Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ να τάσσονται υπέρ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη σύσταση Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που προτάσσει την αυταπάτη ότι θα λύσει τα προβλήματα της Υγείας χωρίς όμως να αγγίξει την ουσία τους.
Η δημιουργία ελεγκτικών κατασταλτικών μηχανισμών, δε θα αποτελέσει λύση για τα δομικά προβλήματα της Υγείας στη χώρα, ούτε θα καταπολεμήσουν τις γενεσιουργούς αιτίες των προβλημάτων, που είναι η γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα με τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, επισήμανε χτες στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε στην ομιλία του, το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να «φαίνεται στην κοινή γνώμη ότι γίνεται ένας μηχανισμός που θα διορθώσει το σύστημα της Υγείας» λέγοντας κατηγορηματικά ότι «δε θα τη διορθώσει», ότι η λύση των προβλημάτων «είναι θέμα γενικότερης πολιτικής όχι ελεγκτών και καταστολής»! Αναφερόμενος στην ουσία των προβλημάτων ο Παναγιώτης Κοσιώνης επισήμανε πως «ο τομέας της υγείας που είναι κερδοφόρος δεν μπορεί να μείνει έξω από την αντίληψη (σσ της κυβέρνησης) της μερικής και στο τέλος ολικής ιδιωτικοποίησης», προσθέτοντας ότι «εδώ υπάρχουν δομικές αλλοιώσεις μετά το 1983. Θέριεψε ο ιδιωτικός τομέας. Πώς θέριεψε; Από μονός του;».
Αναφερόμενος στους στόχους που θέτει η κυβέρνηση για τις Επιθεωρήσεις Υγείας τόνισε ότι «η Υγεία μπαίνει ως εμπόρευμα στην ελεύθερη αγορά» και απηύθυνε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν «θα μπορούν να τα βάλουν οι επιθεωρητές με τέτοια μεγάλα συμφέροντα;». Οσον αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου που προβλέπονται ο βουλευτής του ΚΚΕ αναρωτήθηκε «με ποιο μηχανισμό θα δουλέψει; Φεύγουν υπάλληλοι του ΕΣΥ από μάχιμες θέσεις», ενώ «δεν αναπληρώνονται» καταλήγοντας στο ότι «υπάρχουν 22.000 θέσεις κενές. Ποιος θα το διορθώσει αυτό; Οι επιθεωρητές;».
Τέλος σημείωσε ότι με βάση τα ισχύοντα δεν είναι δυνατόν οι Επιθεωρήσεις Υγείας να παρέμβουν σε φαινόμενα που υφίστανται στο χώρο της Υγείας, όπως για παράδειγμα η «κατευθυνόμενη συνταγολογία».
Με θριαμβολογίες περί «κάλυψης ενός κενού» στο χώρο της Υγείας, εισηγήθηκε υπέρ του νομοσχεδίου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βλασόπουλος, σημειώνοντας ότι ο προτεινόμενος θεσμός «αποτελεί μια πραγματικότητα για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και τονίζοντας πως θα βάλει τέλος στις «δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας», αντιμετωπίζοντας την παραοικονομία, την κακοδιαχείριση και την κακοδιοίκηση.
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος, Ελευθέριος Παπανικολάου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο χαρακτήρισε «μωσαϊκό» διατάξεων υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να θίξει τα κακώς κείμενα στο χώρο της Υγείας, ζητώντας τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τον έλεγχο των συμβάσεων των νοσοκομείων. Πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός πως επί χρόνια στα νοσοκομεία έχουμε «όργιο παρανομίας», δεν έχει φθάσει ούτε μια υπόθεση στον εισαγγελέα.
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκε ο Συνασπισμός, ενώ ο εισηγητής του κόμματος Γιώργος Αμπατζόγλου ζήτησε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του προτεινόμενου ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς και τη δημιουργία τμήματος «εσωτερικών υποθέσεων στο χώρο της Υγείας προκειμένου να «ελέγχονται οι ελεγκτές».