Πέμπτη 2 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ - ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Ζητούν ψήφο εμπιστοσύνης στην αντιλαϊκή πολιτική του ευρωμονόδρομου

Καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που κινούνται στις ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ
Καμία ανοχή στη συγκυβέρνηση και σε όλες τις δυνάμεις που κινούνται στις ράγες του κεφαλαίου και της ΕΕ
Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει η συγκυβέρνηση με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, από την ερχόμενη Δευτέρα. Αυτό αποφασίστηκε χτες το απόγευμα στη σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλο. Ταυτόχρονα, επιχειρώντας οι δυο τους να βάλουν φρένο στη φιλολογία για πρόωρες εκλογές, ήδη από το φθινόπωρο, εξήγγειλαν επισήμως ότι η συζήτηση για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα αρχίσει το Φλεβάρη του 2015.

Οπως δήλωσε σχετικά η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, «κατά τη σημερινή (σ.σ. χτεσινή) σύσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αποφασίστηκαν και ανακοινώνονται τα εξής:

1. Η διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα κινηθεί, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τη συνταγματική πρακτική, έναν μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του απερχομένου Προέδρου, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2015.

2. Με την έναρξη της νέας Συνόδου της Βουλής, η κυβέρνηση θα ζητήσει αμέσως την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς αυτήν, σύμφωνα με το άρθρο 84 του Συντάγματος».

Σημειωτέον, το να σταματήσει έστω προσώρας η προεδρολογία και εκλογολογία ήταν αίτημα που εξέφραζαν τελευταία, επιτακτικά, αστικά επιτελεία, με το επιχείρημα ότι λειτουργεί «παραλυτικά», προκαλεί «αβεβαιότητα» και προβλήματα στη λειτουργία της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο εμπιστοσύνης, η συγκυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει το σχετικό αίτημα τη Δευτέρα, οπότε αρχίζει η Ολομέλεια της Βουλής. Προβλέπονται συζήτηση τριών ημερών και σχετική ψηφοφορία στο τέλος της τρίτης μέρας συζήτησης, λογικά αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Εκτιμάται ότι με τις κινήσεις αυτές η συγκυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει ότι έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην ανούσια για τα λαϊκά συμφέροντα αντιπαράθεσή της με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να απαντήσει στη φιλολογία για πολιτική αστάθεια που βάζει σε κινδύνους την προσπάθεια εξόδου από την κρίση σε όφελος του κεφαλαίου.

Σε αντιλαϊκές ράγες

Σε ό,τι αφορά τη συγκυβέρνηση, καθώς δεν διαφαίνεται να υπάρχει βουλευτής των δύο κομμάτων της που να προσανατολίζεται σε αρνητική ψήφο, ευελπιστεί να εμφανίσει ένα «αρραγές μέτωπο», με τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να τη στηρίζουν δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης, «δένοντας» έτσι ότι θα υπερψηφίσουν και τα «δύσκολα» νομοθετήματα που έρχονται το επόμενο διάστημα στη Βουλή: Νέα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά μέτρα, μικρότερες συντάξεις, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περισσότερα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και άρα στην οργάνωση των αγώνων.

Διόλου τυχαία και έχοντας μετρήσει, μάλλον, τα κέρδη που θα έχουν από τις μεθοδεύσεις τους, ο Ευ. Βενιζέλος, βγαίνοντας από τη σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά, έκανε δηλώσεις για «δύο θεσμικές κινήσεις πολιτικής σταθερότητας και εθνικού στρατηγικού προσανατολισμού»...

Στο ίδιο πλαίσιο στήριξης της κυβέρνησης, προκειμένου να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, εντάσσεται και η αυριανή «ανεπίσημη επίσκεψη», στην Αθήνα, του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος θα έχει συνάντηση και «γεύμα εργασίας» με τον Αντ. Σαμαρά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ