Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κάθε μέρα άλλη άποψη και για τα φορολογικά

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξέτασαν χτες βράδυ η Επιτροπή Προγράμματος και η Πολιτική Γραμματεία, ώστε τις επόμενες μέρες να ενσωματωθούν οι τελευταίες παρατηρήσεις πριν την παρουσίασή του, σε κομματικές εκδηλώσεις και φυσικά αρχές Σεπτέμβρη, στη ΔΕΘ, απ' τον Αλ. Τσίπρα.

Ζητήματα όπως το φορολογικό σύστημα, η ανεργία, τα κόκκινα δάνεια, αλλά και τα μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας βρίσκονται στο επίκεντρο της εσωκομματικής συζήτησης. Μέχρι, πάντως, την αποσαφήνιση στο κυβερνητικό πρόγραμμα των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τα φορολογικά, συνεχίζεται η κατάθεση διαφορετικών, κάποιες φορές και αλληλοσυγκρουόμενων θέσεων που αφορούν στα φορολογικά, και προκαλούν εσωκομματικές γκρίνιες. Σειρά πήρε ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιός, ο οποίος μιλώντας στον «ΒΗΜΑ FM» πρότεινε ένα μοντέλο που προσιδιάζει στο γερμανικό για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Μετά τον Γ. Σταθάκη, που προσδιόρισε στις 200.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την ακίνητη περιουσία, ο Γ. Μηλιός δήλωσε: «Φανταστείτε την πρόταση του γερμανικού ινστιτούτου, για μία τριμελή οικογένεια φτάνει στα 3.000.000 ευρώ η αφορολόγητη ατομική περιουσία και από εκεί και πέρα αρχίζει η φορολόγηση. Επομένως, δεν μπορώ να σας πω αυτήν την στιγμή ποιο θα είναι ακριβώς το όριο, απλά το αναφέρω ενδεικτικά».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα στο φορολογικό σύστημα ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να υπάρχει ένας φόρος μεγάλης περιουσίας, αλλά ο βασικός φόρος θα είναι ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος πρέπει να είναι δίκαιος (...) Η όλη προβληματική σχετικά με το φόρο περιουσίας είναι ότι πρέπει να υπάρχει ένα υψηλό αφορολόγητο όριο και από εκεί και πέρα ένας συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής. Αυτό θα αφορά τη συνολική περιουσία και επίσης θα κάνουμε μία καταγραφή που είναι άσχετη με το φορολογικό σύστημα, αλλά έχει να κάνει με τη δυνατότητα του Δημοσίου να ξέρει τι ακριβώς γίνεται και την κατοχύρωση από τη μεριά του πολίτη της περιουσίας του με έναν τρόπο τελεσίδικο. Ετσι, λοιπόν, πέρα από το Κτηματολόγιο που θα έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει ολοκληρωθεί, να υπάρχει και ένα περιουσιολόγιο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ