Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ενα αφιέρωμα που αξίζει να ξαναδούμε

Το 40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μπορεί να έκλεισε πια τις πύλες του, αλλά οι εκατοντάδες μαγικές στιγμές του συνεχίζουν να μας συντροφεύουν μέσα από φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα, που είναι συγκεντρωμένα στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ (efestival.gr ) και στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube (https://www.youtube.com/user/knetube).

Ανάμεσα σε αυτά τα υλικά, είναι αναρτημένο και το βίντεο - αφιέρωμα στα 40 χρόνια του Φεστιβάλ, μια σχεδόν πενηντάλεπτη παραγωγή της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, που προβλήθηκε και στις εκδηλώσεις του τριημέρου στην Αθήνα, αλλά αξίζει κανείς να ανατρέξει και να την παρακολουθήσει πιο προσεκτικά.

Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος και ο μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος μιλούν στο βίντεο - αφιέρωμα για το χαρακτήρα του θεσμού του Φεστιβάλ από τις απαρχές του, αλλά και για το παρόν και το μέλλον του. Η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια περιγράφει εμπειρίες της από το σχεδιασμό και την προετοιμασία των Φεστιβάλ και τους δεσμούς του με τον κόσμο της εργατικής τάξης, με τους ανθρώπους της γειτονιάς, ενώ τις δικές του εμπειρίες μεταφέρει και ο Σταύρος Σκουρτόπουλος, μέλος του συγκροτήματος «Ταμπούρι» που άνοιξε το πρώτο Φεστιβάλ παίζοντας τον Υμνο της ΚΝΕ που γράφτηκε στα δύσκολα χρόνια της χούντας. Οι σκηνοθέτες Λεωνίδας Βαρδαρός και Αλέξανδρος Λαμπρίδης και ο μουσικοσυνθέτης Χρήστος Λεοντής, μοιράζονται επίσης, με τον θεατή συγκινητικές στιγμές και εμπειρίες τους από παλιότερα Φεστιβάλ.

Η πορεία του Φεστιβάλ μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, τα ιδιαίτερα στοιχεία του που το καθιστούν ένα μοναδικό νεανικό θεσμό που όχι μόνο αντέχει μέχρι τις μέρες μας, αλλά μεγαλώνει, δυναμώνει, ανανεώνεται, εξετάζονται σε αυτό το βίντεο - αφιέρωμα της ΚΝΕ επενδεδυμένα με μουσική, δημοσιεύματα και πλάνα από όλη την Ιστορία του θεσμού.

Αξιοποιούνται αποσπάσματα από βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα με τις φωνές του Ρίτσου και του Κατράκη να απαγγέλλουν, τον Μίκη Θεοδωράκη να ξεσηκώνει τον κόσμο από τη σκηνή του 23ου Φεστιβάλ, τις συγκλονιστικές φωνές της Μερσέντες Σόζα ή της Μαρίας Δημητριάδη να τραγουδούν σε Φεστιβάλ, συγκινητικές στιγμές όπως τον Μάνο Λοΐζο να τραγουδάει «πάγωσε η τσιμινιέρα» ή τον Δημήτρη Μητροπάνο στην τελευταία του εμφάνιση στο 37ο Φεστιβάλ το 2011 να ερμηνεύει το «Αξιον Εστι»...

Μαρτυρίες για κόσμο που ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με κάποιο είδος τέχνης μέσα από το Φεστιβάλ, πειραματισμοί στην τέχνη και προβολές νέων ειδών, βήμα για νεανική ερασιτεχνική δημιουργία, οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης που βρίσκουν τη θέση τους στα Φεστιβάλ, η διεθνιστική αλληλεγγύη, οι προσπάθειες της άρχουσας τάξης να παρεμποδίσει εκδηλώσεις του και η απάντηση του κόσμου με τη μεγάλη ανταπόκρισή του, η συλλογική, οργανωμένη δουλειά, αλλά και πολύ πιο απλά πράγματα όπως... όταν έπιανε βροχή, παρουσιάζονται μέσα από τις συνεντεύξεις και τα άλλα ντοκουμέντα του βίντεο που αξίζει κανείς να δει και να ξαναδεί.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org