Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΘΕΑ
Θηλιά άγριων περικοπών

Η κυβέρνηση μειώνει κατά 13,6% την ήδη καθηλωμένη επιχορήγηση για το 2010

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σφίγγει επικίνδυνα τη θηλιά της άγριας λιτότητας γύρω απ' το λαιμό του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) καθώς περικόπτει κατά 13,6% την ήδη καθηλωμένη όπως και πέρυσι επιχορήγηση στα 24 εκατομμύρια ευρώ. Πέρα απ' το ότι στέλνει πέντε χρόνια πίσω ένα απ' τα πιο αποτελεσματικότερα προγράμματα στην απεξάρτηση, τινάζει στον αέρα τα έξι προγράμματα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και ιδιαίτερα αυτό στις φυλακές.

Η νέα καρατόμηση της επιχορήγησης ήρθε στα πλαίσια των περικοπών κατά 10% σε όλο το Δημόσιο απ' την οποία δεν εξαιρέθηκε το ΚΕΘΕΑ όπως έγινε με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και τα Κέντρα Πρόληψης. Η περικοπή κατά 10% θα καταλήξει σε 13,6% στο τέλος του 2010, και τούτο γιατί η εκταμίευση γίνεται σε ποσοστό 8% κάθε μήνα επί του εναπομείναντος κονδυλίου. Δηλαδή: 24 εκατ. - 2,4 εκατ. (10%) = 21,6 εκατ. χ 8% = 1,768 εκατ. το μήνα. Και στο τέλος του χρόνου 1,786 εκατ. χ 12 = 20,736 εκατ. ευρώ τα οποία σε σχέση με τα 24 εκατ. ευρώ είναι μειωμένα, τελικά, κατά 13,6%. Η πρακτική των δωδεκατημορίων επιτρέπει στην κυβέρνηση να διευρύνει το εύρος των επικίνδυνων περικοπών σε όλους τους τομείς.

Ο οικονομικός στραγγαλισμός - που φαίνεται και στον Πίνακα - δεν επέτρεψε στο ΚΕΘΕΑ να κάνει ούτε μια πρόσληψη στα τρία τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα το προσωπικό να έχει φτάσει στα όρια της εξάντλησης. Επίσης δεν του επιτρέπει να αναπτύξει προγράμματα σε 15 περιοχές της χώρας που έχουν υποβάλλει αιτήματα. Οι περιοχές, οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρήσης και δε διαθέτουν εξειδικευμένες υπηρεσίες για την αντιμετώπισή τους και έχουν απευθυνθεί στο ΚΕΘΕΑ είναι: Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Αρτα, Μεσολόγγι, Λειβαδιά, Κόρινθος, Ναύπλιο, Χαλκίδα, Ρόδος, Χανιά, Λαύριο, Παιανία, Ελευσίνα και Ιλιο.

Για την κάλυψη των αναγκών και την ανάπτυξη των νέων δομών χρειάζονται τουλάχιστον 300 άτομα. Παρά την οικονομική καθήλωση το ΚΕΘΕΑ έχει αναπτύξει πανελλαδικά 17 προγράμματα μέσα από 92 δομές - στις οποίες εργάζονται 500 άτομα - και έχει 13 παρεμβάσεις σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ εκφράζει την αντίθεσή του με την περικοπή της επιχορήγησης. Ο Σύλλογος εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ διεκδικεί «την ενίσχυση του οργανισμού και την ισότιμη μεταχείρισή του στη βάση του προσφερόμενου έργου του και για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στη χώρα» και ζητά: Να ενισχυθούν τα προγράμματα που ήδη λειτουργούν στα όρια των δυνατοτήτων τους με πρόσθετο προσωπικό και να ολοκληρωθούν οι δομές που έχουν αναπτυχθεί με τη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιοχές της χώρας οι οποίες δεν διαθέτουν υπηρεσίες αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Να ενισχυθούν στην πράξη οι πολιτικές κοινωνικής φροντίδας για τους εξαρτημένους αντί πολιτικών δίωξης και καταστολής. Να ενισχυθεί το προσωπικό, που προσφέρει υπηρεσίες κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και απαιτητικό ωράριο και να μην περιοριστούν οι απολαβές του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ