Τρίτη 29 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ολοκληρώθηκαν οι δημοτικές εκλογές

ΡΩΜΗ.-

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο... και ενίοτε δεν μπορεί να χορτάσει την πείνα σου... Πιθανώς, αυτό σκέφτονται στελέχη του κεντροαριστερού συνασπισμού της «Ελιάς», που μπορεί να μην κατόρθωσαν να κερδίσουν τον κεντροδεξιό συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι «Οίκος της Ελευθερίας» στις κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά και κέρδισαν - όπως εξάλλου είχε διαφανεί και από τον πρώτο γύρο που διεξήχθη την ίδια μέρα, 13 του Μάη, με τις γενικές εκλογές - την πλειοψηφία των μεγάλων δήμων στις επαναληπτικές που έγιναν την Κυριακή.

Πιο σημαντικές όλων, θεωρούνται οι νίκες στην ιταλική πρωτεύουσα, τη Ρώμη, την πρωτεύουσα του δύσμοιρου Νότου, τη Νάπολη αλλά και το Τορίνο. «Είναι μία νίκη με πολύ ισχυρή συμβολική αξία», θα τονίσει και ο εκλεγμένος πια δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφιος της «Ελιάς» Βάλτερ Βελτρόνι, πρώην υπουργός Πολιτισμού και γραμματέας των «Δημοκρατικών της Αριστεράς», μέχρι πρότινος του ισχυρού εταίρου της «Ελιάς» που έχασε όμως μέρος της δύναμής τους, αφού ναι μεν διατήρησε το μεγάλο όγκο των δυνάμεών τους, αλλά ένιωσε καυτή την ανάσα» της «Μαργαρίτας» του Φραντσέσκο Ρουτέλι, κόμματος που προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες, με αποτέλεσμα να αναγνωρίσει αυτό την τάση ανόδου και να ανακηρύξει τον Ρουτέλι, ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι μια πολύ ωραία, σκληρή, αλλά ωραία νίκη» δήλωσε ο Βάλτερ Βελτρόνι που με 52,2% νίκησε τον Αντόνιο Ταλιάνι, 47,8%, ευρωβουλευτή και ιδιαίτερο γραμματέα του Μπερλουσκόνι. Στη Νάπολη πρώην υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Πρόντι, η Ρόζα Ρούσο Τζερβολίνο νίκησε με 52,9% τον Αντόνιο Μαρτσουσιέλο, 47,1. Στο Τορίνο νίκη για την κεντροαριστερά με τον Τζόρτζο Τσιαμπαρίνο 52,8% έναντι του Ρομπέρτο Ρόσο 47,2%.

Τέλος, η «κεντροαριστερά» κερδίζει επίσης τις εκλογές και στην επαρχία της Μάντοβα στο βορρά, της Λούκα, κεντρική Ιταλία, ενώ διατηρεί τις δημαρχίες στο Ρίμινι - κεντρική Ιταλία - και στο Μπελούνο, στο βιομηχανικό βορρά. Εντούτοις, η νίκη αυτή της «Ελιάς» αποκτά άλλη διάσταση αν αναλογιστεί κανείς ότι κατόρθωσε να γίνει επιευχθεί μόνο με την υποστήριξη της «Κομμουνιστικής Επανίδρυσης».

Από την άλλη πλευρά, «χαμένη» δεν είναι ούτε η κεντροδεξιά, αφού από τον πρώτο γύρο είχε επικρατήσει με μεγάλη άνεση στο Μιλάνο και διατηρεί τους δήμους στο Μπενεβέντο - νότια - και απέσπασε το Ροβίγκο - βορρά - από την κεντροαριστερή συμμαχία. Μετά την κραταιά νίκη της στις γενικές εκλογές της 13ης Μάη, εάν η συμμαχία της Δεξιάς κέρδιζε και τις εκλογές στις μεγάλες ιταλικές πόλεις, τότε ουσιαστικά θα ήλεγχε όλους τους σημαντικούς θεσμούς στη χώρα.

Βέβαια, για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι η απώλεια της Ρώμης είναι ένα ηχηρό ράπισμα, αφού είχε επενδύσει πάρα πολύ σ' αυτήν την πόλη ελπίζοντας μετά το Μιλάνο να κατακτήσει και την πρωτεύουσα. Πιθανότητα ο Μπερλουσκόνι θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη προσοχή τις σχέσεις του με την αντιπολίτευση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ