Τρίτη 12 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμμένει στην απαράδεκτη απόφαση για τις διαγραφές

Eurokinissi

Για «180.000 φοιτητές Πανεπιστημίων και ΤΕΙ που δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που τους δόθηκαν» μιλά προκλητικά το υπουργείο Παιδείας σε προχτεσινή ανακοίνωσή του, επαναλαμβάνοντας την απόφασή του «την 1/9/2014 αυτή η εξευτελιστική κατάσταση να περάσει οριστικά στο παρελθόν». Συνεχίζοντας την προσπάθεια να εμφανίσει το μέτρο της διαγραφής φοιτητών ως θετική εξέλιξη και τομή στην Ανώτατη Εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας - σαν να μη γνωρίζει τα εμπόδια που υψώνει απέναντι στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που σπουδάζουν η πολιτική που υπηρετεί - μιλά για «ευκαιρίες» που τους δόθηκαν και επανέρχεται με την ανακοίνωσή του να δηλώσει «πυγμή», δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Κίνητρό μας δεν είναι ο νομικισμός, αλλά η αποκατάσταση της έννοιας του κύκλου σπουδών, καθώς και η αποφυγή μιας σειράς γραφειοκρατικών προβλημάτων αλλά και η αλλοίωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φοιτητικό δυναμικό των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Οσοι πιστεύουν σε αυτή την ανάγκη αλλά θεωρούν πως θα κάνουμε πίσω για μικροπολιτικούς λόγους, δεν έχουν παρά να περιμένουν λίγες μέρες για να εξακριβώσουν την ακρίβεια των λόγων μας».

Χωρίς να αφήνει περιθώρια ευνοϊκής ερμηνείας του νόμου 4009/2011 και δηλώνοντας ότι «στο άμεσο μέλλον, ο νόμος ορίζει πως το συγκεκριμένο θέμα θα ρυθμίζεται από τους οργανισμούς των ιδρυμάτων», το υπουργείο Παιδείας εκφράζει για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη νέα αυτή επίθεση στο δικαίωμα όσων παιδιών των λαϊκών στρωμάτων καταφέρνουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Γιατί ουσιαστικά πρόκειται για μέτρο ταξικό, που αφορά κυρίως αυτά τα παιδιά και εντάσσεται παράλληλα στις αναδιαρθρώσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση που υπηρετούν τις στοχεύσεις του κεφαλαίου.

Υπενθυμίζεται πως ο Νόμος 4009/11 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» ορίζει ότι οι φοιτητές χάνουν «αυτοδικαίως τη φοιτητική ιδιότητα όταν συμπληρώσουν φοίτηση διάρκειας ίσης με το διπλάσιο αριθμό εξαμήνων από όσα απαιτούνται για τη λήψη του πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών». Με βάση τις μεταβατικές διατάξεις του, φέτος διαγράφονται οι φοιτητές που βρίσκονται στο 11ο έτος και πάνω. Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, στο τέλος της επόμενης χρονιάς (2014 - 2015) προβλέπεται να διαγραφούν όσοι κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2011 - 2012 είχαν συμπληρώσει ν+2 ή παραπάνω έτη σπουδών (όπου ν τα προβλεπόμενα έτη σπουδών). Τα παραπάνω ισχύουν, «εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον Οργανισμό του ιδρύματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Πανεπιστήμιο ΑΕ»: Με τη σφραγίδα της Μπολόνια(19/11/2019)
Με αφορμή το ανακινούμενο ζήτημα των «αιώνιων φοιτητών»(11/9/2019)
Το 'να χέρι νίβει τ' άλλο... και συγκαλύπτουν την ουσία(6/9/2016)
Μιλάνε προκλητικά για «αιώνιους φοιτητές» και διαγραφές!(7/3/2014)
Πάλη ενάντια σε μέτρα και νόμο - πλαίσιο(31/8/2012)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org