Την ίδια ώρα, μόνο μέσα σ' ένα χρόνο, το 2013, τα αιτήματα για θεραπεία σε όλο το φάσμα υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ αυξήθηκαν κατά 20%, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα τουλάχιστον 15 αιτήματα τοπικών κοινωνιών (από την Πτολεμαΐδα μέχρι τη Χίο και από το Μεσολόγγι και τα Γρεβενά μέχρι την Κάλυμνο και τη Ρόδο) για τη δημιουργία προγραμμάτων απεξάρτησης.
Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση που έχουν διαχρονικά διαμορφώσει οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, σύσσωμο το ΚΕΘΕΑ (από τη διοίκηση μέχρι τους εργαζόμενους, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους) κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για έναν από τους μεγαλύτερους και παλιότερους οργανισμούς, με αξιοθαύμαστη αποτελεσματικότητα στο χώρο της τοξικοεξάρτησης.
Σήμερα, οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ προχωρούν σε τετράωρη στάση εργασίας (1 - 5 μ.μ.) και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Λάρισα, προκειμένου να κλιμακώσουν τον αγώνα τους (στην Αθήνα η Γενική Συνέλευση γίνεται στη 1:30 μ.μ., στο κτίριο των Κεντρικών Υπηρεσιών στο Μέτς, στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο θεατράκι της ΙΘΑΚΗΣ στη Σίνδο).
«Σε συνθήκες όπου οι κοινωνικές αιτίες της εξάρτησης πολλαπλασιάζονται δραματικά και τα αιτήματα στα οποία καλούμαστε να ανταποκριθούμε ακολουθούν αντίστοιχη πορεία, ο φορέας υποχρεώνεται σε συρρίκνωση του αριθμού των εργαζομένων του (...) Η κατάσταση είναι πια ανυπόφορη. Ολο και λιγότεροι καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα έργο όλο και μεγαλύτερο, όλο και πιο περίπλοκο. Η πίεση που δέχονται οι εργαζόμενοι αυξάνει την ένταση και οδηγεί σε φαινόμενα εξουθένωσης, ενώ η εξάπλωση των εξαρτήσεων και η εξαθλίωση των υποστηριζομένων μας αποτελούν φαινόμενα που διογκώνονται δραματικά. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης παραμένει κρίσιμο και οξύνεται στις βασικές θεραπευτικές και μη δομές, που είναι υποχρεωμένες να "αιμοδοτήσουν" με στελέχη νέες δράσεις, δίχως να ενισχύονται», σημειώνει ο Σύλλογος Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.