Κυριακή 3 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Λαογραφικά

Οπως όλα ισοπεδώνονται, όλα δεν έχουν σημασία, έτσι και οι γιορτές έχουν χάσει κάθε άλλο νόημα, εκτός και αν τύχει να είναι αργία. Σήμερα είναι η Πεντηκοστή και αύριο του Αγίου Πνεύματος και αναρωτιόμαστε, αν ξέρουμε τι ακριβώς γιορτάζουμε και πώς το γιορτάζουνε σε μερικά μέρη της πατρίδας, εκεί όπου ξέρουν να κρατούν τις παραδόσεις. Από τις εκδόσεις «ΕΣΤΙΑ», κυκλοφόρησε το πολύτιμο βιβλίο του Γ. Α. Μέγα «Ελληνικές γιορτές: Και έθιμα της λαϊκής λατρείας». Γράφει ο συγγραφέας στη σελίδα 255. «Του Αγιού Πνεύματος ή της Αγίας Τριάδας. Η γιορτή αυτή, όπου υπάρχει εκκλησία στο όνομα της Αγίας Τριάδας, συνδέεται με πανηγύρι, στο οποίο, ιδιαίτερα στη Θράκη, θυσιάζονται αρνιά και ακολουθεί συνεστίαση. Εθιμα διάφορων άλλων τόπων είναι: Στη Ζάκυνθο η ρόδα όπου καθίζουν παιδιά που ανάρρωσαν από βαριά ασθένεια, στην Κύπρο ο κατακλυσμός, δηλαδή το βρέξιμο εις τη θάλασσα, την οποίαν αποκαλούν αιν Γιαλόν. Συνηθίζεται επίσης με μαντευτικούς σκοπούς και ο κλήδονας. Σε μερικούς τόπους συνεχίζονται οι προσφορές τροφών και τα γεύματα πάνω στους τάφους. Π.Χ. στον Πόντο, τ' Αε Πνεύματ' εσυνήθιζαν να προσφέρουν επί των τάφων ρυζόγαλο, φουστουρον (σφουγγάτο) και ξύγαλα. Μετά το τρισάγιον του ιερέως καθήμενοι πέριξ των τάφων έτρωγαν τα προσφερόμενα φαγητά».

Και ο Μέγας τελειώνει αυτό το κεφάλαιο με τα εξής:

Ποια, τέλος, επίδραση μπορεί να ασκήσει στο πνεύμα του λαού ακόμη και μια απλή συνωνυμία, μας δείχνει η συνήθεια των Κοτυωριτών να μένουν τη νύχτα του Αγίου Πνεύματος άγρυπνοι, επειδή, όπως πιστεύουν, «την ημέραν αυτήν, τα πνεύματα, δηλαδή αι ψυχαί είναι έξω στον κόσμο και υπάρχει φόβος να πάει και το δικό του πνεύμα, μέσα στον ύπνο, μαζί με άλλα και να επισκεφτεί τον Αδην. Επίσης δεν ανεβαίνουν στα δένδρα, ούτε λούζονται στη θάλασσα, διότι πιστεύουν πως η μέρα αυτή έχει την κακή της ώρα».

Ο Γεώργιος Α. Μέγας γεννήθηκε το 1893 στη Μεσημβρία της Ανατολικής Ρωμυλίας και πέθανε το 1976 στην Αθήνα. Διατέλεσε από το 1936 μέχρι το 1956 διευθυντής του Λαογραφικού Αρχείου της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1947, εξελέγη καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και από το 1969 τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ