Σάββατο 23 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Προτάσεις «σοβαντίσματος» του αστικού πολιτικού συστήματος

Την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, πρότεινε χτες σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Αθανασίου, στο όνομα του ελέγχου των πράξεων της κάθε εκλεγμένης κυβέρνησης. Μάλιστα, απαντώντας στις αιτιάσεις πως οι αλλαγές αυτές αλλάζουν το χαρακτήρα του πολιτεύματος, υποστήριξε πως «είναι διαφορετικό πράγμα να προσδίδεις επιτέλους κρίσιμες αρμοδιότητες στον πρώτο τη τάξει πολιτικό άρχοντα της χώρας ώστε να δημιουργείς ισορροπίες στο πολιτικό οικοσύστημα μιας χώρας και άλλο να τον καθιστάς κυρίαρχο του πολιτικού συστήματος».

Αντανακλώντας την αγωνία της αστικής τάξης για αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με την ελπίδα έτσι να αποκατασταθεί στα μάτια του λαού, να συνεχίσει να χειραγωγεί λαϊκές δυνάμεις και να «δίνει» σταθερές κυβερνήσεις που θα ασκούν απρόσκοπτα την αστική διαχείριση, ο Χ. Αθανασίου επέκτεινε τις προτάσεις του στον ορισμό συγκεκριμένης θητείας για τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο αλλά και τους βουλευτές.

«Τα χρονικά όρια στις θητείες των πολιτικών προσώπων μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος και κίνητρο για συμμετοχή ανθρώπων με όρεξη για προσφορά...», ανέφερε σχετικά, κρύβοντας ότι το πολιτικό σύστημα, ανανεωμένο ή μη, εκπροσωπεί την αστική τάξη και τα συμφέροντά της, κόντρα στα συμφέροντα του λαού.

Επιπρόσθετα, στο πνεύμα των παραπάνω, για την ποινική ευθύνη των υπουργών πρότεινε την «εξομοίωσή» τους με το λαό. Οπως ανέφερε «και οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών πρέπει να αλλάξουν, ώστε και οι υπουργοί να έχουν την ίδια ποινική μεταχείριση με τους πολίτες». Στο πλαίσιο δε των σχετικών μεθοδεύσεων από ΕΕ και κυβέρνηση, πρότεινε ειδικά μέτρα και για τη λεγόμενη διαφάνεια του πολιτικού χρήματος αλλά και της λειτουργίας των κομμάτων. Επανέλαβε τα περί της λογοδότησης των κομμάτων για τις πηγές χρηματοδότησής τους γιατί, όπως είπε, έτσι οικοδομείται ένα πολιτικό σύστημα χωρίς σκιές και χωρίς εξαρτήσεις. Πρόκειται για σαθρό ισχυρισμό που προσπερνά τα χίλια νήματα που συνδέουν το κεφάλαιο με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, και τη σχέση εξάρτησης που αντικειμενικά συνδέει την πλουτοκρατία με το πολιτικό της προσωπικό.

Τέλος, έκανε λόγο και για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με σκοπό, όπως υποστήριξε, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ