ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Οχτώβρη 2014 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Βομβαρδισμοί, συγκρούσεις και γεωστρατηγικά συμφέροντα

Η τουρκική κυβέρνηση ετοιμάζει επέμβαση, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας έκανε διάβημα στον ΟΗΕ που ζητά να τερματιστεί ο τυχοδιωκτισμός της Τουρκίας

Από τις μάχες στα τουρκοσυριακά σύνορα
Από τις μάχες στα τουρκοσυριακά σύνορα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Δραματική επιδείνωση των συγκρούσεων καταγράφεται στην τουρκο-συριακή μεθόριο ανάμεσα σε δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας και «τζιχαντιστών» του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»), ενώ, την ίδια ώρα, η Τουρκία επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, με τον πρωθυπουργό της Αχμέτ Νταβούτογλου να ισχυρίζεται τάχα πως δε θέλει να πέσει η συριακή μεθοριακή πόλη Κομπανί στα χέρια των μισθοφόρων του «ΙΚ», αναπτύσσοντας την ίδια ώρα δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα του στρατού. Επιδιώκοντας την κατάλληλη στιγμή, να αναλάβει δράση, ενδεχομένως βάζοντας στο χέρι και ένα κομμάτι από το συριακό έδαφος, με ό,τι αυτό θα σημάνει στην ευρύτερη περιοχή, όπου είναι φανερό ότι συγκρούονται ισχυρά συμφέροντα μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και δυνάμεων της περιοχής, που οι μονοπωλιακοί τους όμιλοι διεκδικούν πεδία δράσης, εξασφάλισης πλουτοπαραγωγικών πηγών και γεωστρατηγικών περασμάτων.

Παράλληλα, Αυστραλία και Καναδάς αποφάσισαν χτες τα ξημερώματα τη συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς των «τζιχαντιστών» στο Ιράκ, ακολουθώντας το ανάλογο «παράδειγμα» της Γαλλίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, επικαλούμενη τα «ανθρωπιστικά» προσχήματα.

Η κυβέρνηση Νταβούτογλου θα ξεκινήσει ουσιαστικά τα παζάρια από αυτό το Σαββατοκύριακο, μεταξύ 3 και 7 Οκτώβρη, οπότε αναμένεται στην Αγκυρα ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Αλεν που διορίστηκε το Σεπτέμβρη «Ειδικός Αντιπρόσωπος» του Προέδρου Ομπάμα στον «Παγκόσμιο Συνασπισμό Αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους». Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους αναφέρουν πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης θα είναι η δημιουργία μίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από συγκεκριμένες περιοχές της βόρειας Συρίας - κοντά στην τουρκική μεθόριο, ώστε να εμποδιστούν οι πτήσεις αεροσκαφών της συριακής πολεμικής αεροπορίας, με πρότυπο τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που επιβλήθηκε στο Ιράκ επί Σαντάμ Χουσεΐν μεταξύ 36ου και 32ου παραλλήλου από το 1991 έως το 2003, για την προστασία των Κούρδων και των Σιιτών.

Συρία προς ΟΗΕ: «Σταματήστε τον τυχοδιωκτισμό της Αγκυρας»

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών σε δύο πανομοιότυπες επιστολές που έστειλε χτες στον γγ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατηγορεί την κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι θέτοντας ως προτεραιότητά της την ανατροπή της κυβέρνησης στη Συρία «μετατρέπει την Τουρκία σε εφαλτήριο επίθεσης κατά της Συρίας υπό το ψευδή ισχυρισμό καταπολέμησης της τρομοκρατίας και προστασίας της τουρκικής εθνικής ασφάλειας».

Καλεί έτσι τα Ηνωμένα Εθνη «να τερματίσουν τον τυχοδιωκτισμό της Αγκυρας», σημειώνοντας ότι η «διακηρυγμένη θέση της τουρκικής ηγεσίας (έναντι της Συρίας) συνιστά «απειλή για την περιφερειακή και διεθνή ειρήνη και ασφάλεια» και «κατάφωρη παραβίαση της Χάρτας του ΟΗΕ που ζητεί σεβασμό της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας των χωρών και της μη ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις». Ζητεί, τέλος, την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις προσπάθειες για «επίθεση εναντίον μίας χώρας που είναι ιδρυτικό μέλος του ΟΗΕ».

Ο Νταβούτογλου μιλώντας αργά το βράδυ της Πέμπτης στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ΑΤV υποστήριξε πως η Αγκυρα δεν επιθυμεί τάχα την πτώση και κατάληψη της συριακής κουρδικής μεθοριακής πόλης Κομπανί από τους «τζιχαντιστές», διαβεβαιώνοντας πως θα κάνει «τα πάντα για να το αποτρέψει».

Η δήλωση Νταβούτογλου ήρθε ώρες μετά την προχτεσινοβραδινή έγκριση ψηφίσματος από την τουρκική εθνοσυνέλευση, που δίνει το «πράσινο φως» στο τουρκικό στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις με πρόσχημα τους «τζιχαντιστές» στο έδαφος της Συρίας και του Ιράκ, δίχως βεβαίως τη συναίνεση των κυβερνήσεων αμφοτέρων των χωρών. Με το ίδιο ψήφισμα, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση Νταβούτογλου να διαπραγματευτεί την ανάπτυξη ξένων στρατιωτικών δυνάμεων συμμαχικών χωρών στο έδαφός της με πρόσχημα, εννοείται και πάλι, την «αντιμετώπιση» των «τζιχαντιστών».

Ωρες μετά τις δηλώσεις Νταβούτογλου, συνεχίζονταν στα νότια και νοτιοανατολικά προάστια του Κομπανί σφοδρότατες μάχες. Κούρδοι της Τουρκίας, μιλώντας σε ειδησεογραφικά πρακτορεία σημείωναν «τη θλίψη και την οργή» για το φονικό έργο του «ΙΚ», τονίζοντας ότι οι αδελφοί τους στη Συρία «βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση». Διαπίστωσαν, επίσης, πως «διαπράττεται μια σφαγή, μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου, που παραμένει σιωπηλός, ενώ οι Κούρδοι σφαγιάζονται».

Το λεγόμενο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αντιπολιτεύεται τη συριακή κυβέρνηση εκτιμά πως το Κομπανί έχει «αδειάσει από το 90% των άλλοτε 70.000 κατοίκων του και πως τα γύρω χωριά (περίπου 60) είναι πλέον σχεδόν έρημα και ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος».

Αντίδραση από το Ιράν

Στις κινήσεις της Τουρκίας απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, που προειδοποίησε για «επιδείνωση» της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, έπειτα από την απόφαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης να επιτρέψει μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και το Ιράκ. «Ο κύριος Ζαρίφ επέκρινε τη μέθοδο που επέλεξαν για να πολεμήσουν εναντίον της τρομοκρατίας και εξέφρασε την ανησυχία του για την ανάληψη κάθε ενέργειας που θα επιδείνωνε την κατάσταση» κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τζαβούσογλου, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο και δημοσίευσε το επίσημο κρατικό πρακτορείο IRNA. «Στην παρούσα κατάσταση, οι χώρες της περιοχής πρέπει να αντιδράσουν με υπευθυνότητα και να αποφύγουν το να συμβάλουν στην επιδείνωση της κατάστασης», υπογράμμισε επιπλέον ο Ζαρίφ.

Συγκρούσεις στρατού - «ΙΚ» στο Χαλέπι

Στο πεδίο των μαχών, ο συριακός στρατός συγκρούεται με δυνάμεις των τζιχαντιστών κοντά σε στρατηγικής σημασίας οδική αρτηρία που οδηγεί στο Χαλέπι, επιδιώκοντας να εμποδίσει τον από εκεί ανεφοδιασμό των μισθοφόρων του «ΙΚ» και διευκολύνοντας την πολιορκία περιοχών της πόλης που παραμένει έρμαιο στους «τζιχαντιστές» από το 2012. Το συριακό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΣΑΝΑ, μετέδωσε μάλιστα ότι ο συριακός στρατός κατέλαβε χτες τρία χωριά βόρεια του Χαλεπίου, στη διάρκεια επίθεσης που εξαπέλυσαν οι δυνάμεις του Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.

Επιπλέον, η κρατική συριακή τηλεόραση μετέδωσε ότι προέλαση δυνάμεων του συριακού στρατού στο αλ Μουντάφαχ, το Χαντάρατ και το Σίφατ, όπως και σε τέσσερις διασταυρώσεις δυτικά του Σίφατ, εξολόθρευσε «πολλούς τρομοκράτες και καταστρέφοντας δεκάδες οχήματα».

Και οι Αυστραλοί θα βομβαρδίζουν...

Στο μεταξύ, θέμα ελάχιστου χρόνου θεωρείται η συμμετοχή αυστραλιανών πολεμικών αεροσκαφών σε βομβαρδισμούς κατά του «ΙΚ» στο Ιράκ, έπειτα από απόφαση επταμελούς υπουργικής επιτροπής στην οποία προήδρευσε χτες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Αμποτ.

Τον περασμένο μήνα, ο Αμποτ είχε δώσει εντολή για την αποστολή έξι μαχητικών βομβαρδιστικών F/A-18F και 600 στρατιωτών - 400 πιλότων της πολεμικής αεροπορίας και 200 στρατιωτών των ειδικών δυνάμεων - στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την ένταξη στο στρατιωτικό συνασπισμό των ΗΠΑ «κατά» των «τζιχαντιστών».

Στο Σίδνεϊ εκατοντάδες Κούρδοι, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν σημαίες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK), διαδήλωσαν χτες στο κέντρο του Σίδνεϊ, ζητώντας από την Αυστραλία να τους βοηθήσει «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά».

ΛΙΒΥΗ
Δεκάδες νεκροί και τραυματίες από επιθέσεις στη Βεγγάζη

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης παραμένει δεμένη η Λιβύη μετά το χάος που έσπειρε η ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν 3 χρόνια. Αυξάνουν οι βομβιστικές επιθέσεις ισλαμιστών ενόπλων σε βάρος του στρατού στην ανατολική πόλη Βεγγάζη, όπου από το βράδυ της Πέμπτης σκοτώθηκαν τουλάχιστον 36 στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 70.

Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας έγιναν σε φυλάκια του στρατού και στο πολιτικό και στρατιωτικό αεροδρόμιο της Βεγγάζη. Οι δεκάδες τραυματίες διακομίσθηκαν στο κοντινότερο νοσοκομείο της περιοχής Μαρτζ, που απέχει πάνω από 100 χλμ. από τη Βεγγάζη.

Το ίδιο 24ωρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε και απείλησε με κυρώσεις τους ισλαμιστές που μποϋκοτάρουν τις συνομιλίες για την εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης με τις δυνάμεις της κυβέρνησης του Αμπντάλα αλ Θάνι στην αραιοκατοικημένη λιβυκή πόλη Γκανταρμές. Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ απείλησαν με δέσμευση τραπεζικών και περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς τους ισλαμιστές της λεγόμενης «Λιβυκής Αυγής» και του πρώην «Γενικού Κογκρέσου», που ήταν συνεργάτες των ιμπεριαλιστών για την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι.

Τους τελευταίους μήνες οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις των ισλαμιστών, ορισμένοι εκ των οποίων συμμετέχουν σε οργανώσεις - παρακλάδια της Αλ Κάιντα (όπως η «Ανσάρ Ασάρια»), σε βάρος του στρατού και δυνάμεων του ε.α. στρατηγού Κχαλίφα Χάφταρ είναι σχεδόν καθημερινές. Εδώ και μέρες οι «τζιχαντιστές» του λεγόμενου «Συμβουλίου της Σούρα των επαναστατών της Βεγγάζη», μια συμμαχία φυλάρχων στην οποία μετέχουν οι «τζιχαντιστές» της «Ανσαρ Ασάρια», εξαπολύουν επιθέσεις στο αεροδρόμιο της πόλης με στόχο την κατάληψή του.

Πρόσφατη έκθεση του λεγόμενου Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) αναφέρει ότι από την αρχή του έτους περισσότεροι από 250 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στη Βεγγάζη και τη Ντέρνα, επίσης στην Ανατολική Λιβύη, που θεωρούνται προπύργια των ισλαμιστών.

ΙΣΡΑΗΛ
Νέα πρόκληση με εποικισμούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

BΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΠΑΡΙΣΙ-ΡΑΜΑΛΑ.--

Σε μια νέα πρόκληση προχωράει η κυβέρνηση του Ισραήλ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, καταπατώντας παλαιστινιακή γη. Ανακοίνωσε την προώθηση του σχεδίου για την κατασκευή 2.610 κατοικιών Εβραίων εποίκων, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους δεκάδες άλλους εποικισμούς που υπάρχουν στην περιοχή. Η κίνηση αυτή, βεβαίως, είναι ένα ακόμη εμπόδιο στην υποτιθέμενη επιδίωξη ισραηλινο - παλαιστινιακής συμφωνίας. Ερχεται δε, σε μια περίοδο που η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά και το νέο έγκλημα του Ισραήλ στη Γάζα, με τις πρόσφατες επιδρομές, θέτει αποφασιστικά το ζήτημα του τερματισμού της βάρβαρης κατοχής παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη και την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας.

Αυτή η νέα πρόκληση των νέων εποικισμών ανάγκασε ακόμα και την ΕΕ να καταδικάσει τα σχέδια αυτά. Οπως σημείωσε εκπρόσωπος της ΕΕ, η εξέλιξη «είναι ένα νέο, πολύ επιβλαβές βήμα, που υπονομεύει την προοπτική της λύσης των δύο κρατών και προκαλεί αμφιβολίες για τη δέσμευση του Ισραήλ υπέρ μιας ειρηνικής λύσης με τους Παλαιστινίους». Φυσικά η υποκρισία της ΕΕ είναι έκδηλη και η όποια ανησυχία σχετίζεται με την προώθηση των δικών της συμφερόντων στην περιοχή, αφού την ίδια στιγμή στηρίζει ποικιλοτρόπως το κράτος - θύτη του Ισραήλ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ