Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Νέα προσπάθεια αναγνώρισης κράτους στον ΟΗΕ

ΜΑΛΑ.--

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ζητά από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία να υποστηρίξουν σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και τη σύνταξη ενός σαφούς χρονοδιαγράμματος για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, ανακοίνωσε χτες ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, με αφορμή την έναρξη διαβουλεύσεων από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, χτες, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενόψει των προετοιμασιών για την υποβολή σχετικού σχεδίου απόφασης.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αμπάς θα υποβάλει επίσημα το αίτημα περί διεθνούς αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, στο Παρίσι, κατά τη συνάντησή του με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, την Παρασκευή, πριν αναχωρήσει για την έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, ενόψει σχετικής συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού στις 24 τρέχοντος μηνός. Σημείωσε ότι ήδη έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ότι εάν αυτό απορριφθεί τότε ο Οργανισμός για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) θα υποβάλει σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απαιτώντας τερματισμό της ισραηλινής κατοχής με λεκτική διατύπωση σύμφωνη με τα αποτελέσματα πρόσφατων επαφών που είχε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. «Εάν οι ΗΠΑ ασκήσουν βέτο στο παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης, αυτό σημαίνει πως δεν είναι σοβαρές και πως έρχονται σε αντίφαση με τις δικές τους θέσεις και λέξεις», δήλωσε ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται στο Ισραήλ ο σάλος που προκάλεσε την Παρασκευή η δημόσια επιστολή 43 μελών της επίλεκτης «Μονάδας 8200» στρατιωτικής «αντικατασκοπείας», με την οποία αρνούνται πλέον τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη υπηρεσία καταγγέλλοντας ότι δρα ως «μέσο κατοχής μίας ξένης χώρας, βλάπτει αθώους ανθρώπους και χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων για σκοπούς πολιτικής δίωξης παραβιάζοντας την ιδιωτική ζωή Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μοσέ Γιαλόν, απέρριψε τις καταγγελίες των μελών της Μονάδας 8200, της οποίας η δράση συσχετίζεται συχνά με αυτήν της αμερικανικής NSA, ως «ανόητες και προσβλητικές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ