Τετάρτη 19 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ο «Ρ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ:
Προσχηματικές οι αιτιάσεις για νιτρορύπανση

Αποκαλυπτικά στοιχεία του Ινστιτούτου Εδαφολογίας στη Λάρισα αποδεικνύουν ότι η  βαμβακοκαλλιέργεια συμβάλλει πολύ λιγότερο, σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες καλλιέργειες, στη νιτρορύπανση

Σύμφωνα με στοιχεία που πήραμε από το Ινστιτούτο Eδαφολογίας στη Λάρισα, αποδεικνύεται ότι το πρόβλημα της νιτρορύπανσης δεν αντιμετωπίζεται με τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας.

Οπως δείχνουν αυτά τα στοιχεία, η βαμβακοκαλλιέργεια συμβάλλει πολύ λιγότερο, σε σχέση με όλες σχεδόν τις άλλες καλλιέργειες, στη νιτρορύπανση στη Θεσσαλία, αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, το βαμβάκι απαιτεί 10 με 15 κιλά αζώτου ανά στρέμμα, ενώ άλλα αγροτικά προϊόντα απαιτούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Ενδεικτικά, μπορεί ν' αναφερθεί το καλαμπόκι, που απαιτεί 30 με 35 κιλά αζώτου ανά στρέμμα και οι δεντροκαλλιέργειες, των οποίων οι απαιτήσεις κινούνται, επίσης, στα 30 κιλά ανά στρέμμα.

Βεβαίως, το πρόβλημα της νιτρορύπανσης θα μπορούσε ν' αντιμετωπιστεί, σε μεγάλο βαθμό, με τη σωστή λίπανση των καλλιεργειών, σύμφωνα με τις οδηγίες και τις υποδείξεις ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι, όμως, δεν αξιοποιούνται από την κυβέρνηση και από το αρμόδιο υπουργείο Γεωργίας.

Οσον αφορά κάποιες μελέτες, που - για λόγους προφανούς σκοπιμότητας και προετοιμασίας του εδάφους για τις χτεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις - παρουσιάστηκαν τις τελευταίες μέρες σε εφημερίδα του συγκροτήματος και αφορούν τη νιτρορύπανση στις περιοχές, όπου ασκείται εντατική γεωργία, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, είναι ανεπαρκείς. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με ευθύνη της κυβέρνησης μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συγκεκριμένη επιστημονική εργασία και μελέτη για το μέγεθος της νιτρορύπανσης και τις αιτίες που την προκαλούν. Τα μοναδικά και ελάχιστα στοιχεία που υπάρχουν έχουν προκύψει από διάφορες ανεπαρκείς έρευνες, χωρίς να γίνουν οι δειγματοληψίες με τις διαδικασίες που έπρεπε.

Αντίθετα, τα στοιχεία που κατά καιρούς έρχονται στη δημοσιότητα στηρίζονται σε σποραδικές μετρήσεις από τυχαία σημεία γεωτρήσεων, στα οποία διαπιστώθηκε ότι τα νιτρικά ήταν σε μη αποδεκτά επίπεδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 2 χρόνια περίπου 15 φορείς, μεταξύ των οποίων το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το ΕΘΙΑΓΕ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ΔΕΥΑΛ, έχουν υποβάλει αίτημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα της ρύπανσης των νερών, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσει... αρνούμενη προφανώς να διαθέσει τα 200 εκατομμύρια δραχμές που απαιτούνται.

Οσον αφορά στις αιτίες της νιτρορύπανσης, εντοπίζονται σε οργανικές ενώσεις, π.χ. τα λιπάσματα ή και σε άλλες, όπως τα απόβλητα των εργοστασίων και σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτές είναι το σημείο - κλειδί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Βεβαίως, ένα ισχυρό «όπλο» για την καταπολέμηση της νιτρορύπανσης, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Εδαφολογίας, είναι ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα που έχει «αφυδατωθεί». Αφ' ενός μεν γιατί όσο περισσότερο νερό υπάρχει τόσο λιγότερα λιπάσματα απαιτούνται για τις καλλιέργειες, και αφ' ετέρου, διότι η ποσότητα των νιτρικών ελαχιστοποιείται σε μεγαλύτερες ποσότητες νερού. Και οι προτάσεις του αγροτικού κινήματος - που αποτελούν και αιτήματα του μακροχρόνιου αγώνα τους - για την εκτροπή του Αχελώου, την ανασύσταση της Κάρλας, το φράγμα του Σμόκοβου κι άλλα μικρά φράγματα και αρδευτικά έργα συμβάλλουν σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Τέλος, μέσα στις γενικές προτάσεις είναι η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού, ώστε να ενημερώνονται οι καλλιεργητές για το πότε, πώς και πόση ποσότητα λιπασμάτων πρέπει να χρησιμοποιούν, ώστε να ελέγχεται περισσότερο η κατάσταση και να μειωθεί η ρύπανση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ