγελματιών - Εμπόρων Δήμου Αθήνας, η Επιτροπή Ανέργων Ηλιούπολης.

Επίσης, το νομοσχέδιο καταδικάζουν με ψηφίσματά τους τα Δημοτικά Συμβούλια Φυλής, Νίκαιας - Ρέντη, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Λοκρών Φθιώτιδας.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Καταδίκη στα λόγια συμφωνία στην ουσία από τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ

Συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής έγινε την περασμένη Πέμπτη

Συζήτηση για το θέμα του νομοσχεδίου της συγκυβέρνησης για τα οικονομικά των κομμάτων, που κατατίθεται για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα, έγινε την περασμένη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής.

Η συζήτηση έγινε μετά από πρόταση των εκλεγμένων του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Αττικής με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οι οποίοι κατέθεσαν και συγκεκριμένο ψήφισμα (σ.σ. βλέπε ολόκληρο το κείμενο στο παραπάνω ρεπορτάζ). Επί αυτού του ψηφίσματος έγινε συζήτηση.

Η περιφερειακή Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» μία αναφορά που στην πραγματικότητα ακύρωνε όλο το υπόλοιπο κείμενο. Πιο συγκεκριμένα, ο εισηγητής του θέματος, αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης, ζήτησε να προστεθεί στο ψήφισμα ότι πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών των κομμάτων... Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τοποθέτηση του εισηγητή της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν όμοια με την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή πριν από μερικά χρόνια, όταν είχε ανακύψει το ίδιο θέμα.

Με αυτήν την πρόταση, επί της ουσίας, συμφωνούν με τη λογική της συγκυβέρνησης και όλη την προπαγάνδα που έχει ξεδιπλωθεί το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος και αυτό πρέπει να καλυφθεί από την ονομαστικοποίηση των συνδρομών. Επιπλέον, έλεγχος στα οικονομικά των κομμάτων γίνεται ήδη, ενώ οι σύμβουλοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξήγησαν τι επιπλέον χρειάζεται να γίνει. Στα λόγια, λοιπόν, μπορεί να εμφανίστηκαν να συμφωνούν με το ψήφισμα των εκλεγμένων του ΚΚΕ, όμως, στην ουσία η στάση τους δείχνει συμφωνία με την επικίνδυνη λογική της συγκυβέρνησης. Τελικά, ψηφίστηκε η πρόταση της παράταξης της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ