Τρίτη 17 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΖΕΡΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Διευρυμένες συζητήσεις για «μπίζνες»

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη «Socar», ο αγωγός ΤΑΡ, αλλά και η συζήτηση πάνω σε ένα διευρυμένο πλαίσιο επιχειρηματικών συμπράξεων σε χρυσοφόρους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Ι. Αλίεφ στην Αθήνα

Eurokinissi

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ στη «Socar», ο αγωγός ΤΑΡ, αλλά και η συζήτηση πάνω σε ένα διευρυμένο πλαίσιο επιχειρηματικών συμπράξεων σε χρυσοφόρους τομείς βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών του Ι. Αλίεφ στην Αθήνα
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης, που πραγματοποίησε στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, είχε επαφές με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και εκπροσώπους ντόπιων μονοπωλίων, με αντικείμενο την προώθηση «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων, πάνω στα ερείπια των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων του Ι. Αλίεφ με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, όπως και στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, βρέθηκε η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar». Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει ως «μεγάλο πλεονέκτημα» του ΔΕΣΦΑ τη Ρεβυθούσα, τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που υπάρχει εκεί, προβάλλοντάς την ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη διείσδυση του αζέρικου αερίου στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι επαφές του Αζέρου Πρόεδρου στην Ελλάδα εστίασαν επίσης στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP, που μεταφέρει αζέρικο καύσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, καθώς στόχος των Αζέρων είναι, μέσω Ελλάδας, να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο της Κασπίας την νοτιοανατολική Ευρώπη, αρχίζοντας από Βουλγαρία και Ρουμανία, συζήτησαν και για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, ο οποίος σύμφωνα, με τα πρώτα σχέδια θα αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ' ιδίαν συνάντηση Σαμαρά - Αλίεφ, στο Μέγαρο Μαξίμου, έγινε συζήτηση και για τις εξελίξεις στη Ρωσία και την Ουκρανία. Στη συνάντηση του Ι. Αλίεφ με τον Κ. Παπούλια, ο Αζέρος Πρόεδρος έσπευσε να σημειώσει ότι ο αγωγός TAP και η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος «Σαχ Ντενίζ» στην Κασπία «είναι τα σημαντικότερα έργα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Χάρις σε αυτά τα έργα θα μπορέσει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν να φτάνει στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκαετίες». Είπε, εξάλλου, ότι «σημαντικό πρόβλημα για την περιφερειακή ασφάλεια είναι η μη επίλυση του θέματος Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Ναγκόρνο - Καραμπάχ. Για πάνω από 10 χρόνια, η Αρμενία κατέχει ένα ποσοστό των εδαφών που αναγνωρίζονται ως εδάφη του Αζερμπαϊτζάν. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα λυθεί το ζήτημα αυτό, ώστε να επέλθει ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή».

Παραπέρα, ενώπιον των Κ. Παπούλια και Ι. Αλίεφ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, υπέγραψε με τον Αζέρο ομόλογό του Μνημόνιο συνεργασίας για θέματα ΕΕ και Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα της Γεωργίας.

Τέλος, αργότερα χτες το απόγευμα, ο Αζέρος Πρόεδρος, επικεφαλής αντιπροσωπείας επιχειρηματιών της χώρας του, συνοδευόμενος από τον Σαμαρά, είχε συνάντηση με Ελληνες επιχειρηματίες, με αντικείμενο την προώθηση συμπράξεων πάνω σε χρυσοφόρα για το μεγάλο κεφάλαιο πεδία. Αλλωστε, όπως είπε, χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς στους συμμετέχοντες στη συνάντηση επιχειρηματίες: «Υπάρχουν κι άλλοι τομείς, πέραν της Ενέργειας, που μπορούν να καθορίσουν τις προοπτικές των διμερών μας σχέσεων. Εμπόριο, τουρισμός, ο κλάδος των ακινήτων, τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, επιχειρηματικές συμπράξεις σε όλους τους τομείς, μπορούν να δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία μεταξύ μας».

Την Πέμπτη ο Κινέζος πρωθυπουργός

Σημειωτέον, μεθαύριο Πέμπτη, φτάνει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας Li Keqiang για επίσημη επίσκεψη έως το Σάββατο 21 Ιούνη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα πραγματοποιηθεί κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών και υπογραφή διακρατικών συμφωνιών. Την Παρασκευή θα μεταβούν στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ κατόπιν θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Ελληνοκινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας. Το Σάββατο, ο Κινέζος πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κρήτη, καθώς υπάρχει έντονο κινεζικό ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ