Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ενοπλη επίθεση - «τροφή» στα αντιλαϊκά σχέδια

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μία ακόμα ένοπλη επίθεση σημειώθηκε χτες στο Αφγανιστάν, δίνοντας νέα ώθηση στις συζητήσεις για την ανάγκη «στήριξης» της «ασφάλειας» στη χώρα, κάτι που απασχολεί και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία.

Συγκεκριμένα, περίπου είκοσι άνδρες των «Ταλιμπάν» πραγματοποίησαν επίθεση με αυτόματα τουφέκια και εκτοξευτήρες ρουκετών στην επαρχία Γάζνι, στο κέντρο της χώρας. Στις συγκρούσεις που ακολούθησαν με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας - σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους - σκοτώθηκαν 18 άτομα και τραυματίστηκαν περίπου 150 ακόμα, ανάμεσά τους πολλοί άμαχοι, ενώ τουλάχιστον δεκαπέντε άτομα νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Στόχος της επίθεσης ήταν η έδρα της αφγανικής υπηρεσίας πληροφοριών («Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας» - NDS) και ένα αστυνομικό τμήμα.

Σπεύδοντας να αξιοποιήσει τη νέα επίθεση, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε σε άμεση υπογραφή της συμφωνίας με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ που προβλέπει συνέχιση της παρουσίας στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και μετά τα τέλη του 2014. «Χρειάζεται να γνωρίζουμε το ταχύτερο εάν οι αναγκαίες διευθετήσεις για την ασφάλεια θα υπογραφούν από την (σ.σ. επόμενη) αφγανική κυβέρνηση, διότι αυτό είναι προαπαιτούμενο για την παρουσία μας στο Αφγανιστάν μετά το 2014», τόνισε στέλνοντας μήνυμα στους δύο υποψηφίους για την προεδρία της χώρας. Η κατάληξη της σχετικής συμφωνίας συνδέεται πάντως και με την κατάληξη της ενδοαστικής αντιπαράθεσης στο Αφγανιστάν που από ό,τι φαίνεται μπήκε σε νέα φάση κλιμάκωσης. Η διαδικασία επανακαταμέτρησης των ψήφων των πρόσφατων προεδρικών εκλογών σταμάτησε ξανά, μετά τις καταγγελίες της μεριάς του Αμπντουλά Αμπντουλά που είχε ανταλλάξει κατηγορίες για νοθεία με τον αντίπαλό του Ασραφ Γάνι, παρά τη συμφωνία που είχε ανακοινωθεί για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ