Παρασκευή 25 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ
Αγνοείται αεροσκάφος με πάνω από 100 επιβάτες

ΑΛΓΕΡΙ.--

Τα ίχνη επιβατηγού αεροσκάφους (Mcdonell 83), που η ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair είχε νοικιάσει στην Αir Algerie, χάθηκαν χτες τις πρωινές ώρες από τα ραντάρ, πενήντα λεπτά αφού είχε απογειωθεί από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο, Ουαγκαντούγκου, με κατεύθυνση το Αλγέρι της Αλγερίας. Το σημείο υπολογίζεται στην περιοχή Γκάο, στο Βόρειο Μάλι, 500 χλμ. από τα αλγερινά σύνορα, όπου διεξάγονται συγκρούσεις με ισλαμιστές ενόπλους και η Γαλλία έχει ήδη πραγματοποιήσει ιμπεριαλιστική επέμβαση από το Γενάρη του 2013.

Το αεροσκάφος είχε 6μελές πλήρωμα (ισπανικής καταγωγής) και, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλγερίας Αμπντέλ - Μαλέκ αλ - Σελάλ, μετέφερε 119 επιβάτες.

Αφού έγινε γνωστό ότι τουλάχιστον οι μισοί επιβάτες ήταν Γάλλοι, το Παρίσι έστειλε δύο γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Μιράζ, που έχουν τη βάση τους στη Δυτική Αφρική, να αναζητήσουν το επιβατηγό αεροσκάφος κατά μήκος της διαδρομής που επρόκειτο να κάνει. Βέβαια αργότερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι το αεροσκάφος «πιθανότατα συνετρίβη», συμπληρώνοντας ότι «μέχρι αυτήν την ώρα που σας μιλάω δεν έχει βρεθεί ούτε ίχνος». Αξιωματούχος της αλγερινής Αεροπορίας είχε δηλώσει ανώνυμα στο «Ρόιτερς»: «Μπορώ να επιβεβαιώσω πως έχει συντριβεί», χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Ενώ δίνουν και παίρνουν τα σενάρια από τις καιρικές συνθήκες και την τεχνική βλάβη ως πιο απίθανο την κατάρριψη.

Ο υπουργός Μεταφορών της Μπουρκίνα Φάσο Ζαν Μπερτέν Ουεντράγκο δήλωσε πως η πτήση είχε ζητήσει να αλλάξει πορεία εξαιτίας καταιγίδας στην περιοχή.

Πάντως, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γαλλίας, Πατρίκ Γκαντίλ, δήλωσε ότι σε έλεγχο που έγινε στο αεροσκάφος πριν 2 - 3 μέρες είχε εντοπιστεί ένα πρόβλημα στο σύστημα πέδησης, το οποίο κατά τη γνώμη του όμως ήταν ασήμαντο και «δεν έχει καμία σχέση με ό,τι μπορεί να συνέβη στα 31.000 πόδια». Η Swiftair έχει 45 αεροσκάφη στόλο με μέσο όρο ηλικίας τα 23 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ