Τετάρτη 30 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΔΕΔΥ
Στήριξη σε πολύπλευρους «διαλόγους»

Η πλειοψηφία συναινεί στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για τη Συλλογική Σύμβαση, παρά τις απαράδεκτες κυβερνητικές θέσεις και στη συνάντηση για το ασφαλιστικό με τον Τ. Γιαννίτση

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων μόνο από την ΠΑΣΚ και τη ΔΑΚΕ στη διαπραγματευτική ομάδα, πραγματοποιήθηκε χτες ακόμη μια συνάντηση μεταξύ της ΑΔΕΔΥ και της κυβέρνησης για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας στο Δημόσιο. Η συνάντηση έγινε σχετικά με επιμέρους θέματα επιμόρφωσης, εκπαίδευσης και Υγιεινής και Ασφάλειας, κάτω από τη βαριά «σκιά» της κυβερνητικής πρότασης για σύνδεση του μισθού με αποδοτικότητα - βαθμολόγιο και για αλλαγή του κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και του τρόπου αξιολόγησής τους. Σηματοδοτήθηκε έτσι, η ανοιχτή συναίνεση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στους αντιδημοσιοϋπαλληλικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Χτες, πριν τη συνάντηση, συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, για να αποφασίσει την τακτική της συνδικαλιστικής οργάνωσης, μετά την ανακοίνωση των κυβερνητικών προτάσεων. ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ επέλεξαν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Η ΕΣΑΚ Δημοσίου, αρνούμενη να νομιμοποιήσει τη διαδικασία και τις αποφάσεις που η κυβέρνηση φέρεται ότι θα λάβει έτσι κι αλλιώς μετά τη λήξη της, πρότεινε την διακοπή των συναντήσεων και την κήρυξη κινητοποιήσεων, έτσι ώστε η κυβέρνηση να αποσύρει τις προτάσεις της και να γίνει διαπραγμάτευση για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και επίλυση των άλλων εργασιακών προβλημάτων τους.

Την αναβολή της χτεσινής συνάντησης για την Πέμπτη, πρότεινε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», ώστε μέχρι τότε να έχει καταλήξει η ΑΔΕΔΥ ποια ακριβώς στάση θα κρατήσει απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις και τις διαπραγματεύσεις.

«Ναι» και σε έναν ακόμη «διάλογο»

Ωστόσο, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «ΑΠ» συμφώνησαν στη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ με τον υπουργό Εργασίας Τ. Γιαννίτση, αύριο Πέμπτη, μια μέρα μετά την αντίστοιχη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ. Η ΑΔΕΔΥ θα πάει στη συνάντηση, καλώντας παράλληλα συνδικαλιστές από τις οργανώσεις - μέλη της να παραβρεθούν έξω από το υπουργείο κατά τη διάρκειά της. Πρόταση της ΕΣΑΚ - Δημοσίου, η οποία δεν έγινε δεκτή από τις άλλες παρατάξεις, ήταν η επιστροφή της πρόσκλησης στον υπουργό Εργασίας, καθώς «επιχειρείται να βγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη δύσκολη θέση που την έχουν φέρει οι απεργιακές κινητοποιήσεις, να εκθέσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να στρώσει το τραπέζι του "κοινωνικού διαλόγου", μέσω των λεγόμενων εμπειρογνωμόνων και ειδικών συμβούλων στην αρχή, με τις διοικήσεις ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά».

Τέλος, αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή η πραγματοποίηση στάσης εργασίας στις 13 Ιούνη, με συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή, σε σχέση με το Ασφαλιστικό και τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για την ίδια μέρα έχει κηρύξει απεργία η ΠΟΕΔΗΝ και προγραμματίζεται η ένωση των δυο συγκεντρώσεων. Ωστόσο, η ΕΣΑΚ Δημοσίου πρότεινε την κήρυξη απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, στα πλαίσια κλιμάκωσης του αγώνα, ενάντια στις αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, αλλά και για να ασκηθεί πίεση στα πλαίσια των συζητήσεων για τη σύμβαση εργασίας.

«Δούρειος Ιππος» η σύμβαση

Σε δήλωσή της μετά τη λήξη της συνεδρίασης της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, η ΕΣΑΚ Δημοσίου αναφέρει: «Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το νόμο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας στο Δημόσιο, προωθεί όλες τις αντεργατικές διατάξεις του κυβερνητικού προγράμματος "ΠΟΛΙΤΕΙΑ".

Στο σχετικό κείμενο του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η κυβέρνηση θέτει ευθέως στη διαπραγματευτική ομάδα της ΑΔΕΔΥ τις γνωστές θέσεις της για σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα μέσω των αξιολογήσεων σκοπιμοτήτων καθώς και τη θεσμοθέτηση "κωδίκων δεοντολογίας" για τη χειραγώγηση των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η συνέχιση των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων μετά από αυτή την εξέλιξη σηματοδοτεί συναίνεση της ΑΔΕΔΥ σε ακραίους κυβερνητικούς αντιδημοσιοϋπαλληλικούς σχεδιασμούς».

Η παράταξη δηλώνει ότι «θα πρωτοστατήσει ώστε οι εργαζόμενοι στο δημόσιο να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να αποτρέψουν τα αντιδημοσιοϋπαλληλικά σχέδια της κυβέρνησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ