Σάββατο 27 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Παραμένει το προνομιακό καθεστώς

Η Ιεραρχία αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής που θα συντάξει κείμενο προτάσεων για τη φορολόγηση της Εκκλησίας

Η γη και οι δασικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία πρέπει να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία (φωτ. από εκτάσεις που έχει καταπατήσει και εκμεταλλεύεται η Εκκλησία στο Ποικίλο Ορος)
Η γη και οι δασικές εκτάσεις που έχει στην κατοχή της η Εκκλησία πρέπει να γίνουν λαϊκή ιδιοκτησία (φωτ. από εκτάσεις που έχει καταπατήσει και εκμεταλλεύεται η Εκκλησία στο Ποικίλο Ορος)
Τη σύσταση επιτροπής που θα συντάξει κείμενο προτάσεων για τη φορολόγηση της Εκκλησίας και το οποίο θα σταλεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής, αποφάσισε χτες, η έκτακτη Ιεραρχία της Εκκλησίας. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε με αφορμή τις προβλέψεις του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο διατηρεί το προνομιακό καθεστώς φορολόγησης της Εκκλησίας που έχουν διαμορφώσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο παραμένουν οι φοροαπαλλαγές, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η προνομιακή φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας από την ακίνητη περιουσία, ενώ συνεχίζουν να παραμένουν στην κατοχή της Εκκλησίας δασικές εκτάσεις, ορεινοί όγκοι, λίμνες, λιμνοθάλασσες, ακτές, αιγιαλοί.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ιεραρχίας, αναφέρεται - ανάμεσα σε άλλα - ότι η Εκκλησία ουδέποτε αρνήθηκε, ούτε και τώρα αρνείται τη φορολόγηση. Κατά την Ιεραρχία, η πρότασή της για την αποδέσμευση από την Πολιτεία της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, σκοπό έχει την από κοινού αξιοποίησή της, ώστε μέσω αυτής να ενισχυθεί η προσπάθεια για την ανακούφιση του λαού με συγκεκριμένα έργα διακονίας. Επιπρόσθετα, επιβραβεύει, τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας σημειώνοντας ότι «η συνεργασία της Ειδικής Επιτροπής με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, κινείται σε καλή προοπτική»...

Αξίζει να σημειωθεί πως τις σχετικές «αλλαγές» φαίνεται ότι δρομολόγησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετά από διαβουλεύσεις που είχε η κυβέρνηση με την Εκκλησία. Για το επίμαχο ζήτημα της φορολόγησης των εκκλησιαστικών νομικών προσώπων, διατηρείται τυπικά, όπως φαίνεται, ο συντελεστής του 20% για τη φορολόγηση των εσόδων από την εκμετάλλευση των εκκλησιαστικών ακινήτων. Να υπενθυμίσουμε, ότι η Εκκλησία έχει ζητήσει ο φόρος να επιβάλλεται στα καθαρά έσοδα από τα μισθώματα, ώστε να εκπίπτουν από το ακαθάριστο όλες οι λειτουργικές και άλλες δαπάνες του κάθε εκκλησιαστικού νομικού προσώπου. Επιπρόσθετα, στο νομοσχέδιο με μια προσθήκη, εξαφανίζεται σχεδόν ο φόρος στις χρηματικές δωρεές (αρχική πρόβλεψη 10%) και στις δωρεές ακινήτων (αρχική πρόβλεψη 5%) μειώνοντας το συντελεστή φορολόγησης στο 0,5%. Η αποδέσμευση των εκκλησιαστικών ακινήτων, για τα οποία υπάρχει αμετάκλητη δικαστική απόφαση ενδέχεται, σύμφωνα με όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος χτες στην Ιεραρχία, να συζητηθεί την επόμενη βδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών.

Τέλος, σύσκεψη για το θέμα της φορολόγησης είχε συγκαλέσει προχτές ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με εκπροσώπους των πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, ενώ τη διαφωνία της για το καθεστώς φορολόγησης των Εκκλησιαστικών Νομικών Προσώπων είχε εκφράσει και η Σύνοδος της Ρωμαιοκαθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ορισμένες σκέψεις σχετικά με τις πρόσφατες παρεμβάσεις της εκκλησιαστικής ιεραρχίας (29/10/2016)
ΑΤΙΤΛΟ (7/11/2009)
Σε διαθεσιμότητα ο Μητροπολίτης Αττικής (5/2/2005)
"Ιερός πόλεμος" με αφορμή άρθρο (3/8/1999)
Βγαίνουν "σπαθιά" από τα ράσα (3/10/1998)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org