«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών», είπε ο Δ. Καλτσώνης, «δείχνουν ότι το θέμα του αυταρχισμού είναι επίκαιρο. Τα κρούσματα βάναυσης μεταχείρισης εργαζομένων, όπως το ξεγύμνωμα με πρόσχημα το σωματικό έλεγχο, η αστυνομική παρεμπόδιση στα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να φτάσουν στα γραφεία της Ενωσης, την ημέρα της τελευταίας πανεργατικής απεργίας, η επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των φιλειρηνιστών, που διαδήλωναν στη Λάρισα κατά του ΝΑΤΟικού στρατηγείου, ο ξυλοδαρμός του βουλευτή Τ. Τσιόγκα, δείχνουν τις κυβερνητικές προθέσεις». Τόνισε, δε, ότι στην κυβέρνηση δεν αρκεί ο «τρομονόμος», αλλά θα προωθήσει νομοσχέδιο για το χτύπημα των διαδηλώσεων, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό ΠΔ του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την παρουσία αστυνομικών στις κλειστές συγκεντρώσεις.
Στην τοποθέτησή του ο πρύτανης του Παντείου, Γιάννης Βαβούρας, ανέφερε ότι το Πανεπιστήμιο διοργάνωσε τη χτεσινή συγκέντρωση γιατί αποτελεί χώρο ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. «Ελπίζω να αποτύχει και η τρίτη προσπάθεια θέσπισης "τρομονόμου" στην Ελλάδα», είπε. Υπογράμμισε, ότι με τον «τρομονόμο» καταλύονται δημοκρατικοί θεσμοί για να... χτυπηθεί το έγκλημα.
«Ο "τρομονόμος" εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο ισχυροποίησης της εκτελεστικής εξουσίας», είπε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Ηλίας Νικολόπουλος. «Το πρώτο μέτρο σ' αυτή την κατεύθυνση ήταν η αναθεώρηση του Συντάγματος. Εγινε θεμελιώδες το άρθρο 28 που επιτρέπει την αναστολή συνταγματικών διατάξεων από την εκτελεστική εξουσία. Ενισχύθηκε η ισχύς των διεθνών συμβάσεων. Δηλαδή, το Κοινοτικό Δίκαιο, θα είναι ανώτερο και από το Σύνταγμα. Μειώθηκαν οι αρμοδιότητες της Βουλής, με τον κατακερματισμό της. Υποβαθμίστηκε η Ολομέλεια, περιορίστηκε η δικαστική δυνατότητα ελέγχου των αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας. Νοθεύτηκε το δικαστικό σύστημα με την εισαγωγή του θεσμού των λεγόμενων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών. Ο "τρομονόμος" είναι η κατάληξη όλων αυτών. Περιορίζεται το ατομικό δικαίωμα της προσωπικής ελευθερίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα ακολουθήσουν κι άλλοι νόμοι, όπως το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις».
Ο Αγάπιος Παπανεοφύτου, επίκουρος καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Θράκης, αναφέρθηκε στη συνέχεια στο πολιτικό σκεπτικό που οδήγησε στη θέσπιση του «τρομονόμου». Μίλησε για το «φαινόμενο» της τρομοκρατίας στη χώρα μας, «ένα πρόβλημα που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα, αφού από το 1974 μέχρι σήμερα έχουμε 24 μόλις ανθρωποκτονίες». «Αρα -συνέχισε το συλλογισμό του- ο στόχος του "τρομονόμου" δεν είναι η εξάλειψη της τρομοκρατίας, αλλά ο έλεγχος οποιασδήποτε μορφής κινημάτων σε διεθνές επίπεδο». Μάλιστα, μίλησε με ιδιαίτερες επιφυλάξεις για τον πραγματικό ρόλο της «17Ν», έκρινε ύποπτο το γεγονός πως αμέσως μετά τη δολοφονία του Βρετανού στρατιωτικού ακολούθου «υπήρξε συμφωνία ΗΠΑ - Ελλάδας από την οποία κυοφορήθηκε ο συγκεκριμένος "τρομονόμος"». Αναρωτήθηκε, χαρακτηριστικά, ο Α. Παπανεοφύτου: «Μιλάμε για την "17Ν". Υπάρχει ετούτο το πράγμα ή κατασκευάστηκε για να χτυπήσει όλα αυτά τα χρόνια λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα; Και γιατί αυτοί οι άνθρωποι - οι λεγόμενοι τρομοκράτες - εμφανίζονται όταν και όπου δε χρειάζονται;». Κλείνοντας την τοποθέτησή του, χαρακτήρισε το νομοθέτημα αυτό «σημείο των καιρών» και κάλεσε όλο τον ελληνικό λαό να αναρωτηθεί «πού τον οδηγεί η κυβέρνηση με τις άνωθεν εντολές που παίρνει».
Ακόμα πιο άμεσος ήταν στην τοποθέτησή του ο Ευτύχης Μπιτσάκης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσεται ο «τρομονόμος». Υπενθύμισε πως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Σένγκεν, το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας των διωκτικών αρχών Ελλάδας και ΗΠΑ (κάτι που, όπως επισήμανε ο ομιλητής, πέρασε χωρίς καν να κυρωθεί από το Κοινοβούλιο), ήρθε ο «τρομονόμος». «Είναι δηλαδή η τρίτη πράξη προς την ίδια κατεύθυνση: Να χτυπηθεί ο εσωτερικός εχθρός που δεν είναι άλλος από τα λαϊκά κινήματα».
Δεν είναι τυχαίο, υπογράμμισε, πως από το κράτος πρόνοιας περνάμε στο κράτος καταστολής. «Την περίοδο - όχι μόνο σε ελληνικό, ούτε μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο - που κεκτημένα τριών αιώνων αγώνων καταργούνται, την εποχή που η οικονομική κρίση είναι καθολική και έρπουσα, έρχονται τέτοιοι νόμοι για να περιορίσουν τις λαϊκές αντιδράσεις», είπε ο Ε. Μπιτσάκης. Υπογράμμισε δε, τον κίνδυνο πως «εάν παραιτηθούμε ένας καινούριος μεσαίωνας μας περιμένει» και κάλεσε όλους τους πολίτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση.
Στη χθεσινή εκδήλωσε παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Αχιλ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, οι καθηγητές του Παντείου Μ. Αντωνοπούλου και Μ. Κουτσούκης, καθώς και ο δικηγόρος Κ. Διάκος. Εξάλλου, την έκκληση της Επιτροπής Αγώνα κατά του «τρομονόμου», που έχει συγκροτήσει η Δημοκρατική Συσπείρωση, υπογράφουν οι καθηγητές του Παντείου Γ. Κουκουλές, Θ. Τζώνος, Γ. Τζωρτζής, Π. Γετίμης, Α. Τασσόπουλος, Λ. Δρακάκη και Α. Παπαδόπουλος.