Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΕΔΕΣΣΑΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδήλωση για τις μάχες του ΕΛΑΣ στο «Μουχαρέμ Χάνι»

Από την εκδήλωση στα στενά στο «Μουχαρέμ Χάνι»
Από την εκδήλωση στα στενά στο «Μουχαρέμ Χάνι»
Εκδήλωση μνήμης για τους ηρωικούς νεκρούς των νικηφόρων αντιφασιστικών μαχών του 30ού Συντάγματος του ΕΛΑΣ κατά την ανατίναξη των γερμανικών αμαξοστοιχιών, που περνούσαν από τα στενά του Μουχαρέμ Χάνι της Εδεσσας, τον Αύγουστο του 1944, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή από το Παράρτημα Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στο χρονικό και τη σημασία των μαχών του ΕΛΑΣ, στην περιοχή, στη διάρκεια της Κατοχής (1941 - 1944). Σημαντικές μάχες των μαχητών του ΕΛΑΣ δόθηκαν τον Αύγουστο του 1944 με επιθέσεις σε φάλαγγες αυτοκινήτων και γερμανικές αμαξοστοιχίες που μετέφεραν εφόδια για τις δυνάμεις Κατοχής. Η σημαντικότερη ήταν αυτή στις 6 Αυγούστου 1944 με την επίθεση σε γερμανική αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Φλώρινας - Θεσσαλονίκης με 28 βαγόνια και 2 μηχανές. Στη μάχη συμμετείχαν το 2ο Τάγμα του 30ού Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν Κατσώνη, το 1ο Τάγμα του 16ου Συντάγματος με Διοικητή τον Καπετάν Μαύρο και το 3ο Τάγμα του 53ου Συντάγματος με Διοικητή τον Σεραφείμ Καρασάββα. Στην επιχείρηση πήρε επίσης μέρος και ο Διοικητής της 10ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Καπετάν Πέτρος. Μετά από σκληρή μάχη, οι δυνάμεις κατοχής παραδόθηκαν και η αμαξοστοιχία με πολεμικά εφόδια και απαραίτητο υγειονομικό υλικό, καταλήφθηκε από τον ΕΛΑΣ.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε η Ελένη Ρώσση, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Εδεσσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Αναφέρθηκε στη συμβολή του λαού της Πέλλας στον αγώνα του ΕΑΜ και του ΔΣΕ, που όπως είπε, «ήταν σχεδόν καθολική». «Ερχόμαστε να τιμήσουμε όλους τους μαχητές και τις μαχήτριες, που στη δύσκολη ώρα της φασιστικής επιβουλής επέλεξαν τον τίμιο δρόμο του αγώνα, αψηφώντας τις απέραντες δυσκολίες και τις στερήσεις, ακόμη και τον ίδιο το θάνατο. Αυτούς, που αντιπάλεψαν τον κατακτητή με όλες τους τις δυνάμεις», ανέφερε.

Και κάλεσε το λαό, με παρακαταθήκη τις ένδοξες ηρωικές σελίδες της εθνικής αντίστασης και του ΔΣΕ να βαδίσει στις σύγχρονες συνθήκες, που η οικονομική καπιταλιστική κρίση φέρνει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς. Κάλεσε σε δυνάμωμα της λαϊκής συμμαχίας και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην ΕΕ και το κεφάλαιο.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά με απαγγελίες ποιημάτων και αντάρτικα τραγούδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ