Τετάρτη 1 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ
Ταξίδι στους ηρωικούς αγώνες του λαού της Αθήνας

Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε ένα διαφορετικό μάθημα, πάνω στην Ιστορία των λαϊκών αγώνων στην περιοχή
Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε ένα διαφορετικό μάθημα, πάνω στην Ιστορία των λαϊκών αγώνων στην περιοχή
Ιστορικό περίπατο στη γειτονιά των Εξαρχείων διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο η ΚΟΒ Εξαρχείων του ΚΚΕ, η ΟΒ Εξαρχείων - Γκύζη της ΚΝΕ και το τοπικό Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, παρουσιάζοντας στιγμές από την ένδοξη δράση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ στην περιοχή.

Μικροί και μεγάλοι πήραν μέρος σε ένα διαφορετικό μάθημα της Ιστορίας των λαϊκών αγώνων στην περιοχή. Εχοντας ανά χείρας το χρήσιμο τετρασέλιδο φυλλάδιο που ετοιμάστηκε ειδικά για τον ιστορικό περίπατο, ξεκίνησαν την περιήγησή τους από το κτίριο του Πολυτεχνείου και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, με τη μάχη που έγινε στις 5 - 6 Δεκέμβρη μεταξύ του Λόχου Σπουδαστών του ΕΛΑΣ από τη μια και της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών και των Αγγλων από την άλλη. Οπως σημείωσε ο πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χάρης Ραζάκος, που έκανε τη διήγηση των γεγονότων, τότε ήταν που βρετανικά τανκς υπό τις εντολές του αστικού κράτους μπήκαν για πρώτη φορά στο Πολυτεχνείο.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες στον ιστορικό περίπατο προχώρησαν στη γωνία Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας, μαθαίνοντας για τη μεγάλη παμφοιτητική συγκέντρωση της 22ης Δεκέμβρη του 1942 και έπειτα στη γωνία Μεθώνης και Ζωσιμάδων, όπου στεγαζόταν το τοπικό αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

Ο ιστορικός περίπατος συνεχίστηκε στο τετράγωνο του Χημείου, όπου έλαβαν χώρα δύο μάχες. Μία στις 30 Μάη 1944 μεταξύ του ΕΛΑΣ και των κατοχικών δυνάμεων και μια στις 31 Δεκέμβρη 1944, όταν ο ΕΛΑΣ βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Χίτες και τους Βρετανούς στρατιώτες.

Η περιήγηση τελείωσε στην πλατεία Κοραή, όπου, όπως σημειώνει το φυλλάδιο που μοίρασαν το ΚΚΕ, η ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ, στεγάζονταν τα κεντρικά γραφεία του ΕΑΜ μέχρι το Δεκέμβρη του 1944, οπότε και διαλύθηκαν από τις βρετανικές δυνάμεις κατά τη Μάχη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, άλλωστε, στην πλατεία Κοραή είχε εγκατασταθεί η Κομαντατούρ (Φρουραρχείο) των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων και τα μπουντρούμια από τα οποία «πέρασαν» πολλοί αγωνιστές για να μεταφερθούν στις φυλακές Αβέρωφ, σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης ή τόπους εκτελέσεων.

Οπως τονίστηκε κατά την ολοκλήρωση του ιστορικού περιπάτου, τα διδάγματα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης παραμένουν επίκαιρα, προσφέρουν πολύτιμα συμπεράσματα και είναι ανάγκη να μελετηθούν για τους σημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης για την ανατροπή του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ