Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Αγωνιστικό κάλεσμα προς τους γονείς

Πριν από μερικές μέρες η Ενωση Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου Κρήτης διοργάνωσε για πρώτη φορά ένα πλούσιο διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, που έδωσε βήμα στους μαθητές να προβάλουν δικές τους δημιουργίες (μέσα από μουσικά συγκροτήματα, θεατρικές ομάδες, θεματικά project κ.ά.), τα ενδιαφέροντά τους, τις ανησυχίες τους. Παράλληλα, όμως, το διήμερο εκδηλώσεων έδωσε τη δυνατότητα και στην Ενωση Γονέων να απευθυνθεί σε κάθε γονιό με ένα αγωνιστικό κάλεσμα οργάνωσης και δράσης για τη νέα χρονιά.

Στο κάλεσμα αυτό της Ενωσης σημειώνεται μεταξύ άλλων:

«Απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε εμείς οι εργαζόμενοι γονείς και οι νέοι, χρειαζόμαστε ένα δυνατό και μαζικό γονεϊκό και μαθητικό κίνημα που να είναι προσανατολισμένο στον αγώνα για το σχολείο που έχουμε ανάγκη και σε κοινή δράση με τους εκπαιδευτικούς και τα εργατικά σωματεία. Με πολύμορφη, συνεχή και συνεπή δράση. Οι Σύλλογοι Γονέων κάθε σχολείου πρέπει να αποτελέσουν φορείς αγωνιστικής συσπείρωσης, διεκδίκησης και υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γονιών και των παιδιών τους.

Τη νέα σχολική χρονιά τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν. Το δημόσιο σχολείο θα γίνει ακόμα πιο φτωχό και υποβαθμισμένο με την εφαρμογή της αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου, με τις νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, με την ολοένα και μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών. Μπροστά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε το νόμο για την Ειδική Αγωγή που πετάει το μεγαλύτερο μέρος των παιδιών με ειδικές ανάγκες έξω από τις δομές της Δημόσιας Εκπαίδευσης, το νόμο για τη μεταφορά μαθητών που ρίχνει το βάρος στους γονείς, τα χιλιάδες κενά που προβλέπεται να υπάρχουν από Σεπτέμβρη, αφού ακόμα περισσότερο θα συρρικνωθεί το εκπαιδευτικό δυναμικό.

Σήμερα, σε μια εποχή που ο πλούτος και τα υλικά μέσα αφθονούν, αποτελεί κραυγαλέα αντίφαση το γεγονός ότι η βασική εκπαίδευση αντί να διευρύνεται, περιορίζεται σε μια ανασκευασμένη εκδοχή των στοιχειωδών γνώσεων και δεξιοτήτων (γραφή, ανάγνωση, αρίθμηση, χρήση Η/Υ και ξένης γλώσσας, επικοινωνιακές δεξιότητες, επιχειρηματικότητα). Η εξασφάλιση βασικής - γενικής εκπαίδευσης έως τα 18 χρόνια, που ο άνθρωπος ενηλικιώνεται ψυχικά, πνευματικά, κοινωνικά και βιολογικά, μέσα από Ενιαίο, ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, Δωδεκάχρονο Υποχρεωτικό Σχολείο, με σκοπό την ολόπλευρη μόρφωση και καλλιέργεια της προσωπικότητας κάθε νέου πριν από την επαγγελματική επιλογή, αποτελεί ανάγκη της εποχής. Εκφράζει την προσδοκία όλων μας για ισότιμη παροχή του δικαιώματος στη μόρφωση, ενώ ταυτόχρονα αντανακλά τις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής για υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο από αυτό των προηγούμενων γενιών.

Καλούμε όλους τους γονείς, μέσα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων σε κάθε σχολείο, μέσα από το Σωματείο τους στη δουλειά, μέσα από Επιτροπές Αγώνα, να οργανώσουμε τη δράση μας, να πάρουμε πρωτοβουλίες για πολύμορφες κινητοποιήσεις από κοινού με τους εργαζόμενους και όλο το λαό για την υπεράσπιση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, για το δικαίωμα των παιδιών μας στη μόρφωση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ