Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ «ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΑΓΚΑΗ»
Σχέδια συνεργασίας για μπίζνες και «ασφάλεια»

ΝΤΟΥΣΑΜΠΕ.--

Με μια σειρά προτάσεις που αφορούν την ενίσχυση κοινών επενδύσεων κυρίως στους κλάδους των Τροφίμων, της Ενέργειας, των Μεταφορών και του Χρηματοπιστωτικού Τομέα, αλλά και για την «ασφάλεια» στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας ολοκληρώθηκε η 14η Σύνοδος της «Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη» (SCO), στο Ντουσανμπέ του Τατζικιστάν το περασμένο Σάββατο.

«Η παγκόσμια οικονομία δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την κρίση και οι σημερινοί πολιτικοί κίνδυνοι, οι διάφοροι περιορισμοί και τα σύνορα επιδρούν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με το ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Αναδεικνύοντας μπίζνες που ήδη προωθούνται, ο ίδιος χαρακτήρισε «πολλά υποσχόμενη» τη δημιουργία ενός μεταφορικού δικτύου που θα συνδέει όλα τα μέλη της SCO, συμπεριλαμβανομένου του Υπερσιβηρικού αλλά και της γραμμής Μπαϊκάλ - Αμούρ που συνδέονται - όπως εξήγησε ο Πούτιν - με τα σχέδια της Κίνας να αναπτύξει το «Δρόμο του Μεταξιού».

Επιπλέον, καθώς η προώθηση επενδύσεων πάει χέρι - χέρι με την ενίσχυση της (για τα μονοπώλια) «ασφάλειας», η τελική διακήρυξη της Συνόδου αναφέρεται στην ανάγκη για «συντονισμένες ενέργειες που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής και θα διευθετούν παγκόσμιες προκλήσεις στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού, της ισότητας και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Αλλωστε, η «ασφάλεια» στο Αφγανιστάν απασχόλησαν τόσο τη Σύνοδο γενικά όσο και μια σειρά διμερείς συναντήσεις, ενώ για το ίδιο θέμα ενδιαφέρονται να φιλοξενήσουν ειδικές συναντήσεις τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα.

Περιοδεία Τζινπίνγκ

Συνεχίζοντας την περιοδεία του στην περιοχή, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, χτες βρέθηκε στις Μαλδίβες, οι οποίες - όπως επισήμανε - αποτελούσαν σημαντικό «σταθμό» στον αρχαίο «Δρόμο του Μεταξιού». Πρόκειται για μια πολύ μικρή νησιωτική χώρα που βρίσκεται ανατολικά της Ινδίας, σε θέση που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό πέρασμα.

Σήμερα, ο Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί τη Σρι Λάνκα και αύριο το πρόγραμμα προβλέπει άφιξη στην Ινδία (η οποία φέτος υπέβαλε αίτηση ένταξης στην SCO).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ